v.b.p. написа:
Аз не смятам, че трябва да се намали броя на депутатите.
Споделям тезата на Мишо Константинов, че с по-малък брой депутати намалява и представителноста на големи общности от хора. Намаляването ще доведе до окрупняване на избирателни райони и по-голяма тежест на всеки един депутат. За мен не е проблема броя на депутатите, а невъзможността за тяхното отзоваване от избирателите.
В интерес на истината в момента представителството е 1 депутат на около 27 000 души, което е доста. В Европа квотата е доста различна, стига и до 1 на 150 хиляди (естествено - за по-големи държави, което е нормално). Средното, доколкото знам, е към 1 на 50 000. Според мен спокойно може да се помисли и тук за съотношение от порядъка на 1 на 35 000, т.е. примерно към 180 човека. По-малко не е добре.
24051914 написа:
wildkit, не съм специалист,но за начало бг трябва да се разбие на нека кажем 150 или колкото депутата ще има района. след това всяка партия ще предлага кандидат за съответния район като е задължително кандидата да е от този район и да живее там. след това ги поставяш кандидатите по реда на предпочитанията ти-1ви 2 ри и т.н. . това че не можело да се търси отговорност още преди да сме опитали няма кво да го коментирам
и пак казвам на тия протести има много по подготвени хора от мен, свържи се с тях за инфо. свестните българи не са се свършили.
24, абсурд е да се правят 150 или 180 района - администрацията им по избори става невъзможна, да не говорим, че е невъзможно те да бъдат що-годе еднакви по брой население. Отделен е въпроса какво безумие ще настъпи при мажоритарни избори за 150 места - представи си само броя кандидати (всички отделни, че и различни по места). Освен това - мажоритарна система за Парламент дава почти автоматично властта еднолично в ръцете на най-актуалната политическа сила (надявам се сам съзнаваш, че дори и при мажоритарна система, политически образувания ще съществуват - точно както става при избори за кмет и президент). При мажоритарен вот, особено с по 1 кандидат от район, от всеки район ще спечели тоя с най-много гласове, нали така - ами логично това ще е в огромния брой случаи кандидата, издигнат именно от тая водеща политическа формация. Което пък значи, че в Парламента тая формация ще има абсолютно мнозинство, че даже е доста възможно и единодушие! Това автоматично обезсмисля Парламента....
Не е случайно, че такава система за избор на парламент няма никъде....