hixxtam написа:
Момчета, нямам претенции, че разбирам тази игра, но започнах да гледам мачове съм привърженик на Левски от 1962г. Спомням си покупката на първия телевизор "Стадион" и първия гол на Гунди срещу Унгария. Спомням си мачове на Левски и ЦДНА, играчи като Гунди, Сашо Костов, Патрата, Абаджиев, Кукиша...
Тогава не разбирах хептен от стратегии, тактики, но големия възход на Левски започна именно с идването на един велик треньор по онова време - Витлачил. Именно под негово ръководство, Левски мачкаше години наред Цдна, после лит(*кс-етрополе, отбора който изсмукваше най-младата и способна футболна кръв на България. Всички наборници, които подлежаха на задължителна военна служба(независимо на кой отбор са юноши), отиваха във военните отбори лит(*кс-етрополе, Ботев - Пловдив, Черно море - Варна, Сливен. Много от тях оставаха в тези отбори заради финасовото обезпечение, а ако покажеха качества веднага биваха командировани в лит(*кс-етрополе. Само най-запалените ЛЕВСКАРИ отстояваха на тази всепоглъщаща ламя и точно затова ЛЕВСКИ Е НАЙ ВЕЛИКИЯ ТИМ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА.
Ще ме попитате защо пиша всичко това? Защото дотогава, нито един наш треньор в България не беше чувал за тактика и стратегия на футбола, за зони и игра в зона, защото се играеше една система при която всеки си пазеше играча и се опитваше да го надиграва. Това което въведе този треньор и до днес го изучават в нашите треньорски школи, но бога ми, времената са променени и всички се развиват във футболно отношение, а ние тъпчем на едно място с някакви епизодични проблясъци.
Нека много от хората, които пишат тук, не ми се сърдят за това което ще напиша сега, не отричам заслугите на Гонзо като футболист, неговата борбеност и всеотдайност, но за треньор се изискват съвсем други качества. Трябва да се мисли, трябва тактически да се надхитри противника, да му се попречи да развива атаките си и в същото време да се организират такива, които да доведат до победно попадение. Извинете ме, но аз не виждам подобна тактическа постройка в отбора ни в момента. Дори при игра с огромно желание, всичко изглежда някак на юруш, малък хаос с желание за победа, а последния мач дори и без него.
За да стъпи Левски на краката си и да спечели шампионската титла, е необходим тактически грамотен треньор, който да може да подготви отбора специфично за всеки един мач, специфично за всеки един противник и да го надиграе, с хитрост, с активност, с бързина и себеотдаване. Това е работа на треньора, да разработи план, който да поставя тези изисквания на играчите и да следи за изпълнението им. Не става само с викане от тъч линията и огромно желание.
Това е мнението на годината за мен. Може би и на века.
И не, това че с Мъри се е получило не означава, че трябва да даваме по 3 години шанс на всеки, дошъл да се учи при нас. Защото с много други не стана. Това е прост житейски закон - когато имаш успеваемост 1:10 не се натискаш отново и отново с телешки инат. Щом като в 9 от 10 случаи експериментите с прохождащи треньори като Вуцов, Велев, Гонзо и т.н. са били неуспешни, значи трявба да се залага на треньори с доказани качества. Тука не става въпрос нито за 60 годишни старци като Муслин, Петрович и Гочето, нито за известни имена от запад, а треньори, които в поне един отбор са успели да изградят облик и да научат футболистите на футбол според възможностите им.