Anarion написа:
Аз тука много - много не пиша, но да си кажа какво мисля.
Първо - у нас "десни" и "леви" в общоприетия смисъл на думата няма. Ако властта се държи от комунистите това изобщо не означава, че имаме ляво управление. СерГей се въведе т. нар. "плосък данък", с което действое би се фукало всяко дясно управление и което действие би накарало кой да е правоверен левичар да се върти в гроба си до самозапалване от триене.
Обратното - как да взема Костов за десен, след като в качеството си на опозиция той не се е разделял с популистка левичарска риторика?
Второ - абсолютно фалшиво е разделението "комунисти - антикомунисти". Антикомунисти могат да се нарекат оцелелите по чудо и до днес някогашни горяни, личности от някогашните опозиционни партии изтезавани по лагерите и пр. Т. е. - хора, които с оръжие и слово са се противопоставяли на еднопартийната тоталитарна просъветска диктатура, установена у нас. Антикомунисти не могат да бъдат нито бившият член на БКП банкянската тиква, нито някогашният преподавател по икономика на марксизма Иван Костов, нито сключилият съюз с комунистите "цар", нито "агент Сава".
В заключение - България продължава без прекъсване да се управлява от комунисти независимо дали се пишат тъмносини, центристи, герберасти и пр. Зад техните марионетни правителства седят хората с истинска власт - назначените още от Луканов "бизнесмени" и наследилите ги в хода на кървавото преразпределение на капитала. В този смисъл един Валентин Златев държи и упражнява много по - голяма и реална власт, отколкото Б. Б. или някой друг изкуствено създаден месия.
Изходът от всичко това може да дойде и ще дойде (ако изобщо се случи подобно избавление) само и единствено по пътя на преврат, някаква форма на военна диктатура и масова чистка не толкова сред редовете на партийци и политици, колкото именно сред днешните ни крупни бизнесмени като Ковачки и сие. Разбира се, едно силово управление на тяхно място ще постави свои хора и не може да се очаква някаква илюзорна всеобща справедливост. Но хората, издигнати от нищото от една силна власт и отговорни денонощно и пряко пред нея поне няма да се разпасват като башибозуци и току - виж съблюдавали едни що - годе нормални правила за правене на бизнес и управление на държавата.
Знам, че сега мнозина ще ме погнат с аргумента че в това няма никаква демокрация. Хора, демокрация не сме имали и ден след 10.11.1989 г. така или иначе. Това, което имаме като свобода на словото няма почти никаква стойност, ако не води и до свобода на инициативата, свобода в медиите и създаване на отговорна управляваща класа. Сами виждате - ако ще утре да излезе не флашка, ами живо предаване в което се вижда как примерно Б. Б. лично застрелва някого две трети от народонаселението вместо възмущение и погнуса ще изпитат умилителна радост от типа "Ама па как го гръмна бате Бойко, те това е мъж на място".
В заключение - поради гореизложеното не виждам смисъл да гласувам изобщо, доколкото никой кандидат и никоя партия не са се доказали с нещо, че се различават от досегашните и че могат и искат да разбият този монопол във властта. Задайте си само въпроса - що не отваряме досиетата вече толкова години? Ами защото хората, от които зависи това до един са бивши доносници, слуги на антинародната власт и омазани в какви ли не лайна докато са и слугували. И аз да взема да ги кача на власт? Мерси, без мен.
Това ми мнение може да коментирате, отричате, псувате - както ви хареса. Ще се помъча да отговоря на всяка реплика. Така ил иначе, нямам претенции да съм безгрешен.
С първата част за лявото и дясното съм напълно съгласен. При нас политическият живот е толкова размит, че "ляво" и "дясно" са нищо не значещи думи. Всъщност, ако се заровите в политологията, че ще видите, че глобално погледнато е доста сложно да се определи кое е ляво и кое е дясно в политиката въобще. Щото в различните страни има съвсем различни тълкувания и схващания за определените политики.
Общо взето за себе си мога да кажа, че съм някъде там, в центъра. От към икономика леко бия в ляво, защото смятам, че държавата трябва да не изпуска частни предприятия да стават хегемони с неограничени възможности, както е в Щатите. От към социална политика пък съм по-скоро десен - вярвам в абсолютните права на човека и липсата на всякаква намеса от страна на държавата. Като и тези по-горни твърдения също доста подлежат на анализ.
Тъй или иначе в съвременния свят имаме определени ценности, приети за ултимат. Без значение дали управляващите са леви или десни, те винаги ще се стремят по някакъв начин да са близо в действията си до тези ценности. Затова много по-важно за мен е да се приеме приципът на прагматизма при политиката и разни посоки и цветове да се оставят на заден план.
Всяко негласуване в момента се явява не протест, а най-обикновено подпомагане на ДПС и комунистите да се възползват от твърдия си електорат, който под строй гласува. Всеки наш глас е удар по тях.
--------------
Относно военни режими, преврати и прочее - това, много странно за мен, е заложено някак си в мисленето на българина. "Здрава ръка ни трябва" и някакви ей такива. Че още повече ми е странно, че го чувам и от хора на моята възраст. Военната диктатура (
и каквато и да е диктатура въобще) не води никога и по никакъв начин до нищо добро за хората. Власт, взета със сила, пред никого и пред нищо не се спира и пред никого и пред нищо не дава отчет.
За мен светлината в тунела ще дойде само и единствено тогава, когато излезем от чалгията. Когато разберем, че Е важно да изразяваме позиция, когато разберем, че трябва да сме на протеста, а не да го гледаме по Канал 3, когато разберем, че да не построят автомивка пред съседния блок е толкова важно, колкото да не я построят и пред нашия.
За съжаление - не виждам как ще стане.
ПОЗДРАВИ