Росен написа:
E, aз съм. Аз не съм расист, не ме разбирай погрешно. Ама точно заради проклетата им религия са ни клали роднините, това не се забравя. Благодарение на тази си фанатична вяра поробват целия ни полуостров. Надявам се да не си от тези, които твърдят, че тук не е имало иго или робство, а просто присъствие.
Нормално ли е в Джебел и Мадан децата да не знаят кой е Апостола, та те не знаят и български език?! За каква толерантност говорим, те ще ни поробят мирно

И след 50 години хитрите турци ще управляват мнозинството, което ще бъде от мангали а шепата българи ще бъдат репресирани, просто съм сигурен, ама дай Боже да не го доживея, че сам ще се убия тогава.
За такова четене на историята изразът е "както дяволът чете евангелието". Колкото турците са ни тормозели, толкова и нашите чорбаджии са го правели. А българи и турци - тези от народа - винаги са показвали, че могат да живеят в мир и да се уважават взаимно. Не малко българи са се укривали в турски къщи, когато са ги гонили след възстания и какво ли не.
Стига с това "те са клали нас", щото това е доста изгодно разглеждане на фактите и го правят точно ей такива като Болен Сидеров, дето се пишат "прероден Левски"

. Колкото се е клало заради Корана, толкова се е клало и заради Библията. Колкото едната религия проповядва разбирателство и любов между хората, толкова го прави и другата. Ислямът не е по-лоша религия от християнството. Лошото е, че в съвременния свят продължават да се извършват зверства "в името на Аллах", но това се дължи на съвсем други фактори, а не на самата религия.
"Голямата екскурзия" на комунистите е един нехуманен акт, от който само може да се срамуваме и да се разграничаваме от него. Това е комунистът - човешкият живот за него е без значение, човешките емоции също. Дано никога повече да не се повтаря това, макар че с нашия простичък и злобен народ, нищо чудно.
Хич не съм н мнение, че тука не е имало робство и тази версия е поредната глупост на някоя тъпа главичка, но това е друга тема на разговор.
Ще поживееш още малко, ще започнеш да общуваш с българи, турци, македонци и какви ли още не хора. Ще ти се разбият стереотипите за всички тия народи. И за религиите също. Няма нищо по-хубаво от това, да вървим напред заедно и да спрем с омразата на расова основа, защото всички сме тормозени от едни и същи проблеми. А историята си е история и тя няма да ни ги реши. И Апостола това нещо го е знаел и е било в основата на светоусещането му. За съжаление далеч не е във философията на разни хора, дето си татуират ликът му на себе си, в близост до пречупения кърст.
Всичко това може да ти звучи сега като ташак работа, ама изчакай още няколко годинки и ще видиш, че имат смисъл, не са копи пейст от уикипедия.