Първата тренировка на Вили: Хаос и пакетно придвижване от тетрадката на татко Ваньо08 май 2008 19:03 | Видяна: 4764
Автор: Георги Симеонов
Стилът на Вуцов е като на Пената и СтоичковГеорги Симеонов
дипломиран треньор по футболДали поради предстоящото дерби с лит(*кс-етрополе или заради оставката на Мъри, но на първата тренировка на Велислав Вуцов дойдоха над двеста сини запалянковци. Едни, като култовия бай Петко, за да си кажат онова, което им е на душата, а други за да видят на живо дали Вили Вуцов ще стане новия син месия. Аз обаче отидох до Герена не за всичко това, а да се убедя на живо в онова, което се шушука вече няколко години из треньорската гилдия. А именно, че настолната книга в треньорската работа на Вили е тетрадката на татко Ваньо. Тази култова реплика не е моя, а на самия Велислав, който често обича да се хвали с този атрибут, подарен му за един рожден ден от Иван Вуцов.
Според запознати тази тетрадка с примерни тренировки габровецът ги е събирал от далечната 1975 година, като в нея имало "от пиле мляко". Като се започнело от Васил Спасов-Валяка, през Щефан Ковач, водил легендарния Аякс през 70-те години на миналия век, и се стигало до Васил Методиев – Шпайдела.
Тази тетрадка със сигурност е била много полезна, но за времето си. Сега тя буди смях, вицове и хаос в тренировките. Точно хаос и пакетно придвижване, с малко преса видях и аз на Герена на това първо занимание на Вили Вуцов.
Да си призная честно, аз не очаквах и друго.
Тук е момента да вметна и още една подробност. За разлика от доста сегашни колеги, пишещи за футбола, аз се интересувам от най-популярната игра доста професионално, имам и диплома за това. Ето защо ще се опитам да направя един може би малко субективен спортно-технически разрез на онова, което видях в това първо 60 минутно занимание на Велислав Вуцов.
1. Първото упражнение, след кратката разгрявка, с което Вуцов и Емо Велев започнаха, беше квадрат, или както някои колеги го наричат „сандър“. Между другото точно това упражнение е любимото, както на Димитър Пенев, така и на Ицо Стоичков.
Вили определено бе заел изчаквателна позиция, беше се отдръпнал малко встрани, далеч от феновете и предимно гледаше кой какво прави, като не се намесваше, така както съм чул, че обича да прави. По-младите играчи на Левски определено бяха доста стреснати от многото хора, дошли да гледат какво ще се случи на Герена, така че на няколко пъти се наложи Кокала да им подвиква, „да изплюят гипса“ и да не се притесняват от определено недружелюбното държание на някои от ултрасите.
2. Второто упражнение, което беше „пиян морков по тройки“ съвсем ме отчая, защото едва ли има има отбор по света, на който му предстои след два дни дерби-мач и да не заложи на строго моделираните занимания, в които да има само и единствено тактика!!!
Треньорът и неговият щаб вече трябва да е наясно как ще играят неговите подопечени, какви тактически задачи ще имат в този двубой и не на последно място кои са силните и слаби страни на противника и как ще им се противодейства. И всичко това с повече емоционалност и без излишно натоварване, тъй като сезонът е пред своя край!
За разпускане между упражненията, или не знам и аз защо Вили и Емо Велев пуснаха пак квадрат.
3. Третото упражнение в първата тренировка на Вили беше „удари във вратата със смяна на местата“, което окончателно ме убеди, че подобно тренировъчно занимание може би е добрo, но не за елитен тим, а за някоя подготвителна група.
4. Заниманието завърши естествено със двустранна игра, в която хаосът беше тотален - „бий, преса и айде центрирай“. Пресконференцията на Вили Вуцов окончателно затвърди впечатлението ми, че интересното от тук насетне на мачовете на Левски няма да е на терена, а пред треньорската скамейка.