Няма как видеоповторения, които могат да коригират грешка, да не са полезни. Въпросът е как се прилагат и възможно най-голямото избягване на субективност, включително и при "гледам-не гледам". В момента отговорност уж носи главния, но реалността е малко по-различна и това вбесява всеки нормален човек.
Например, в момента така и не е ясно кой решава дали положението ще се гледа, или не. Номинално, това уж е главния съдия. Само че реално не е точно така, защото след дадена ситуация, отборите му скачат "гледай, гледай", той се КОНСУЛТИРА с ония в стаичката, и след това вика -"ми добре, ще гледаме", или "бе не, няма да гледаме", или пък просто получава сигнал от ония в стаичката "бе я по-добре вземи го виж...". Решението дали да се гледа, или не, се влияе от всички тия фактори, което е необективен критерий и се случват разни ситуации, в които принципно има защо да се гледа, а не се гледа. Съответно, за мен не е ясно кой носи отговорност за негледането на дадена ситуация. Пак казвам, че номинално е главния съдия, но на практика не става точно така.
Второто нещо - при сегашната система е напълно непонятно каква, по дяволите, е работата на ония ЧЕТИРИМА съдии в стаичката! Те не решават, те само гледат повторения. Те дори не решават дали нещо се разглежда, в най-добрия случай "подпомагат" главния съдия дали да го гледа (ама не е ясно дали само за това го подпомагат, или си казват мнението това дали е дузпа, или не е дузпа). Няма абсолютно никаква необходимост да има 4-ма души, при това със статут на съдии, които да не решават нищо. Нещо повече - главния съдия подминава някаква ситуация, защото преценява, че дузпа няма, минават 30 секунди, и отгоре му казват "бе я я виж тая ситуация".....това може да означава само едно - че ония в стаичката смятат, че това е дузпа (ако не смятат, няма да го карат да я гледа). Това 100% влияе на главния съдия, и когато истуацията е спорна, като нищо може да натежи към "бе май-май може и да не се даде, ама аз не дадох и 4 човека ми казаха да го гледам пак, т.е. тия четиримата мислят, че е дузпа, дали да не я дам....?" Съответно, имаме друга ситуация, съдията не дава нищо, отборите скачат, ония в стаичката мълчат, съдията си вика "бе то ако имаше нещо, щяха да ми се обадят да го гледам, не са звънели - значи нема смисъл да гледаме, давай да играем....".
Не виждам абсолютно никаква пречка, даже го намирам за задължително, решенията по видеоповторение да се взимат от съдията, който се занимава само с това. Още повече, щом са четирима. Съответно отговорността за пропуснати възможни корекции, ще се носи от тоя/тия съдии, а не от главния. Така нито ще се бави играта, нито нищо. Ония в стаичката гледат мача. Става спорна ситуация за дузпа или червен картон. Мачът си върви, ония горе веднага преглеждат ситуацията без в това време играта да се спира. Ако видят, че има дузпа, звънят на главния съдия, той спира играта и дава дузпа по решение на видеосъдиите. Ако има ЧК, казват на съдията, и той при следващото спиране гони играча по решение на видеосъдиите. Единствената друга ситуация е засада при гол, която се решава елементарно, пак от видеосъдиите, и тогава дори не е нужно да се спира нищо. Така играта ще бъде спирана само ако ИМА дузпа, която главният е подминал, а ако няма такава, ще си продължава нормално. Отговорност за решенията ще си носят въпросните видеосъдии и ще липсва елементът на сугестия.
Впрочем, неслучайно в повечето спортове, в които има видео-повторения, те се разглеждат от друг съдия и решението е на този съдия, а не на главния. Главния вече е отсъдил нещо, и особено когато ситуацията е спорна (дори на видео), този съдия логично може да опита да защити първоначалното си решение. Ако го взима друг човек, най-малкото ще е налице "гаранцията", че и друг съдия на същия мач е видял нещата по този начин.
_________________ С ЛЕВСКИ СЕ РОДИХ С ЛЕВСКИ ИЗРАСНАХ С ЛЕВСКИ СЕ РАДВАМ С ЛЕВСКИ И ЩЕ УМРА
www.bgblood.org facebook: БОДК / BOVBD
|