Цитат:
Мъри: Никой от треньорите на "Герена" не искаше да развие Левски
22 ноември 2015
Станимир Стоилов говори за "Левски" и за вижданията си във футбола във втората част на интервюто, което даде за предаването "Код Спорт" по TV+ в Казахстан.
- Премълчавал ли си някои критики към президенти, с които си работил?
- Винаги съм им казвал честно и прямо това, което мисля и по времето, когато съм бил на работа и когато съм си тръгвал. Не съм имал големи разминавания със собствениците. След като бях освободен от "Левски", имах чисто идейни разминавания за това, което ми беше обещано и това, което се получи на практика. Това също съм го казвал. Не, че съм имал нещо лично към собственика Тодор Батков - напротив. И до ден-днешен имаме нормални човешки отношения. Благодарен съм, че получих шанс. Мисля, че и ние с работата си, се отблагодарихме. Аз страдах за "Левски", смятах, че ако аз си тръгна, трябва да поставят човек, който да продължи тази стратегия, този план, този начин на работа, за да може да се доразвие отборът.
- Но никъде не се работи така, никой не следва идеите на предшественика си...
- То затова сме на това ниво. Моято идея беше някой от щаба да стане треньор. И то неслучайно един-два месеца след това, когато Емил Велев става треньор, "Левски" става шампион.
- Защо се разби печелившият тандем Сираков-Стоилов?
- Той сам не се разби. Не сме се разбивали, а след като бяхме уволнени, аз вече трябваше да отивам да работя, докато Сираков по принцип няма желание да работи в други клубове в България. Аз не исках да се връщам в "Левски", докато собственик бе Тодор Батков и също така без Наско Сираков. Мисля, че ние винаги можем да работим много добре, просто нямаше място, където да го правим по различни причини. И в "Левски" не можехме, все имаше някакво "но" или "не", "ама защо"... Аз такива отношения не обичам. Обичам всичко да е на масата и да е ясно кой какъв е и с кого ще работи. Да, не мога да определям кой да е директор, но мога да приема да работя с този директор или не.
- Остава ли ти време да мислиш за "Левски"?
- Сега, по-малко. Когато съм в България - гледам, чета, но общо взето нещата са ми ясни, няма какво да ме изненада в "Левски". Винаги съм си казвал мнението без да се притеснявам, без да искам да обидя някой. Трябва да направим клуб, който да бъде структуриран както европейските клубове, да се самоиздържа.
- Какъв е коментарът ти за сегашното състояние на "Левски"?
- През тези пет-шест години, които изминаха, според мен се направиха основно грешки и се гонеше краткият успех. Всеки искаше да стане шампион или да вземе купата и да каже: "аз съм най-великият". Много от треньорите идваха, за да спечелят нещо, а никой не искаше да развие "Левски". Всеки трансферен прозорец, които в България са много начесто - през три-четири месеца, ти купуваш по 8-9 футболисти. Как да стане? Това е чисто нов отбор. Имаше случаи - по 13, по 15, по 10. Това е един нов състав - антилогика за развитието на нормален клуб. Това бяха основните грешки. Накрая дойде и лъкатушенето във финансово отношение. Това се случи, защото "Левски" не беше направил клуб, който да играе в Европа, да печели...Нямахме клуб и затова стигнахме и до игрови, и до финансов фалит.
- Някои ще кажат: "много му е лесно на Стоилов, той игра в Шампионска лига, спечели титли, сега е в "Астана" и отново играе в Шампионска лига, може да критикува"...
- Аз не критикувам, казвам си мнението. Ти ме питаш какво мислиш, че трябва да се направи. Някой ще каже "през този период нямаше пари, пречеше ми еди-кой си". Причината, поради която не се върнах в "Левски" е, че не исках да имам оправдания за провал. Не виждах почва, за да направя успехите, които хората очакваха от мен. Аз и първият, и вторият път съм казал, че това да кажеш, че си левскар е много лесно, но когато си там, трябва да работиш за "Левски". Всички са левскари, няма по-голям или по-малък левскар, но като си там трябва да работиш за "Левски", а не за себе си. Сега е супер, че са на първо място, конкуренцията за тях е по-малка, но това трябва да е хубава стъпка да спечелят трофей. Основно искам това да се случи, за да не забравят младите футболисти и младото поколение, че "Левски" е велик клуб. Естествено "Левски" трябва да печели титли и същевременно да продължат да развиват игровия облик на отбора. Играта да достига европейските стандарти. Не на последно място - в клуба трябва да се направи такава организация, за да може да отговаря на нивото европейски стандарт. До две-три-четири години клубът трябва да се самоиздържа. За мен тогава си добър ръководител, ако докарваш приходи и същевременно играеш футбол, който отговаря на стандартите на "Левски". Другото, което ми навява мисълта е, че прекалено приятелски се кара.
- Нещо по-глобално - защо няма качествен футбол в България?
- Рибата винаги се вмирисва откъм главата надолу. Ако приемем, че главата в едни клубове специално са собствениците, след това директорите и треньорите. Това сме най-големите виновници. Първо трябва да си развием детско-юношеските школи, да поставим там сериозни хора, които да работят. Да им се поставят задачи, планове за работа, да се изисква от тях, да сме по-търпеливи, естествено да ги възнаградим. В един клуб има девет чужденци, които получават по 10 хиляди евро играят-неиграят, а треньорът в школата да получава 1000 лв. и ти да искаш от него...Да, той ще получава по 1000 евро и като направи футболисти, ще получи и награди. А пет чужденци стоят на пейката и гледат, а получават по 8-10 хиляди евро заплата. Това е проблем изцяло в главата - спортното ръководство и собственикът. Мисля, че там са най-големите проблеми. Другият проблем е базата. Никой не иска да инвестира в базата. Ако мислиш за клуба си, това ти е първата стъпка, която трябва да направиш. Аз, когато станах треньор, освободихме 15 човека, бюджетът падна, колкото е сегашният на "Левски" - 5-6 млн. от 10-11 млн. Тези 15 човека имаха големи заплати и тогава Тодор Батков каза, че не може да ги плаща и заминах на подготовка с "Левски" с шестима юноши, 13 от останалите футболисти и пет треньора от школата. Не че аз съм бил треньор от мен да се учат - просто да си изчистим изискванията, да знаем какво искаме и от деца, и от първи отбори. Без да направим нито един трансфер, направихме мисля, че първият изкуствен терен в България - на "Герена", за да може да има къде да тренираш денонощно школата. Така след 2-3 години 50-60% от футболистите, даже и повече - 70-80% бяха играчи от школата на Левски.