Boyo написа:
СЗ - можеше да спестиш дългия пост, тъй като цифрите в това, което пуснах , са точно PPP. Аз не казвам, че то е 100% достоверно, но поне има цифри, които можем да дискутираме. В твоите линкове няма, но пък има инфо относно другите ти точки, например това, че има 30-на много едри земеделци и всичко останало са дребни такива. Сега не е ли същото? Друг цитат от твоите линкове - със земеделие се занимават 80% от хората и носят две трети от БВП.
Змея е прав, че не съм внимавал в часовете по история. Рано-рано осъзнах, че българската история, която се преподава в училище е тотална измишльотина, пропита от идеологии. В 6-ти клас учителката беше кандидатка за депутат от Отечествения фронт, как да й вярвам? Има един много хубав филм , български, който се казва "Чия е тази песен" , гледай го и ще разбереш какво имам предвид. Ако ще водим разговор по темата ще го водим чрез статистика и икономика, но виждам (не само от тази тема) , че имаш много романтична и идеалистична представа за велика Царска България и всъщност по-добре да не си я нарушаваш

Уважавам факта, че не харесваш монархията.
От коментара ти наистина става ясно, че нито познаваш историята на България за 1878-1944, нито имаш някакви аргументи, че страната ни е била изостанала икономически по онова време.
Предложението ми към теб остава. Купи си "Корона от тръни" от мое име, а аз ще ти дам парите.
1. Цитираш ми
един (само) показател, който направих на задник (и то не защото съм много голям икономист, а защото той е полуадекватен).
Дори и да беше солиден такъв, наистина ли мислиш, че можеш да си съставиш преценка за икономическото състояние на една страна от един показател

?
2. Ако показателя беше Purchasing Power Parity, до него обикновено има обозначение PPP. На твоя пише просто GDP Per Capita, което би трябвало да показва просто доларизираното БВП на България.
3. Използваш никому неизвестен източник, който по някаква причина трябва е еквивалентен на данни от Световната Банка, МВФ и т.н. Не всичко написано на английски е достоверно

.
4. Моят източник не само, че е достоверен (държавен вестник, както и други подобни), но предоставя нещо, което ти не предоставяш - контекст. Именно поради тази причина списание "Икономиист" не публикува само таблици, а предимно статии. Същото важи и за професионалните журнали по икономика.
5. Казваш селското стопанство на България от едно време е като сега.
Ами едно време и едри и дребни земевладелци са се изхранвали със земеделие. Близо 80% от населението на България по онова време е живеело на село. Повечето от тези хора са били точно фермери.
Какъв е процента на българите, които се изхранват със земeделие в днешно време? Бих искал да те окуража да ми цитираш конкретна цифра и достоверен източник. Това би трябвало да по-лесно. В нешно време има всякакви данни. България земeделска страна ли е в момента? Как да се знаимаваме със земеделие като повече от 70% от съвременните българи живеят в градове? Можеш ли да ми го обясниш този момент?
Смятам да преместя тази дискусия в темата "Икономика за масите". Който иска нека се включи. Бих искал да чуя мненията и на други хора.
Наистина ли човек, който претендира да е десен вярва, че България е била изостанала бедна балканска страна по времето на Третото Българско Царство

?