Boyo написа:
Brannik написа:
Как да ти обясня, че тия цени дет съм ги дал са производствени и оттам нататък всичко се трупа допълнително върху цената? Нямаш аргументи, но явно не можеш и да си признаеш, че съм прав. Естествено, че ДДС-то в случая се товари върху крайната цена за потребителите и не се плаща от производителя.
Ти ако произведеш една минерална вода да речем и я изнесеш за Германия кой ще плати ДДС - ти или немецът, който я консумира? На кой се товари цената?
Дори и да забравим за съществуването на данъци в този свят, при твоите 1.4 млрд на година се получава изплащане за 25 години. И тъй като няма кой да инвестира такава сума за да спечели след 25 години значи цената ще е по-висока от тези 80лв с едно 50%. При пълна мощност "скъпата" аес гълъбово е на 105 лв.
ДДС винаги се дължи от продавача. Дори ако продаваш на загуба ти дължиш ддс върху себестойността на продукта.
Аз лично прекратявам този спор - България пя кур на белене и този проект е вече в кошчето. Убеден съм също така , че след няколко години ще има референдум за и против ядрената енергетика като цяло
Верно? Поредна доза глупости, явно ти е навик. Не забравяме за съществуването на данъци - казал съм ти как седят нещата с данъците и кога какъв се плаща. А как точно като раздели 16 на 1,4 получи 25 ми е някаква пълна мистерия. ДДС се внася от продавача/проидводителя, но той се плаща реално от потребителя/купувача, защото е включен в крайната цена на стоките. Как да ти го напиша по-ясно и по-просто - ДДС е данък върху потреблението, не върху производството. Затова и износът на стоки е освободен от ДДС или се възстановява - точно защото това е данък върху потреблението, а не върху производството. Другият данък е корпоративният данък от 10%, който облага печалбата - но при положение, че първите 14 години докато се изплати централата почти цялата печалба ще е в графата капиталови разходи то този данък отпада за периода до изплащането. Престани да се излагаш, защото вече ставаш несъстоятелен
А как точно България е пяла кур за Белене също е пълна мистерия при положение, че резултатът е 60% на 38% за Белене. Не мога да повярвам, че на ББ интерпретациите вървят тук. Естествено, че референдумът е невалиден и това щеше да е при всички положения, но България щеше да пее кур за Белене ако референдумът беше с над 50% вот не, без значение от активността

Много яко как тук някои хора приемате автоматично, че негласувал е равно на не. Дори човекът с божествен статус тук каза, че е огорчен от резултатите. Тва ако бяха избори например нямаше да минава оправданието, че била ниска избирателната активност. Колкото - толкова. Като уж има толкова много противници на Белене да бяха излезнали и да бяха гласували, a след като не са - това са резултатите и при всички положения те не са кур за Белене