Моето твърдо НЕ
В неделя ни се дава възможност да участваме в една от най-големите глупости за последните двайсет и три години - референдума. Един сбъркан референдум, със сбъркан въпрос и нулев ефект. Едно скъпо допитване до народа, което няма да доведе до нищо - само едни милиони ще хвръкнат на вятъра, а политиците ще си премерят мускулите.
Предварително бях решил да не участвам в тая постановка на Станишевци, Каракачановци и Сидеровци. Които, като казват "Белене", разбират "Россатом". Оня мирен руски атом, дето го помним от Чернобил. Макар и не от чернобилски тип, "новият" руски реактор (от 1992 г.!) на нашата територия ще ни върже още по-здраво за Големия брат. Това е и главната цел на инициаторите на референдума.
Всички го знаем и въпреки това аз мислех да не участвам. Не се чувствам достатъчно подготвен - не мога така просто - с "да" и "не" да отговоря на сложен въпрос за развитието на ядрената енергетика. Въпрос за експерти, над който цял свят си блъска главата и не може да намери еднозначен отговор - едни държави казват "да", други "не".
Не съм подготвен по въпроса за атома, но си познавам народа - не сме "нация техническа", колкото и да се фукахме по времето на социализма. Не сме японци, германци, швейцарци... Правилата не важат за нас - или не ги спазваме, или ги заобикаляме. Като гледам какво става по шосетата, се плаша какво става в АЕЦ "Козлодуй"!
Какво е там по Йорданов или Ивановден - дали персоналът не реже мезета по пулта за управление на централата и не обикалят ли шишета от ръка на ръка?
Не беше ли точно това - безоотговорността и причината за Чернобил?
Вероятно и повечето хора ще постъпят като мен - няма да отидат да гласуват и референдумът ще се провали. Законно.
Но и кандидати за участие има. От тия, дето най мразят да мислят. Те вярват - в заклинанията на Станишев или на Румен Овчаров или пък в образите на Стефан Стамболов и Пенчо Славейков. Бабите се хващат на въдицата за евтин ток, сякаш ще са живи след десет - петнайсет години, за да го ползват. Ромите се хващат за банкнотата - тяхното "да" е колкото две шишета ракия и две кутии цигари.
Въпреки тях разумните българи сигурно са повече. Но дали ще надделеят?
Цитат:
С изненада научих, че инициаторите на референдума търсели вратичка в закона - ако надделеят гласовете "за", въпреки недостатъчното участие, можело въпросът отново да бъде вкаран в парламента. И пак да слушаме речите на Овчаровци и Курумбашевци.
Е, докога?
Това "докога" ме мотивира.
Понеже не съм овца, та да ме пасат Овчаров и Курумбашев, ще отида да гласувам. С твърдо "не"... Или, ако трябва, и с "нет" - за сведение на "Россатом".
А пък вие, както искате...
М. Вешим