SZ_FEN написа:
1. Единствения източник за който аз знам са емисиите на Радио "Свободна Европа" от онова време.
2. Пиши до Кастро. Може да се окаже, че си ги е купил от "съветския магазин за ракети".
3. Ракетите бяха българска собственост много след разпада на Варшавския Пакт. България беше държана под отговорност за тях, а не Русия.
4. Такъв въпрос не се задава на федерален служител, живеещ във Вашингтон, Ди Си:
- превеждах на делегацията на СДС (1998 г.) при преговорите ни за влизане в НАТО с председателя (тогава) на сенатския комитет по въоръжаването, сенатора от Небраска Чък Хейгъл
- по покана на шефа на българското обкръжение в американския конгрес (от страната на републиканците) нар. представител Джо Уилсън, присъствах на самото гласуване в САЩ в "The House of Representatives" за приемането ни в НАТО.
5. "Финансов Келепир" за държавата ни няма и аз никъде не съм казвал, че има. Има обаче за отделни хора свързани с управляващите (именно това ти написах вчера). Тъста ми е преподавател във Военна Академия. От него знам много "интересни" истории на тази тема. Ако много настояваш мога да споделя 1-2 с теб.
6. "По всички модерни западни критерии бг армията в момента е ТВЪРДЕ ГОЛЯМА и трябва да се намали". Ей това ми обясни какво означава. Защо едни и същи критерии трябва да се отнасят за държави с различно геополитическо положение, демографски и икономически показатели? Изхождайки от твоята логика в момента България има армия да се противопостави на Турция и Гърция (примерно). Аз пък с моите наведени критерии ще ти кажа, че в момента Косово може да ни разгъзи при малко по-добро снаряжение, камо ли Турция.
7. Когато БВП-то ти е относително ниско и най-скромната сума инвестирана за закупуването на модерно снаряжение и поддържане на армия ще възлезе на относително голям дял от него. Аз нали за това вчера ти дадох примера с Мадагаскар за да не пишеш такива мъдрости?!?!?!
8. Никъде не съм ти казвал да следваме фискалната политика на Гърция. Казах ти, че ние уж трябва да се разоръжаваме, а пък съседите ни правят точно обратното. Защо е така? Нали имаше там някакви вездесъщи стандарти за размер на армията?
9. Къде съм израрил личното си мнение относно взаимоотношенията ни със САЩ?
10. Турция не прави безпрекословно това което САЩ казва, особено откакто Ердоган е на власт.
Ние правим безпрекословно това което САЩ казва, така че не виждам смисъл в този ти коментар.
1. И до днес никъде да не излезе и американците да не се усетят?
5. Това че някой намазал с некви далаверки не ме вълнува защото цялостното решение за политическият курс на страната не е било взето заради тези далаверки
6. Значи че на Х население и Х бвп можеш да издържаш Х души армия ако искаш тази армия да е качествена. За БГ според военни експерти говорим за около 20 к , а те са над 30 в момента.
7. Това важи за всички други публични услуги, така че няма логика като имаш ниско бвп разходите за едно перо процентно да се вдигат. Всички се движат пропорционално. Нима армията е по-важна от болниците или училищата?
8. Съмнявам се Гърция да има ракети, които могат да носят ядрен заряд. Приеми , че нови ядрени сили вероятно няма да има оттук нататък, още по-малко някои дребен като нас
10 не съм чул военните бази на сащ да имат проблем с ердоган