DirtyDog написа:
Седем:Едно написа:
И всеки 30 мин по 10 мин за цигарка.
А така наречените "експлоатирани от мръсните капиталисти", обикновено са необразовани хора, с почти никакви умения, за което вина няма нито един капиталист, а семейството и възпитанието. И на мен много ми се иска да си намеря работници, които да експлоатирам и да ми вършат работа като сегашните, ама вместо по 1200 лв, да им плащам по 200 лв., да не ги осигурявам и да ги еба. Иска ми се, ама няма такива.
Факт. Но е факт, че има и страшно много такива фирми у нас, които правят точно това. Главно по провинцията. Аз също съм на мнение, че никой за нищо не ти е длъжен. И това е огромната разлика м/у капитализма и комунизма. В капитализма получаваш едно нещо още като се родиш, но то е много ценно- да постигнеш, това за което сам можеш да се пребориш. И сам да прецениш това до колко ти стига и желаеш ли да се бориш за нещо повече.
Особено пък в София възможности има много. Айде, в момента възможностите са малко по-ограничени, но това е от 1-2 години и няма да продължи (надявам се) още дълго.
Но и темата все си мисля, че тръгна грешно. Не ставаше въпрос за мрънкането за ниските заплати и т.н. Ясно е, че когато едно възнаграждение не ти харесва или смяташ, че заслужаваш повече не трябва да мрънкаш, а или да покажеш, че трябва да взимаш повече пари или да търсиш начин това да се случи на друго място. Ставаше дума за политиката на Боко и как хората "обедняват", а ти задълба в народопсихологията на българина.
П.П. А пък това с цигарките през 15 мин. ...

Първата ми работа беше преди 7 години в един склад като пакетировач на дискове. 20 души склада, всички пушат без мен, и през 30 мин. имаше "абе, ние отиваме да пушим, ти тук продължавай".

Киро, ако човек е добре образован или е много добър професионалист, то той няма да бъде "експлоатиран" нито в София, нито в провинцията, защото винаги може да си смени работодателя, както и града. Факт е, че много малка част от кадърните хора остават по родните си места и затова там заплатите са ниски и няма читава работа. Това е доста жалко. Заплатите извън София са ниски, но пък и цените са смешни. През уикенда бях в Кюстендил. Предната ми гума започна да спада и отидох в сервиз да я видят. Оказа се вентил. Човекът я свали, смени вентила, балансира я и я монтира обратно. Като питах колко дължа, ми каза: Е, колко, 2 лева. Аз му дадох 3, което е 50% бакшиш. Знаеш колко щеше да струва това в София. И не е само това, за да не кажеш, че е случайно. Доста гъзарски басейн или както му викаха там - плаж. Цена 3 лв. с включен чадър и шезлонг, за децата е безплатно. Луксозен фитнес, който не отстъпва на този, в който ходя тук и тренировката е 12.00 лв., там беше 3.50 лв. Та ниските доходи водят до по-ниско потребление и оттам до спад на цените. Това са прости, икономически правила.Аз съм убеден, че главната вина за всичките ни неудачи имат не политиците, а мързеливото и изключително просто население. А политиците са просто част от същата тази популация.