forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Пон Сеп 15, 2025 4:41 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Дек 04, 2010 4:59 pm 

http://www.facebook.com/home.php?ref=ho ... 2&comments

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Дек 04, 2010 5:14 pm 
Аватар

Два поста по-нагоре да беше погледнала, моме :loser2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Дек 04, 2010 5:35 pm 

Бай Торе & Бай Джери написа:
Два поста по-нагоре да беше погледнала, моме :loser2

Да бях. Но не съм. Предполагам - не само аз. И с моето недоглеждане вероятността повече хора да видят горното е по-голяма. И все пак, извинявам се за спама, момко Торе и момко Джери.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 06, 2010 10:05 pm 
Аватар

Цитат:
Преди 50 години комунистическа България фалира за първи път

Борислав Гърдев*

През 1960 г. България има външен дълг от 3 млрд. лева. Причините за натрупването му са две - неизпълнение на годишните планове от предходните години и погрешна икономическа политика на лидера на БКП Тодор Живков, чието олицетворение се явява провала на широко рекламирания му “Голям скок” от 1958 г., с който по китайски образец страната е трябвало рязко да увеличи промишленото си и селскостопанско производство. Правителството на Антон Югов не е в състояние да обслужва кредитите както към западни, така и към съветски банки. На 1 април 1960 г. става ясно, че задълженията на държавата достига 134 млн . долара към двете съветски банки в Париж и Лондон - Ейробанк и Московска народна банка, от които страната получава валута. Шефовете на двете банки отказват нови кредити, докато не се намалят задълженията по ползваните дотогава. Политбюро на ЦК на БКП разбира, че общият недостиг на валута за осигуряване на плащанията надхвърля 50 млн. долара.

Единственият изход за излизане от критичната ситуация Кирил Несторов - председател на БНБ по това време - вижда в продажбата на златните ни резерви, които се намират на съхранение в Държавната банка на СССР.

Златният ни запас от септември 1958 г. е в Москва, тъй като министър - председателят Антон Югов смята, че сградата на БНБ, намираща се срещу Археологическия музей в центъра на София, не би издържала на пряко попадение от фугасна бомба и на ударна вълна от атомен взрив!

Посветените в тъмната сделка са Тодор Живков, Кирил Несторов и проф. Нешо Царевски, началник на управление “Валутно” в БНБ, според когото причината за продажбата на голямото количество злато на СССР е, че “вече никой не искаше да даде кредит на България, даже и съветското правителство.”

Тодор Живков все пак моли съветския ръководител Никита Хрушчов да получи нови кредити и да отложи плащането на старите. Хрушчов приема само точката за купуване на златния ни резерв, с който да се покрият спешно част от дълговете ни към съветските банки. Задълженията към западни банки - Московска народна банка, Лондон - 20 млн. долара, Банк Комерсиал Пур Л `Ероп дю Норд - 60 млн. долара, към западногермански - 18 млн. долара и към италиански - 6 млн. долара - остават да чакат по-добри времена.

Златото, съхранявано в СССР, е с тежест 20,153,479,83 кг - приблизително 21 тона.

Сделката по продажбата на родния златен резерв на СССР е оформена официално с писмо на председателя на БНБ Кирил Несторов до шефа на Госбанк Александър Коровушкин от 7 май 1960 г.

Съветската страна продава златото на 11 юли 1960 г. на четири партиди - две в Цюрих и две в Лондон при цена на тройунция 35,10 щатски долара.

Получени са 22,738,255 долара, от които в България не постъпва нито цент, тъй като веднага се заплащат просрочените задължения на нашето правителство към СССР.

Едноличното решение на Живков за продажбата на златния ни резерв не почива на никакви законови основания, то е и престъпно по своя характер, тъй като левът остава без златно покритие, а само след десет години цената на златото на международните пазари скача над 10 пъти и по този начин комунистическият ни диктатор ощетява държавата в огромен размер.

Осъзнавайки криминалния характер на постъпката си Тодор Живков ревниво я пази в дълбока тайна десетилетия наред. Осчетоводяването на тайната сделка става на два етапа през 1962 и 1964 г., когато той е вече и министър - председател.

През юни 1964 г. БНБ изготвя доклад до първия ни партиен и държавен лидер, с който предлага на Бюрото на МС да одобри продажбата на златото с четиригодишна давност, като средствата бъдат използвани за погасяване на задълженията ни към съветската държава.

Любопитно е, че първият екземпляр от доклада с положителната резолюция на Живков, одобряваща сделката, не е заведен нито в архива на БНБ, нито в този на МС.

Тодор Живков дълго крие истината за тази срамна сделка и едва пред разследващите го за икономическата катастрофа е принуден да признае на 26 август 1991 г. - “Липсваха ни финансови средства и страната беше пред пълен финансов банкрут.”

Това, което не иска да каже правешкият хитрец, е, че благодарение на тази престъпна комбинация Хрушчов го спасява като партийно-правителствен лидер, безпределно предан на съветската политика, отпускайки му кредит от 600 млн. рубли през ноември 1960 г.

Същевременно съветското ръководство удовлетворява молбата на българските ръководители за отлагане плащането на 210 млн. рубли, които страната ни трябва да заплати по погашения и лихви за минали финансови задължения.

Тези общо 810 млн. рубли са най-големият кредит, отпускан някога от Съветския съюз, даващ спасителна възможност на нашите комунистически управници да преодолеят дълговата криза, в която България изпада в края на 50-те години на миналия век и да продължат с гигантоманските си амбиции да развиват безперспективната тежка промишленост у нас.

Излязъл сух от далаверата, Живков още няколко пъти осъществява секретни операции със злато.

През май 1962 г. МС се съгласява БНБ да депозира 6 тона злато в Унгарската народна банка срещу кредит от 10 млн. долара. Продадените 5878 кг злато са използвани за погасяване на кредити. Проблемите с платежния баланс и необходимостта от валута принуждават Тато да продава злато и в следващите години.

На 10 декември 1962 г. са експедирани 20,15 тона злато за Госбанк - СССР, а на 2 ноември 1964 г. следват още 5,85 тона злато.

През 1967 г. БНБ депозира в Банката за международни плащания в Базел четири тона злато за получаване на кредит, което е върнато в България пет години по-късно. Фокусите със златните сделки временно закърпват дупките в бюджета и подпомагат оцеляването на Тодор Живков на върха.

Те обаче не могат да решат основния въпрос на държавата - преодоляването на кризисното състояние на нашия валутен баланс.

Всъщност БНБ е фалирала през 1968 г., осем години след първия финансов крах на НРБ.

В края на 1989 г. външният дълг, завещан на българската държава от комунистическите управници, надминава 10,4 млрд. долара. След 1960 и 1978 г. държавата банкрутира за трети път.

* Борислав Гърдев е роден през 1962 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Преподава история и теория на киното във Великотърновския университет; заема административни длъжности в областта на културата във В. Търново, а от 1997 г. е журналист на свободна практика. В многобройни публикации изследва проблемите на културата, литературата, филмовото изкуство и историята. Сътрудничи в различни радиостанции, участва в колектива, написал “Съвременна българска енциклопедия”, изд. “Елпис” (1993-1995). Трудът “Д-р Петър Гудев - политик и държавник” е първото монографично изследване в България, посветено на този общественик и на сложната и противоречива съдба на либералната теория и практика у нас в края на XIX и началото на XX век.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2010 8:55 pm 
Аватар

:8)

http://www.dsb.bg/?page=press&sub=news&id=1975

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2010 10:03 pm 

Що ИК не иска да има Белене? Щото ще е по руска технология ли само? :smt017 Надали...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2010 11:21 pm 
Аватар

Щот нашите тикви май се готвят да дадат огромен дял на Русия и да предадат интересите ни.. отделно поне в първите години ще има излишъци на произведена електроенергия и още не са подписали договори за износ на тия излишъци. Централата може да бъде направена като много печеливш актив за българската икономика, може и да не бъде - Костов явно играе на сигурно и предпочита да не се прави пред опасността да бъдат предадени интересите ни от някои некомпетентни хора. Знаеш, че винаги съм бил на мнение, че ни трябва тази централа (най-малкото, за да не плащаме двойни сметки за ток след време), но наистина има опасност някои малоумници да дадат мажоритарен дял на чужда държава или пък да не си осигурят купувачи на излишъците..

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2010 11:26 pm 

По-скоро за излишъците се зори, ама според мен като има клиенти сигурни всеки може :smt005 Малко се пренапряга, все пак на тва му се вика инвестиция и вероятно не е толкова лошо, бачи Боко не е дал нишо на никой се оше, та да се изказва ИК толкова :slap И аз по-скоро си мисля, че не е лошо да имаме АЕЦ :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2010 11:32 pm 
Аватар

Е, в такива случаи клиентите треа се намерят преди подписването на договора още, но тва е пропуснато да се направи. Иначе да, ако се направи както хората е доста по-добре да имаме АЕЦ :) Иначе ти от 20 минути пресконференция се хвана за единственото, с което не съм съвсем съгласен със сините :smt003

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2010 11:36 pm 

Ми тва ми беше интересно бе, другото е ясно :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 3:48 am 
Аватар

Белене ще се строи 10 години, а след това напълно ще се изплати за още 20 години (според оптимистичните прогнози). Освен делът на Русия, важно значение има и че ще купуваме само руско гориво... Енергийната ни зависимост от една единствена държава продължава и се увеличава :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 9:24 am 
Аватар

Другият вариант е да купуваме чешко или френско гориво, които в крайна сметка пак ще отидат в Русия :smt031 В Козлодуй преди време си правили експеримент да работят с чешко гориво, но не останали много доволни :wink: Иначе в момента наистина няма голям консуматор на енергия, така че е малко хуй цялата работа. Остава варианта на Зелените. Купуваш няколко ниви в пловдивско, покриваш ги със слънчеви панели, плащаш няколко подкупа тук и там и после държавата ти изкупува тока на 70ст. квт/ч. :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 9:45 am 

само че за да ти се изплати инвестицията от слънчевите колектори и да си на печалба има да чакаш достааааааааааааа години

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 3:06 pm 
Аватар

Предстои затварянето на няколко ТЕЦ-а скоро, плюс Козлодуй след десетина годинки освен ако не се удължи живота на реакторите, а с тръгването на икономиката отново нагоре ще расте и необходимостта от енергия, пък и скоро ще отвори автомобилен завод в Ловеч, който мисля също ще е голям консуматор на енергия. АЕЦ ни трябва, за да си осигурим безпрепятствено развитие на икономиката ни за следващите 60 години, въпросът е този проект да се направи както трябва..

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 3:14 pm 

тва дето го каза жорката за мажоритарното участие го чух едно към едно от овчаров в събота :bigok
централата не е само ток, а хиляди добре платени работни места за квалифицирани служители в иначе бедната и изтерзана северна българия
не знам що всички се хващате за тея киловатчаси и се прайте на георги касчиев :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 4:58 pm 

Днес се присетих за това клипче: http://www.youtube.com/watch?v=FTt1MyXCfzs&feature=player_embedded#!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 5:01 pm 
Аватар

За завода в Ловеч наскоро имаше интервюта. Общо взето май взимаха всеки с инженерно образование и сносен английски. Февруари първата група я пращат в Китай на обучение :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 7:02 pm 
Аватар

Brannik написа:
Предстои затварянето на няколко ТЕЦ-а скоро, плюс Козлодуй след десетина годинки освен ако не се удължи живота на реакторите, а с тръгването на икономиката отново нагоре ще расте и необходимостта от енергия, пък и скоро ще отвори автомобилен завод в Ловеч, който мисля също ще е голям консуматор на енергия. АЕЦ ни трябва, за да си осигурим безпрепятствено развитие на икономиката ни за следващите 60 години, въпросът е този проект да се направи както трябва..

нещо за енергийната ефективност, ала-бала... :lol: май сме на последно място в ЕС :smt017 а честно казано не съм чул идеи да развиваме енергоемки прозиводства някакви, всички казват, че Белене има смисъл само при положение, че намерим ниша за износ...сега изглежда възможно да изнасяме, но кой ти гарантира, че след 20 г. Турция нема да има 2-3 АЕЦ-а, че даже и албанците да си построят. единственото сигурно за Белене, е че едни хора станаха и ще стават все по-богати покрай този проект, всичко останло е под условие :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 7:20 pm 
Аватар

:smt003 на мен ми е мечта да работя в АЕЦ Белене, така че да го почват :blass

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 7:23 pm 
Аватар

antonatan написа:
:smt003 на мен ми е мечта да работя в АЕЦ Белене, така че да го почват :blass

А на мен ми е мечта да се набръскаш, да объркаш нещо в командния център и да изтрием Виена от картата :blass

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 7:29 pm 
Аватар

STALKER написа:
Brannik написа:

нещо за енергийната ефективност, ала-бала... :lol: май сме на последно място в ЕС :smt017 а честно казано не съм чул идеи да развиваме енергоемки прозиводства някакви, всички казват, че Белене има смисъл само при положение, че намерим ниша за износ...сега изглежда възможно да изнасяме, но кой ти гарантира, че след 20 г. Турция нема да има 2-3 АЕЦ-а, че даже и албанците да си построят. единственото сигурно за Белене, е че едни хора станаха и ще стават все по-богати покрай този проект, всичко останло е под условие :lol:

Енергийната ефективност трябва да се развива паралелно, а не въпреки развитието на енергетиката :smt006 Плюс тва има една много проста взаимовръзка - кривите на растежа на икономиката и на потреблението на енергия са взаимносвързани. Ако мислиш, че за 20 години няма да имаме икономически растеж, ок - не ни трябва. Но при очакван годишен растеж от по 5-6% то това означава и по 2-3% растеж на потреблението на енергия и в такъв случай Белене е необходим. И вече мисля споменах, че скоро се затварят някои големи производители на електроенергия, както и съм споменавал за ценообразуването на ел. енергия за крайния потребител и какво ще стане с цената когато спре Козлодуй, но явно там при зеуените ви пълнят главите с малоумщини. Никой не развива силна икономика само с енергийна ефективност и без нови мощности за производство на електричество :wink:

ПС Пропуснах да отбележа и че все повече неща ще минават на електричество, като например колите - целта пред ЕС е 10% ел. коли до 2020 :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 7:31 pm 

жорката десебар привърженик на белене :bigok
ако знаеха на кърниградска 18 щеха да се откажат от твоя глас :loser2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 7:34 pm 
Аватар

Е аз съм привърженик само ако се направи както трябва, но шансът е 50 на 50 :smt003 Плюс тва при положение, че за всичко друго съм съгласен с ДСБ то неприпокриващите ни се виждания по Белене ще ги преглътна и няма да оттегля само заради това подкрепата си към единствените дет стават :8)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 7:49 pm 
Аватар

Жорката е в Нотингам на разноски на енергийната мафия, разкрил съм го вече :loser2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 7:59 pm 
Тва за фалита и 21-те тона злато от резерва като го прочетох, ми стана лошо :ohmygod Днес тройунция струва 1300 долара, тогава 35...

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Сря Дек 08, 2010 11:46 pm 
Аватар

Змей, коментирай ми поста по същество, без глупави подмятания :smt006

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 09, 2010 12:11 am 
Аватар

Коментирам по същество - единствените хора, които съм чул да твърдят, че Белене е със сигурност ще бъде изгодно и печалившо и на всяка цена трябва да се построи са Гоце, БСП и рубладжиите от БУЛАТОМ и Риск инжинеринг, Богомил Манчев и Атанас Тасев и сие. Всички останали са по-скоро скептични - отхвърлят проекта или го приемат, но с МНОГО условности, които никой не гарантира, че ще се случат. Това за мен е достатъчно показателно.
Относно разтежа, на който се надяваме. Разтеж на икономиката, не значи непременно разтеж на потреблението на ток. 10 г. имахме разтеж базиран на строителството и търговията с недвижими имоти, например. Дори и да допуснем, че с отимизиране на енергийната ефективност и развитие на алтернативните източници (основно ветрогенератори) няма да се справи, не е ли по-разумно да построим още една мощност в Козлодуй, където можем да използваме и технология различна от руската, вместо ламята "Белене".

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 09, 2010 12:29 am 

Бе ок, ама коя индустрия е на ниво на енергетиката в момента в България, май последно тва остана? Толкова милиарда се окрадоха за щуротии, голем праз ако па не е толко голяма печалбата от тва, поне ще си го имаме (ега), ще има се кой да го ползва... А и правилно русенския политиканец споменава, че малко или много ще докара малко живинка на милата ми северозападнала България...

Освен тва ако ви мъчат некви био/зелени/кафеви мисли, нема страшно, тва е най-чистия и ефективен начин за добиване на енергия - справка един от основателите на Грийнпийс последно раздуваше и реално и обективно си е прав :smt006

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 09, 2010 12:54 am 
Аватар

абе не е точно така, шот има едни отпадъци, които трябва да си ги съхраняваме тука след 2020 г. по тоя въпрос (защо ли?) упорито се мълчи.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 09, 2010 1:06 am 
Аватар

Змей, повечето са скептично настроени, защото няма инвеститори, а инвеститори няма, защото българското правителство не е осигурило финансиране на своите 51%. Примерно за много по-малоумната румънска централа инвеститори има, защото държавата е осигурила финансирането на нейните 51%, а наште искат уж с вече похарчените пари да влезнат и всичко да се плати от чуждия инвеститор, а така не става. А тва със строителството вече свърши, но пак имаше растеж на ел. потреблението всички тези години. Тва дет ти го казах е проста взаимовръзка и важи за всяка една държава в света и дори и строителството увеличава потреблението щот нали после построените неща се ползват, климатици у а - тва харчи мого ток (кризите всяко лято в гърция и албания са именно заради климатиците). Отделно скоро затварят ТЕЦ Бобов дол и ТЕЦ Варна скоро, Козлодуй също му остават 9 години, за цените също казах и гледам не си коментирал. А защо не нов реактор Козлодуй - защото по нов реактор на Козлодуй не е направено нищо, няма търгове, проекти, няма договори, нищо няма - ще се върнем 6-7 години назад. По мое мнение трябва да построим Белене, а след това и нов реактор в Козлодуй. Тва е, много хора са скептични, защото наистина има шанс да се направят абсурдни неща в ущърб на държавата, но по принцип атомна електроцентрала на загуба няма никъде по света :wink:

ПС Козлодуй вече си направиха някво хранилище, като има проект и за още едно много по-модерно дълбоко под земята..
Плюс тва доколкото знам ЕС задължава страните с атомни електроцентрали да имат хранилища, но не знам да забранява да си сключиш договор и да си ги извозваш към русия тия неща..

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]