ЗАВИНАГИ ЕДИН ОТ НАС! ГОРЕЩА ЗИМА ЩЕ Е

Цитат:
Вълци и лешояди атакуваха панчаревските гейове
След като вчера управата на Цефка обяви, че е депозирала искова молба в съда в Люксембург за 3,49 млн. евро, "Труд" поиска мнението на Александър Томов, който бе обвинен, че е оставил 26 млн.лв дългове на клуба. Ето и гледната точка на бившия президент на "свинекомплекса" по спорните и неизяснени моменти по продажбата на цаца.
- Г-н Томов, как ще коментирате превода от цура на 3,49 млн. евро към Швейцария за покупката на клуба?
- Става дума за тежка лъжа. Това е едно от плащанията към фирма на Васил Божков по нареждане на г-н Прамод Митал. Цица фактически е бил просто агент по това плащане. “Финметалс холдинг” е предоставила на практика парите. При това обект на покупката е не турците, а фирмата ISMS. Нито аз имам отношение към решението да се извърши тази трансакция, нито към отпускането на самия кредит и обезпечението му.
- Защо се намесва Цаца в плащането?
- Защото "Финметалс холдинг" към онзи момент е имал ограничения по договор. Но те са свързани лица. Четирима юристи са одобрили плащането.
- Тези 3,49 млн. евро са били взети като част от 5 млн. евро кредит, даден на цефка...
- Ще ми бъде трудно... (да обясня - б. а.). Значи, "Финметалс холдинг" отпуска 5,5 млн. евро като залог на банката, а тя отпуска парите. От тези пари 1,5-2 млн. евро са отишли за нуждите на резяците, главно за селекция и текущи плащания. А другите 3,5 млн. евро са платени не на офшорка, а на сметката, дадена от продавача, на която са преведени и другите пари в размер на 5,2 млн. Така че всичко е чисто и спекулата около това нещо има една задача - да се отклони общественото внимание.
- В цица в момента липсвал документ за тези пари.
- Има документи, над 30. Целта на тези юнаци, така ще ги наричам вече, е да не платят, да платят по-малко. Използват всякакви юридически хватки, натиск чрез държавни институции. Това е бил замисълът още от миналата година, което показва пряката икономическа връзка между атаката срещу апека-то през лятото на 2008 г. и крайния резултат - да вземем цура, но ако може да платим съвсем малко.
- Какво имате предвид?
- В момента "Титан" дължи все още пари по сделката.
- Колко?
- Никой не може да каже какво са платили.
- Но в крайна сметка каква е сумата на тази сделка?
- Те казват точната сума, назовава я Борисов - 11,3 млн. евро. Адвокатите, упълномощени от фирмата на Митал, се обърнаха към тях, за да кажат какво са платили. До момента те отказват, бягат от срещи... И заявявам, че това е последното интервю, което давам по повод на резаните от Пеуник!
- Защо не е била платена сделката, както твърдите ?
- Тъй като "Титан" нямаше кешови пари, се подписа споразумение 11,3 млн. евро да ги платят на две базови части: едната като поемат дълга, какъвто е към 20.1. 2009 г., и втората, като платят определена сума или на нас, или на "Кремиковци", за да погасят задълженията по хвоста.
- И колко беше дългът в края на 2008 г.?
- В момента ме заварвате не пред документи, но мисля, че не е надхвърлял 4 млн. евро. Т.е., ако извадите от 11,3 млн. тези 4 млн., остава значителна сума, която точно покрива това, което искаме ние.
- От "Титан" казаха, че дълговете били 11,3 млн. евро по време на сделката, а после изскочили още - общо 26 млн. лв.
- Те говорят за космически размери на дълга, включително вкарват и тези 3,49 млн. евро. Аз им предлагам да седнем на масата с адвокатите и вещите лица, да се види кой какво има да казва и договорът да се изпълнява.
- Но от "Титан" обявиха, че вече са платили 22 млн. лв. стари дългове на фека "анадолско знаме".
- Изключено, въобще не са платили това. Не е възможно. Смятам, че максималната сума, която може да са платили, е 2-3 млн. евро.
- А вие откъде знаете, че не е платено, нали нямате общо с тези фирми?
- Но ние знаем на кого се дължат тези пари. Има фирми, които чакат вече година. От "Титан" казват, че адвокатката на ISMS нямала пълномощно. Аз съм свидетел как тя ги е търсила и те не се отзовават. Надяват се с времето нещата да се забравят.
- Но не се забравя, че папацапацица беше във фалит...
- Груба лъжа е, че цецка е била във фалит. Цецка никога не е бил даже близко до фалит. Предоставих бележка от НАП, че към октомври-ноември м. г. клубът не е имал задължения към НАП.
- А защо беше отнет лицензът?
- Той е отнет незаконно. Целта е била цица. Затова бяха отстранени ключови инвеститори на клуба: двама в "Кремиковци", група, свързана с "Куинс парк рейнджърс", друга - с Абу Даби.
- Вие като какъв участвахте в сделката за продажбата на клуба?
- Собствениците на "Еф Си глобал" и на ISMS ми дадоха пълномощия да извърша продажбата и тя да не бъде под 11 млн. евро. Това беше долната граница. Това, което се говори, че Томов е от двете страни на сделката, е някаква глупост. Аз не съм бил нито от страната на Божков, нито от другата. Това е. Собственикът е Прамод Митал.
- Значи нищо не знаете, така ли?
- Аз съм бил в курса на тия неща, но не съм имал никакъв материален интерес. Моля ви, спрете да пишете повече измислици. Не позволявйте да ви използват за манипулации. В цурка всичко бе чисто и победоносно. После вълци и лешояди я атакуваха.
http://sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2538278