Чорни: Уволнението на Мъри и Сираков не беше грешка Нед, 2009-03-15 23:08 Майкъл Чорни даде ексклюзивно интервю за предаването "Спорт Мания" по "Канал 3", в което говори за ситуацията в Левски, както и за възможността да се върне отново в България.
- Г-н Чорни, кажете няколко думи за възможността да се върнете в България?
- Още не съм мислил по този въпрос. Аз вече нямам финансови интереси в тази страна. Е, ако се удаде този шанс, за който говорите, бих дошъл просто за да се срещна с някои приятели и да видя как играе футболен клуб Левски.
- Има ли възможност да помагате на "сините" при финансирането?
- За такова нещо никой не ме е търсил, защото в момента нямам отношение към отбора.
- В София тръгна слух, че Богомил Бонев може да стане президент на клуба...
- Какво?!
- Богомил Бонев...
- За такова нещо нямам информация, за кой Бонев става дума и така нататък...
- Искате ли да кажете нещо на феновете на Левски?
- О, да! Аз много искам да им кажа, че трябва да вярват на своя тим. На него му предстоят трудни мачове, в които той ще отстоява лидерската си позиция. Желая на клуба само победи и изпращам много поздрави на запалянковците. Те трябва да подкрепят Левски.
- Какво е бъдещето на "сините"?
- Такова, каквото чака и целия български футбол - едно нормално бъдеще. Предстои развитие. Рано или късно икономическата криза ще отмине и ще стане по-лесно да се финансира отборът, да се намерят спонсори.
- А след кризата ще имате ли отново финансов интерес да се върнете в България?
- Още един път казвам - не съм мислил за това. Не зная какво да отговоря.
- Усещам, че сте обиден...
- Честно да ви кажа, нормално е да е така. Много съм обиден, защото незаслужено постъпиха така с мен. Нека Бог ми е съдник. Не искам друго и нямам претенции към никого и нищо.
- Ако се завърнете у нас, много политици ще станат неспокойни...
- Аз на никого не пожелавам да е неспокоен. Още един път казвам - към никого нямам претенции. Ако дойда в България, то ще бъде за да правя бизнес. Всички могат да спят спокойно.
- Тодор Батков - той има големи финансови затруднения...
- Вижте, той не е толкова бизнесмен, колкото юрист, адвокат. Но иначе със сигурност му е трудно да издържа Левски. Аз обаче мисля, че до момента той достойно води клуба.
- От дистанцията на времето как мислите - не беше ли грешка уволнението на Сираков и Стоилов?
- Пак казвам - не мисля, че в отбора са допускани някакви грешки. Уважавам и Наско Сираков, и Мъри, който е добър треньор. Но и без тях отборът е на първо място. Видя се, че може без всеки, с изключение на държавата - футболът не се развива добре без държавна подкрепа. Липсата на тази помощ е проблем въобще на българския спорт и затова в момента той е в такъв застой. В миналото не беше така.
- Ако държавата започне да помага, ще имате ли отново интерес да инвестирате в Левски?
- Хайде днес да не говорим по този въпрос.
- Казахте, че Тодор Батков е повече адвокат и юрист, отколкото бизнесмен. Но за да издържа Левски, му трябват много пари. Как Батков се справя сам?
- Имаше хубави спонсори, които помагаха. Мисля, че до момента той се справи и ще се справя и занапред. Възможно е в тези трудни времена да се появят и други спонсори, които да помагат. Батков се справи достойно за тези пет години на кормилото на Левски.
- Появи се информация, че бизнесменът Шон Мекитен иска да инвестира в Левски и дори мисли да стане главен акционер в клуба...
- Нямам такава информация. Нищо не знам по този въпрос. Тодор Батков не ми е казвал такова нещо никога, а с него аз често разговарям.
- Какво е бъдещето на Ели Зизов?
- И по този въпрос нищо не знам. Вижте, аз от поне 10-12 години следя събитията в Левски. Там винаги гръбнакът на тима са били местните таланти, които милеят за клуба. Е, намираха се и чужденци, които също се раздаваха за отбора, но като цяло Левски винаги е разчитал на играчи от България. И това няма да се промени. Левски не зависи от това дали си отива този или онзи. Мисля, че има играчи от школата на клуба, които могат да намерят достойно място в отбора.
- Каква е прогнозата ви за парламентарните избори в България?
- Не се интересувам от българските политици. Мен повече ме вълнува какво се случва в Израел. Иначе желая на страната ви да процъфтява, на държавата да помага на спорта, а на Левски - да стане шампион. Пожелавам на българите утре да живеят по-добре, отколкото днес.
- Като крупен бизнесмен какви проблеми ви донесе световната криза?
- О, тя засегна всички - от големите до най-малките бизнесмени, включително и мен.
- Какво става с делото "Дерипаска"?
- То си продължава, предстои развитие.
- Преди около две години Тодор Батков каза, че се опасява от покушение срещу себе си заради това, че е ваш адвокат по делото...
- Не знам нищо за това, навярно са приказки на глупави хора. А други глупави хора може и да го искат...
- Но самият Тодор Батков говори за това в едно свое интервю за "Експрес"...
- Може би някой му е говорил за тази опасност. Тогава неслучайно го е казал. Има много "достойни" хора, достойни в кавички, естествено. Иначе пращам много поздрави на всички фенове на Левски и на отбора.
_________________ Животът ми без Левски е изгубен. Животът ми без Левски е провал. Левски е това което имам, Левски - това е моя идеал.
|