Ники Михайлов: В България има само един клуб - Левски
Капитанът на младежкият национален отбор Николай Михайлов даде обширно интервю за Sportal.bg, в което коментира ситуацията в тима си Твенте, както и нещата случващи се в клуба на сърцето му – Левски, за националния отбор, Ливърпул и др.
Здравей, Ники. Как се чувстваш в Холандия? - Благодаря, добре. Тренирам с първия тим на Твенте, като все още играя за дублиращия отбор. Чувствам се във все по-добра форма.
Кога да очакваме твоя официален дебют в първия отбор? - Надявам се скоро. Наставникът Фред Рутен се държи много добре с мен и непрекъснато ми дава съвети. През последните няколко седмици наблюдава срещите на втория отбор, където се представям добре и непрекъснато ме хвали. Онзи ден победихме с 3:1, като след мача дойде да ме поздрави лично и ми каза да продължавам в същия дух. При дублиращите тимове водим с 12 точки пред втория в касирането и има голям интерес към нашия отбор. Затова се надявам скоро да ми бъде дадена възможност да започна да играя и в представителния отбор. Шефовете на клуба казаха, че искат да ме задържат и през следващия сезон, но това ще се реши по-натам. Все пак съм на 19 години, а титулярният вратар Сандер Бошкер има над 400 мача в Ередивизие и е легенда тук.
Твенте те иска, но ти ще останеш ли в Холандия? - Не знам още. В края на месеца идват мениджърите ми, за да разговарят с президента на Твенте. В момента има интерес към мен от няколко клуба. Както вече се писа преди време това са тимовете на Севиля и Фиорентина, но е рано да се каже. Все пак съм собственост на Ливърпул и това не зависи само от мен.
Ти не остана в Англия, след като не получи виза. Има ли вариант скоро да получиш прословутата работна виза за Острова? - Еми казват, че да. Евентуално това няма да се случи през лятото, но от първи януари 2009 година българите няма да бъдем смятани за играчи от страни извън Европейския съюз и няма да имаме проблем. Надявам се дотогава да ставам все по-добър и да бъда готов за английския футбол.
Александър Станков вече не е селекционер на младежите, а Пламен Марков замени Димитър Пенев. Какво е мнението ти? -Съжалявам, че Сашо Станков не преподписа договора си, но предпочита да тренира клубен отбор. На този човек мога да кажа едно голямо Благодаря за всичко. Той ми подаде ръка в най-тежкия момент за мен, като ми гласува доверие и ме пускаше да играя за младежите. За мен е голям специалист. Пожелавам му много успехи в кариерата. Пламен Марков е отличен избор според мен. Радващо е, че селекционер отново ще е българин. Баща ми се среща с няколко чужденци, които искаха много пари, но самият той искаше българин да води тима. Марков вече един път класира тима на ЕВРО 2004 година, като се надявам и му пожелаем лично да успеем да се класираме и на Мондиал 2010 в ЮАР.
Какви са шансовете ни за класиране на световното първенство, след като видя жребия на квалификациите? - Големи, разбира се. Няма от какво да се притесняваме. Притежаваме много силни футболисти. Димитър Бербатов и Мартин Петров са суперзвезди на Острова и правят фурор, но нямаме само тях. Те са лидерите, но има доста талантливи футболисти у нас. Освен Италия не виждам на карта отбор, който да не можем да победим и в двата мача. Затова съм оптимист. На нас проблемите ни идват главно от манталитета. Играем добре един мач и след това се самозабравяме. Паднем в следващия и вече е национална трагедия.
Следиш ли нещата, случващи се в бившия ти клуб Левски? Какво се случи с тима, от най-силния отбор през последните години не остана и помен? - Следя всичко около Левски, разбира се. Това е клубът на сърцето ми. Странно е да видя отбора толкова назад от лит(*кс-етрополе в класирането с играчите, които спечелихме всичко. Не ми е работа да коментирам случващите се неща там, след като не съм президент или изпълнителен директор в клуба, но като истински левскар ми е болно да гледам как звездите са продадени за жълти стотинки. Имахме страхотен тим, написал със ”златни букви” страница в историята на клуба. Доминирахме в България, стигнахме до 1/4- финал в Купата на УЕФА, изигравайки немислимите за български тим дотогава 14 мача. Влезнахме в Шампионската лига, като доведохме в София шампионите на Испания, Германия и Англия. Тези играчи заслужаваха повече, след като оставиха множество безсъни нощи на сините фенове.
Имаш предвид продадените звезди – Топузаков, Йовов, Телкийски и Бардон? - Да. Недопустимо е, че футболни национали си тръгват от Левски, за да играят в последния в Кипър или в последния и предпоследния в Израел. Не виждам с какво техните първенства са по-добри от нашето. Познавам ги и сме приятели, като от сърце пожелавам успех на Топчо, Ицо, Мечо и Седрик. Но ми е тъжно като привърженик да си тръгват едни от най-добрите футболисти. Странно е, че аз бях натирен за черната овца в тима за последните две години, от мен Левски прибра 300 000 евро, което е повече, отколкото за звездите си взети заедно. Все пак Левски е институция и има добър специалист в лицето на Станимир Стоилов (Мъри заедно с Наско и останалите в Левски ми помогнаха наистина много в момент, когато допусках много грешки извън терена), като пожелавам успех и на него, и на новите попълнения да изградят нов голям отбор, който да радва великите ”сини” фенове.
Тези фенове, които те освиркваха срещу Вердер? - Разбира се. Феновете на Левски са най-великите в България. Факт е, че срещу Вердер преживях най-големия кошмар в живота си, но след тази вечер на стадион ”Васил Левски” пораснах с няколко години. Мисля си, че който и да беше сбъркал от моите съотборници не трябваше да бъде освиркван от феновете, но така се случи. Спомням си, че медиите цяла седмица говореха как едва ли не ще загубим заради мен, след като стана ясно, че Гошо Петков няма да играе. Това повлия, но и някои мои постъпки извън терена също. В първите три мача ни вкараха 10 гола, но после имаше хора, които ме обвиниха, че сме отпаднали заради мен от Шампионската лига. Но това вече е минало. Истината е, че Господ ме наказа, но после ми даде нов шанс в живота, като подписах с Ливърпул ден преди 19-годишния ми рожден ден.
Какво ще кажеш за престоя си там? - Още от самото начало бях посрещнат отлично. Капитанът Стивън Джерард бе първият човек, който ме разведе преди първата ми тренировка и ми показа абсолютно всичко в базата. Не мога да си обясня как може там всички да са еднакви, никой не се прави на по-велик от останалите, докато в България все някой е по-голям от другия. След това ходих на лагер в Швейцария, където Карагър, Рейна и останалите се държаха много добре, както и мениджърът Рафа Бенитес. Там дори 2-3 пъти играхме тенис на маса с него, не му се удава много, но първия път му пуснах, за да не се разсърди, но после нямаше прошка. (Смее се)
Би ли се върнал да играеш в България? - Да, но след време. Сега мисля да се развивам и да започна да играя все по-редовно за в бъдеще. Искам да стана класен вратар, каквито са били баща ми и дядо ми.
Би ли играл в друг отбор, освен в Левски, в България? - Друг отбор? В България има само един клуб – Левски. Други отбори просто няма. Прекалено голям левскар съм. Винаги съм мечтал да стана любимец на сините фенове. Затова, един ден, се надявам да имам шанс да се реванширам за миналото си.
За какво друго мечтаеш в кариерата си? - Еми за много неща, важното е да бъда здрав. Но най-голямата ми мечта е да бъда част от тима участник на Световно или Европейкско първенство, разбира се представяйки се на ниво. Да играя за националния отбор винаги е било чест за мен. Няма значение в кои възрастови групи.