Писал съм няколко дълги мнения, които са естествено супер безсмислени и огромно ляляне, защото няма абсолютно никакво значение какво ми е мнението и какво мисля, че трябва да се направи и би било нелепо да смятам, че има.

Затова и не отговарям по принцип на "А ТИ КАКВО СМЯТАШ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ??".

Реално всичко написано по-долу е супер черно и бяло, а нещата не са така и ако съм на мястото на Колев едва ли ще свърша и 3% от неговите неща. Но ето
Цитат:
Честно ли? При наличието на 5 нападателя, последното, което ни трябват е 32 годишен нападател с договор за 1.5 години. Краткосрочни решения на дългосрочни проблеми. Като цяло така и така съм почнал да пиша, а и се навечерях (легенчебг поздрав

), ще си излея мъката (модерно казано - ще мрънкам

)
Трансферната ни политика е идиотска в момента. Напълно наясно съм, че сме пред фалит, тъй като последната ни трансферна политика беше идиотска също и беше повече от очаквано да доведе до тук

Само че, ако приемем, че е позитивно, че се намалят разходите, то е напълно нелогично, след като намалиш разходите, все пак да не се опиташ да водиш политика, чрез която да генерираш приходи. (все пак идеята да не фалираш е да печелиш нещо, а не просто да не губиш) Привличането на играчи с договор за 1.5 година, както и на 34 годишен бек определено е обратното на тази политика. Дори и да сме намалили разходите, то след като инвестираме (защото всяко даване на пари в футбола е и трябва да се разглежда като инвестиция) пари в тези играчи (Божинов, Райнов, Жиката очевидно и там още някой си), се очаква да получим нещо в замяна. Естествено, след като договорите им са толкова кратки, то е доста малко вероятно да си избием парите от тях (колкото и да са). Следователно остава да чакаме спортни успехи от тези играчи. Няма как да кажа - ще успеем/няма да успеем, защото няма как да знам, но определено шансовете не са в наша полза, когато ги взимаме 10 дни преди първия мач, нали така?
Т.е. в момента не правим абсолютно нищо, което може да ни извади от фалита. Без да съм циничен ще кажа, че абсолютно всеки втори човек в форума, ако беше на мястото на Павел Колев, и той можеше да привлече Божинов и Жиката

До колкото разбрах Райнов си е форсирал трансфера сам, така че и там човек от форума сигурно щеше да се справи да го убеди да дойде.
Защо са ми адски смешни договорите за по 1.5 години ли? По две причини. Първата е очевидна, другата не толкова, но за мен тя е дори по-важна.
Вариант 1. Райнов прави ебахти сезона, мачкаме в Лига Европа, забелязват го зимата --> остават му 6 месеца ---> духаме го.
Вариант 2. Райнов е ебахти дупката, не става, псуване, кълнежи --> 3 заплати и е аут.
Следователно отново е малоумно да подпишеш за 1.5 години, след като можеш за 3, тъй като и в двата случая за 3 заплати се отърваваш, но в първия вариант изкарваш лев, а във втория не.
Знам, че сега ще ме контрирате, че "ами ако искаме да го разкараме и не иска с три заплати, ами ако е провален трансфер" и т.н. Тук идва и втората причина от горните две, която отново казвам за мен е 20 пъти по-важна от първата. Тъжно е, когато провалът се е превърнал в норма за нашия клуб
Тук е и тънкият момент. Лично аз, за себе си, ако съм убеден, че Райнов ще свърши работа, ще му дам договор за 3-4 години. Отново има 2 варианта - или ще съм прав и ще съм гении, или няма да съм прав и ще съм идиот. Но, ако му давам договор за 1.5 години, единственото, което показвам е, поне в моите очи, че аз не съм сигурен в това, което правя. За мен това е по-притеснително, отколкото да ни е шеф идиот

Живея за деня, когато някой ще дойде в тоя клуб, ще поеме някаква отговорност, ще каже това ще правим и ще го прави три години, без да го боли кура като цяло от шефове и т.н. Но разбира се, както многократно Wildkid е обяснявал в форума, това зависи от хората над изпълнителни директори, треньори и т.н. Та, да, това е основният проблем на Левски по принцип, спор няма.
Обобщено с две думи - трансферната ни политика показва 0 процента идея, концепция и насоченост. Не ни спасява от фалита, само го забавя. Благодаря за вниманието

Цитат:
За да е на плюс Левски се изискват огромни реформи. За да дам по-мащабен пример - идва на власт в България с правилните идеи, политики, хора - ще ставаме Швейцария на Балканите. Само че, за да приложат тия хора каквото и да е, първо трябва да има реформи - съдебни, здравеопазване, образование и т.н. Елементарно на теория. Същото е и в АФК "Левски" АД. За да е успешен Левски на транаферния пазар какво му трябват?
Кадърни скаути. Пари. Спокойствие за работа на тия скаути. Да не им се месят Боримировци и прочие. За да са успешни тези нови играчи, обаче, какво им е нужно. Първо - да са с правилния профил за отбора. Примерно - търсим крила. Какви крила търсим? Високи или ниски? Каква възраст? Каква националност? Какви крила са били успешни до тук в Левски и България? От там - ако ще взимаме млади играчи ще им трябва един начин на Подготовка. Може ли примерно Жиката от понеделник, Райнов и някоя 16-годишна юношка да имат еднакви натоварвания? Не, естествено. Следователно ни трябва човек, който ги разбира тия неща, да знае какво играчи ще развива, да се прати някъде, където ги правят тия неща на Запад и т.н. и т.н. Мога да продължа с още и още примери.
С една дума - всичко е свързано. Да, от 20 дни е на власт Павката, но да върнеш Екимка та, Божинката и Жиката и да чакате да стане нещо...
Аз, лично, за себе си, ако ида да работя, където и да е, ще го правя по един начин от първия ден. Не виждам абсолютно никакви сигнали за позитивизъм и от Божков и от ПК. Не мисля, че Спас ще опрости каквото и да е на 6ти също.
Цитат:
Не знам защо се дават примери, че след като не сме успяли само с българи, то трябват само чужденци, и обратното - след като не сме успяли само с чужденци, то трябва само с българи. От двата ви примера единственият извод е, че И с двете крайности НЕ става.
Големият СПОРТНО-ТЕХНИЧЕСКИ проблем на Левски е следният. Ще почна малко по-назад. Не знам дали осъзнавате, но ви гарантирам, че това, което го тренират Реал (Мадрид), го тренират и във Втора Бундеслига, примерно. Упражненията за всички са еднакви, еднакво достъпни и реално всеки нормален отбор в Света днешно време тренира едно и също като есенция. Разбира се, че всеки треньор си има виждания, разбиране и тактически изисквания и вече става въпрос за това какво умение има този човек да предаде тези изисквания и виждания на футболистите си. Колкото и просто да излгежда на 98% от форума, ви гарантирам, че не е и ако си мислите, че просто ще им кажете - подаваш тук, там и тук и вкарваш гол, след което 11 души ще излезнат и ще го правят - никакъв шанс

Да изходя от горното си твърдение, че примерно Реал и Хирона водят един и същ режим на подготовка (Да, Реал имат със сигурност повече условия, ресурс и т.н., което си дава отражение разбира се, но не това е основното в поста ми). Сега този пример ще го пренесем в Левски. Гарантирам ви, особено в България, че и Левски, и Черно Море тренират едни и същи неща, особено когато имат българи за треньори (Изключвам Мъри

). Та, от къде тогава би дошла разликата, ако Левски и Черно Море тренират едни и същи неща?
1. По-класни футболисти - което и основната разлика между Реал (Мадрид) и Хирона, въпреки че водят еднакъв процес на подготовка. Само че при нас това е относително, защото имаме по-класни футболисти на някой постове, но не на всички определено.
2. Умението да се привличат правилните футболисти, за да може те да допринасят максимално за представянето. Тук вече не може да давам примери с Реал, тъй като там футболистите са от такава класа, че каквато и схема на игра да трябват да играят, то те ще се справят. Разбира се, ако иде сега Конте, примерно, и ги накара да играят 3-5-2, след като цялата стратегия и политика на Реал през годините е била да се играе друга схема, то резултатите по-вероятно да са пагубни в началото. Нещо подобно е и при нас. Според Вангелов треньорът трябва да задава профилите на играчите? А кой задава профилa на треньора? Първо имаме треньор, който има по-дефанзивни виждания за играта, преди него е бил Ники Митов БААААА, след него идва Славиша, който е 50/50 атака-защита и държи повече на владението, а сега идва Дерменджиев, който ще налага изцяло офанзивен футбол. Ето тук се къса нишката в нашето ПФК. Трябва човек, който да задава както профили на играчи, така и профили на треньори. Разбира се, че даденият треньор ще търси определени играчи, но няма да се стига до фрапантни разлики между вижданията на различните треньори, ако треньорите ни са с подобен профил. Естествено, когато този човек е Батков, Тонев или Русев, то резултатите са ясни. От друга страна, ако се даде време на един треньор като Делио Роси, той си направи селекцията по негово виждане, а накраят го махнат след 1 година, то виждате какво следва - 10 ненужни футболисти и фалит, което беше ясно, че ще се случи от ден 5.
Та, докато няма структура в клуба, няма как да се получат нещата, ако ще и 10 Обертановци да вземем. Просто с всеки Обертан сме една голяма крачка към фалита, тъй като отново - колкото и добри футболисти да имаме, докато няма структура, то трудно ще се получат нещата. Защото, ако се върнем на примера с Реал, там играят добри футболисти, но са селектирани по определен начин, за да пасват на отделна концепция. Тази концепция се обяснява предварително на треньора, а не треньорът да иде да играе каквото му е кеф.