antonatan написа:
М/у другото пълното име на литекс е литекс-ловеч, така че цска-ловеч няма ли да е запазване на връзката с предното име?
Вероятно това е "по-напред"
РЕзко не мога да кажа какво разбира ГФС под "връзка в името", или под "няма право да приема името на изключен клуб". Според мен умишлено е оставено толкова общо, за да може да се правят простотии, когато е необходимо. Така че - нищо в тая посока няма да ме учуди.
Но малко разсъждения. Първо, ако говорим за "пълни имена", то имената на търговските дружества на отборите в 90% от случаите са "Професионален футболен клуб едищоси". Та по същата логика може да се твърди, че ако запазиш "професионален футболен клуб", то си спазил условието. За мен е очевидно, че не е това целта на разпоредбата (а при тълкуване, целта на разпоредбата винаги трябва да се отчита).
Минаваме на следващото ниво - а именно не пълното наименование, а това, под което въпросният клуб се състезава в първенствата. Тук също може да се спори дали се състезаваш като Левски София, Литекс Ловеч или Славия София (или ИДИЛ, Бююкчекмедже, Истанбул), или само като Левски, Литекс и Славия. Тоя въпрос винаги ще е адски спорен, защото веднага излиза примера "Ами Локомотив - София или Пловдив...или Мездра". Аз, лично, съм по-склонен да смятам, че градът би следвало да се отчита само тогава, когато в системата има повече от един клуб с такова име - т.е. в случаите с Локомотив - да, тогава са Локомотив София и Локомотив Пловдив. В случаите с Левски и Литекс, името на клуба е Левски, сътоветно Литекс. Даже бих отишъл по-нататък и бих казал, че това следва да се прилага по отношение на всяка отделна ГРУПА, не за целия БФС.... Но това си е мой подход. Затова приемаме, че града е част от името на клуба, под което той се състезава. Това добре, обаче пак идваме до целта на въпросната разпоредба. Както казах, тя е напълно очевидна - да се предодврати "миграция" на разни клубове оттук-оттам и именно такива "спасявания" като това, което се пробват да направят. По същата причина е забранено дори да се прекръстваш на ИЗКЛЮЧЕНИ (демек - несъществуващи) отбори! Щом това е така, то очевидно няма как да се приеме, че "връзката" в името е града....веднага се запитваме какво става, ако в един град има няколко отбора, както е примерно София. Академик София се прекръства на Славия София, и всичко е ок, щото са от един град, а "връзката" е запазена заради името на града? Май е очевидно, че това е в абсолютен разрез с въпросната цел на закона (в случая - Правилника).
Накрая и леки размисли от моята гледна точка - като ползваме подхода при търговските марки. Не е изцяло коректен примера, защото тук става дума за по-специфични индикатори, но все пак логиката е сходна. Няма да се спирам подробно на това как се сравняват марки, защото безкрайно дългия пост ще стане многократно по-дълъг, но:
При сравнението на два знака (марки) винаги следва да се отчита дали в състава им има т.нар. неотличителни елементи. Такива елементи са всички онези, които указват вид, количество, качество или произход на стоката. Например - ако имаш марка "Хляб Самоубиец" за стоката "хляб", то елементът "хляб" в марката ще е неотличителен, защото указва каква е стоката (а не идентифицира търговски произход). Ако приложим тоя подход в случая, то при "Литекс - Ловеч" отличителният елемент е "Литекс", защото "Ловеч" е директно указание за града, от който е отбора. Ако кажеш "Литекс", хората веднага се сещат за кой отбор става дума. Ако кажеш просто "Ловеч" - не става ясно кой отбор визираш (абстрахирайте се от факта, че там друг отбор няма - утре може да има още 10 - пак примера със София - ако кажеш "София", не става ясно дали се отнася за нас, свинете, Слагия или някой друг). В този смисъл, за да се "запази връзка", за мен лично трябва да е връзка с "Литекс", а не с "Ловеч".
Но, както казах, нагледали сме се, така че......