Цитат:
- А сега към вечния въпрос - защо в “Астана”, защо не в “Левски”? - Още тогава казах, че пред собственика на “Ботев” - г-н Василев, моето напускане въобще не стоеше на дневен ред. След като аз напуснах, пък в “Левски” не искаха да потиснат собственото си “аз”. Когато става въпрос за моето връщане, винаги съм казвал, че има и едно “но”. Второ - аз няма да се върна на всяка цена. У нас казваме лесно “Правя компромис в името на “Левски”. Не! Компромис в името на “Левски” не е провалът на “Левски". Компромисите са краткият път към провала. И в момента случаят е точно такъв. Аз винаги съм искал да има основата, заради която, когато вървя по улицата, да гледам феновете в очите. А не да им се обяснявам как този ми пречи, онзи не ми е дал, нямало това или онова. Като ще е така, аз не отивам. Защото знам, че ще подведа хората. Отиването и неуспехът е подвеждане на милиони, които очакват нещо от теб. Или се връщам с ясното съзнание, че трябва да създадем от “Левски” отново клуб, или няма смисъл. Само да се водя треньор, а после да се оправдавам - каква полза има клубът? Когато става въпрос за “Левски”, искам само да успея. И компромиси не можех да правя с нищо. Който иска, каквито иска планове, базирани на компромиси, да си ги чертае. - Наистина ли парите, които ви дължи Тодор Батков, бяха причина той да не ви иска обратно на “Герена”? - Той пари има да ми дава, откакто съм си тръгнал. И очевидно няма намерение. Аз половината съм ги опростил. Ако случайно се обърка да ми ги даде, аз директно ще ги преведа на феновете. На тръста или пък на фонда, който направи юбилея, за да ги вложат те в нещо, което искат да видят в “Левски”. Знам, че няма да ги даде, но обърка ли се, нямам намерение да ги пипам. Даже директно да ги преведе на тръста или на националния клуб на привържениците. Второ - няма как да живея с лъжата, аз не си затварям очите пред истината. Как да остана, когато знам какво е говорил за мен, като знам как са ме лъгали, и знам, че пак ще е същото. И какво, след два месеца ще каже: “Ето, нали го искахте за треньор, дадох ви го, ама и той се провали.” Аз искам да работя за клуба “Левски”. Не искам да слугувам на отделна личност. Ако трябва, ще вляза в конфронтация и със собственик, и с началник в името на “Левски”. Това е истината - в името на “Левски” не се правят компромиси, а се влиза в конфронтация с всеки. - Какво очаквате от завръщането на Херо на “Герена”? - Аз смятам, че Херо в момента е жизненоважен за “Левски”. Ако всичко е нормално, очаквам Херо да стабилизира отбора най-вече в игрови план. Задачата, която аз лично съм поставил на Херо, е повече без загуби от лит(*кс-етрополе, че станаха много. И съм 200% убеден, че Херо няма да загуби в следващия мач. И вече всичко ще зависи от времето, от средствата, от волята, която ще има да наложи своите идеи и в клуба. Защото “Левски” не е само тренировки и отбор, трябва пак да се създаде футболен клуб “Левски”, защото сега е занулен. Ако Херо направи компромис с вижданията си, не го чака нищо добро. Ако ги наложи, той ще успее в “Левски”. От Херо съм учил много и съм уверен в това.
Mоже би Мъри е бил прав. Трудно ми беше да осмисля, как може да ти е апатично към клуб донесъл ти толкова щастие, но явно всичко е било заради Батков.