много истини са написани дотук , също и аз ще напиша добре известни на всички неща, жалко че няма да променят нищо

но поне да обмениме информация и мисли, нали затова е форума

Краденето идва от 2 неща - манталитета и мизерията. Разбира се има и изключения, например хора живеещи в мизерия и никога няма да откраднат нещо.
Манталитета е това, което скапаните шибани комунисти насадиха в нашия народ за 45 години и едно от нещата заради които ги мразя най-много. Направиха го мързелив и крадлив - и то като негласна форма на оцеляване. Взимаш си/краднеш/ - добре си, не краднеш - зле си, балък си...и това се започва още от училище, където по-големите взимаха пари на по-малките или някакви дрехи, маратонки...после става още по-осезаемо...бащата на еди кой си бил да кажем шофьор...и тва значи че крадне нафта като обезумял, щото иначе "не става"...какво не става не е ясно, ама не става.
Майката на друг е магазинерка - съответно нейно задължение е да крадне яко хранителни стоки, щото иначе е "балък"...и ей така поколение след поколение с насадени ИЗКРИВЕНИ БОЛШЕВИШКИ "ценности".
Дори съм дълбоко убеден че мръсните блядове не са искали умишлено да насаждат такава идея за съществуванието на хората, просто за тях това е нормалния начин на съществуване - като вирус, като крадец, като душманин - да откраднеш нещо дори само за това другия да е зле, да поругаеш честен труд - това е като дишането за тях

Затова и дълбоко презираха "частния труд" и "частната фирма", за да си имат текезесета, учреждения, да не се знае кой пие и кой плаща и от върха до долу всички да скубят, но пропорционално - за по-големия повече.
след тази кратка историческа ретроспекция, да минем да изконните въпроси, които смятам не намериха отговор по-горе
от моят личен опит и наблюдения за близо 14 години трудов стаж В БЪЛГАРИЯ, мога да заявя следното:
НОРМАЛНО отношение, задължения и труд има само при ЧУЖДЕСТРАНЕН РАБОТОДАТЕЛ.След това искам да уточня че за целият този стаж не съм присвоил дори нещо, което да струва 10 стотинки - въпрос на манталитет и честност в която са ме възпитавали родителите ми, които през "онова време" са живели точно спазвайки същите ценности, затова и до 1990 нямахме кола, а и още много други работи

Не мога да оправдая никой крадец, много пъти съм виждал разбира се, говорил съм, опитвал съм се да ги разубедя, да им посоча колко са жалки и смешни, но няма оправия с такива хора, те са сбъркани в семката си , не могат ДА РАЗБЕРАТ че правят нещо грешно, защото на тях не им се струва така, смятат че те са умни, а който не го прави - балък.
Затова и когато аз нямах достатъчно кинти от мизерна заплатка навремето за повече от 1 излизане на месец, мои приятели си ходеха насам-натам хотелчета, моренца, курорти...е и те имаха горе-долу същите заплати като мен, но тяхната основна и главна цел и стратегия на деня е какво ще гепят, как ще го гепят и каква схема ще направят. Иначе "не ставало" и също съм чувал как "те си взимали, което не им давали"

по каква оценка - не е ясно

Може би затова и никой от тях не работи в нормална фирма и няма нормален живот, защото си останаха "в схемата" и когато някой се опита да ги накара да работят нормално има "е не е за мене тая работа, аз не мога да седя затворен на бюро, разбирай някой да ме гледа в ръцете какво правя..."
И накрая да обобщя за тАрговище и другата страна - тази на общата говнарщина в България, от страна на БЪЛГАРСКИЯ работодател, към работника, който не краде - да има и такива хора, не са толкова малко, гарантирам го на 10000 %, хора които искат просто да работят, да получават адекватно заплащане и отношение в работата и да си издържат семействата.
1. "защо когато ти е малка заплатата, не си потърсиш друга работа"
Защото когато отидеш на пазара на труда, виждаш че при следващия работодател е същото, но малко по-зле, при следващия още по-зле и т.н. в низходяща редица.
Познавам много гневни хора които смениха много работи, какво получиха, само нерви и интересен живот...взимат ли повече - не, пак са си на същото ниво, но пробваха да си потърсят.
Когато сложа техния труд на теглилката се питам - ако не намериш ДРАСТИЧНО подобрение в заплащането, за какво да го правиш (смяна на работата)?
2. Отношението - общо взето нещата се делят на следното в масовият случай.
Поради мощната безработица , много "Работодатели" се изхитриха да назначават стажанти на които плащат малко или нищо и ги товарят с мощната работа за сериозни служители.
Бай Ганьовци
3.Други работодатели проучват каква е "средната заплата" за еди какъв си пост, слагат 20 лева отгоре и започват да те товарят като магаре, докато не издържиш и напуснеш сам и да идва следващия.
На работодателя не му пречи, идвай Марко.
Защо казах ЕДИНСТВЕНО в западна компания е нормално направено трудовото взаимотношение?
Защо питахме ако ти е малка заплатата?
Ето защо:
Постъпваш за еди каква си работа, обаче заради световните и български реалности фирмата се свива, и за благодарност че ще те оставят на работа, поемаш на плещите си и работа на някой друг, после на 3-ти...само че заплатата ти не става 3-на, а остава същата, това правилно ли е...да си потърсиш ли правата? Търсиш си работа....не можеш да ги намериш тия права...
Усмихвам се накриво когато чуя някой току що неработил младок да се изцепи :
"това не ми влиза в трудовата характеристика"- да прав си човече, казвам му аз но в БГ Е ТАКА!

И може би при следващия работодател няма да е същтото...СЪЩОТО Е ...и при ПО-СЛЕДВАЩИЯ

Ей затова си седим на тия работи и си мрънкаме и търсим нещо ДРАСТИЧНО ПО-ДОБРО
Където като поемеш работа на втори човек казваш : "ОК, ама за 30-40% отгоре

Аз мога да я върша , но и вие можете да ми плащате..."и след тези думи не си събираш нещата в кашон
защото тук в страната на схемите, 95% от БГ работодателите крадат от държавата и с гъза си...за какви схеми, за какви ддс-та, за какви укривания за какви неплатени отпуски, за какви ведомости съм виждал да се разписват, бедна ви е фантазията...
отварям скоба да кажа че както има съвестни работници има и такива работодатели, да не се припознае некой и да изреве грозно

продължавам...и как този КРАДЕЦ ще убеди служителите си да не крадат...това винаги ми е било доста смешно, тоест аз крада от държавата, за да имам за джип, вила и любовница и други тежки разходи, а ти мършо, ти няма да ме крадеш

За мен в случая става дума само и единствено за манталитет и от двете страни, затова стискаме палци и си мечтаем за работодатели като на едно приятелче...
Навърши една година във фирмата - бам 20% отгоре, ама не че почваш да спиш в офиса или да работиш до 24 часа, не...ЗАЩОТО ТЕ УВАЖАВАМЕ пич и искаме да останеш, затва

а дотогава...ще си пишем