Boyo написа:
И ти, и другаря смит в случая се изказвате като червени бабички. Това не са "некви такси" , а това са разходите тока да стигне от козлодуй или гълъбово до дома ти в София. Това е гигантска инфраструктура за да може да има ток на всяка точица в България по всяко време. Окабеляването на един дом струва няколко хиляди лева, представяш ли си каква е цената да окабелиш цяла страна? Да не говорим за всички съоражения, които има покрай тази мрежа за да се модулира напрежението, за да се разпределя тока и тн. Няма нищо странно в това, че плащаш повече за това, отколкото самото производство в централата. Това че допреди няколко години не е пишело в бележките колко пари за кое отиват не значи , че не е бил същия процента
И пак да кажа - евн не определят цената, тя се определя от регулаторен орган, включително всички тези добавки и тн
Ако някой е получил грешна сметка вече това не е проблем с цената на тока
Много странно как искаме да получаваме големи заплати, ама всичко да струва стотинки...
Аман от промити мозъци и тук, и в темата за изборите от слепите тоталитаристи–костовисти, които явно със сигурност са твърде малки, та не са могли да надникнат в нещата от кухнята, макар и не в окото на урагана (разбирай–от най високо), но дори и от по–хълмче, а не планина. Там само Търговище и Бранник мислят с акъла си, тук пък– разни Бойовци изнасят псевдо–лекции...
Абе, Бойчо Боев ли си, къв си, кво ми обясняваш за разходи по "гигантската инфраструктура", като че ли ЧЕЗ, ИВН и прочие смукачи са вложили и лев, да я изградят, бе, ами не са я получили за жълти стотинки наготово, изградена от майките и бащите ни... Да си видял и през тия години кой знае колко вложения за поддръжка и усъвършенстване да са вложени пак от тия, а не само да получават добри заплатки и бонуси, и да изнасят печалби да си хранят техните пенсионери за наша сметка (щото аз имам наблюдения от първа ръка как са в ЧЕЗ, например....)??? А пък тия вложения,които са направени все пак, нали и в предишен период пак са правени, ама цената на тока не е била такава... И да не би преди години токът да се е пренасял през космоса, и да е нямало достъп до мрежата или пренос през нея...
Кво се правиш на умник, та се пробваш да изкараш по–умните от теб по–тъпи, макар, че и най–простия знае– колкото посредници яхнат клона, с толкова се оскъпява стоката!
А дори и да оставим настрана ЕРП–тата (ако можеш да ми обясниш какви са тия услуги и разликата между тях – "достъп до разпределителна мрежа", "достъп до електропреносната мрежа", и разликата им с "пренос през едното и другото", както и "високоефективно пу**a м**на производство", да не говорим за "невъзстановяеми разходи"), как ще ми обясниш ей тия ми фактури, а?

Да не би изведнъж в къщи декември да инсталирах космически реактор, че за 7 дни изведнъж 800kW навъртях, а цялата ми декемврийска сметка е за близо 2000 kW ? При нормално потребление около 170–200 kW месечно? И при 90% от уредите с по 2–3 AAAAAA-та?
И ако намериш обяснение, айде тогава и друго обясни– защо се отчита повече дневно потребление, като у нас ток се ползва само вечер, след 21ч.(като изключим денонощно и целогодишно хладилник, проточен бойлер и само един климатик, в другите стаи- само когато има човек) , а след като 3 седмици ми засичаха електромера на час, изведнъж се оказва (без да има кражба –доказано!), че в обедните часове, и между 17,00–20,00ч. тоя(от модерните е, дето си ги сменят когато и както искат, без да те уведомят даже...) е настроен и върти като луд и засича 3–4 пъти по–голямо потребление, без да има включен друг допълнителен консуматор, че и без човек в къщи....
Аман от "разбирачи", дето явно "получаваме големи заплати", ама за сметка на "стотинките", съдрани от чужд гръб s мародерство!!!! И не е въпросът в стотинките– просрочие в сметка нямам, и няма как да имам, и 3 пъти да е по–голяма сметката, проблем нямам да платя, но да ме крадат подобни толкова нагло – е няма как да преглътна!!!