peccatum7 написа:
Brannik написа:
Тотално издишате противниците на този проект - един аргумент като хората не съм чул още, а вече сме в деня на референдума.
Добре, щом Белене ще продава на пазарна цена, защо просто не си купуваме тока отвън на същата пазарна цена? При толкова производители не електроенергия и наличие на търсене, винаги ще се намери кой да ни продаде, а ние няма да сме зависими от един и ще можем спокойно да лавираме. Това е при държавна собственост на централата. Аз лично не смятам за правилно държавата да развива какъвто и да е бизнес.
При напълно частна централа без никакви задължения на държавата принципно нямам против, ако обаче има много стриктен контрол от страна на държавата. Но тъй като всички знаем, че такъв контрол у нас е силно невъзможен, затова си мисля, че в конкретния случай и частна централа не е ок.
Според твоите сметки годишната доходност на централата ще бъде около 7% докато се изплати и около 6% след това. Интересно ми е каква ще е лихвата на заема, който собственикът ще вземе, за да построи АЕЦ-а? И защо лихвите не ги калкулираш в парите за изплащане? Това е въпрос. А колкото до 6-те % печалба след изплащане - не съм много сигурен, че това е добра инвестиция. Дори в момента има депозити с над 6% годишна лихва, които са абсолютно сигурни като вложение, за разлика от който и да е бизнес. Аз лично ако знам, че имам 3-4к и даден бизнес ще ми доведе в най-добрия случай и при пласиране на цялата продукция 6% печалба, бих предпочел да си ги сложа на сигурен депозит при подобна лихва. Самият аз в момента имам влог със 7.19% годишна лихва
П.П. Искаш да кажеш също, че 90 евро е произведствената цена. Каква ще е цената за българските потребители? Искам да кажа, че 90 лева е производствената цена, можеше да прочетеш малко по-внимателно преди да коментираш. А защо не си купуваме отвън - защото първо, Белене ще продава на пазарна или малко под пазарната цена, но само в началото, като колкото повече време минава толкова повече под пазарната цена ще продава, защото пазарната цена ще расте по-бързо от производствената на Белене и второ, ако искаш да внасяш тябва да плащаш и такси за пренос. И трето, нашият проект в сравнение с румънския и турския е най-напреднал, а Турция строи изцяло да си задоволява вътрешния пазар като пак ще има нужда да внася. С оглед на предстоящата интеграция на Западните Балкани и липсата на ток и в момента в голяма част от региона ни то пазари има достатъчно. Освен по-евтин ток Белене ще дава и сигурност на доставките и няма да зависим от съседни държави.
А в моите сметки не знам как сметна годишна доходност от от 7 процента, честно. Освен това в тези 8 милиарда евро съм включил и лихвите, както казах вече - ол инклузив. Защото цената на централата е 6,3 милиарда, инфраструктурата ти е 300 милиона и нататък имаш различни варианти на финансиране и цената се получава между 7,5 и 8 милиарда евро, аз съм дал най-консервативните прогнози. Иначе готино сравнение с депозитите, но първо лихвите няма винаги да са толкова високи, а по-важното е че Белене не е въпрос само на сметки, стотинки, 6 или 6,5% доходност и тн дребнави сметки, а има доста по-голяма и важна роля.
Killmister написа:
има ддс за тва, има ддс за онова, има кур за това, има кур и за белене
Това мнение горе долу обобщава аргументите на противниците на Белене.
joro123 написа:
Вчера си направих сметка че с тия 16-18 милиарда лева може да се обезпечи 13-15 години безплатен ток на всяко едно българско домакинство ( 3 милиона БГ домакинства Х 50 лева средна сметка на ток ). Не мисля че има какво повече да се коментира. Реално ако големият брой бойкотиращи сега се вдигнат и отидат да гласуват, при тая ниска активност, гласувалите с НЕ нищо чудно да надделеят

Жорче, къде видя, че България трябва да ги извади тия пари или че централата не може сама да си изплати заемите? Еби му майката - все едно от джоба ти ще дойдат да ги вземат. Единия вариант е България да си запази 20% на база вече вложените пари, другият вариант е заемите да започнат да се изплащат след като заработи централата. А инвеститори има, не се притеснявай. Радват ме сметките ти иначе.