forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Чет Сеп 11, 2025 7:01 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Яну 26, 2013 11:39 pm 
Добре, а възможно ли е примерно да се налеят пари в обновлението на ТЕЦовете, а не в строенето на супер скъпо струваща нова АЕЦ? :roll:

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Яну 26, 2013 11:48 pm 
Аватар

Възможно е, но е нерентабилно и никой не го прави - това е все едно да смениш реактора на АЕЦ. И нашата АЕЦ не е супер скъпо струваща, а напротив - най-евтиният такъв проект в световен мащаб.

Килмистър, май си обсебен от този индивид? Вече ти казах защо ще има кой да купи тока и защо дори ние самите ще имаме нужда от него, ти си продължаваш. Освен това вече ти и казах, че България може да не взима никакви заеми, а да си договори 20% от проекта на база вече вложените пари. Дадох ти и друг вариант - изплащането на заемите да започне след като е готова централата и тя сама да си ги изплаща като 14 години да работи на 0 печалба.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:05 am 
Аватар

Brannik написа:
Възможно е, но е нерентабилно и никой не го прави - това е все едно да смениш реактора на АЕЦ. И нашата АЕЦ не е супер скъпо струваща, а напротив - най-евтиният такъв проект в световен мащаб.

Килмистър, май си обсебен от този индивид? Вече ти казах защо ще има кой да купи тока и защо дори ние самите ще имаме нужда от него, ти си продължаваш. Освен това вече ти и казах, че България може да не взима никакви заеми, а да си договори 20% от проекта на база вече вложените пари. Дадох ти и друг вариант - изплащането на заемите да започне след като е готова централата и тя сама да си ги изплаща като 14 години да работи на 0 печалба.

Brannik, остави, няма смисъл. Отношението към дадена личност е много по важно за някои хора отколкото бъдещето на енергетиката. В тази тема по въпроса за избирателната система точно това казах, че партийни пристрастия и интереси са над да държавните.
За сведение само на Килмистър, аз не понасям Р. Овчаров, не мога да го дишам и смятам, че този човек трябва да бъде съден, но това не значи, че утре няма да гласувам с ДА. Крайно време е да се научим да поставяме държавните интереси пред личните.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:13 am 
Аватар

Ако Жоро стане политик някой ден,аз няма да гласувам за него,много е темпераментен :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:26 am 
Аватар

Brannik написа:

Най-смешното е че пишеш само теоретични неща, числа, прогнози и когато аз глупака, дето съм прекарал повече време в тецове, отколкото можеш да си представиш, ти задавам теоретичен въпрос, почваш да се въртиш и не ми отговаряш. Премълчаването казва хиляда думи, в твоя случай - милярди :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:40 am 
Аватар

Не приятелю, не ти пиша теоритични неща, а ти давам реалните числа. И на Козлодуй, и на Белене. Кажи кое от тези числа не е реално и да го обсъдим? За кое не ти отговарям - ти казваш, че нямало да има нужда от тази енергия, а аз ти казвам, че ще има и се аргументирам. Ти казваш, че трябвало да взимаме милиарди заеми, аз ти казвам, че не е задължително. Какво въртя и не ти отговарям?
А след като си прекарал толкова време в тецове би трябвало да си наясно, че повечето ни такива са на по 40-45 години и че си имат определен експлотационен живот.

Бай Иване, споко, дотогава ще улегна :8)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:45 am 
Аватар

hixxtam написа:
Има басейни за съхраняване на ядреното гориво. По нагоре бях написал че презарядка не се прави всяка година. Дозарядката е смяна на най изтощените касети и разместване на работилите в зависимост от експлоатацията им, за да бъде профила на зоната равномерен и симетричен. Следователно Наутилус не ходи всяка година за гориво и не транспортира отработеното. Това става на няколко години и отработеното гориво се съхранява в тези басейни, а не за да бъде охладено. Охлаждането на контурите става с вода, а в басейните за отлежаване на горивото не е вода:) В централата се съхранява както ново, така и отработено гориво и мисля, че е предвидено място за повече от половината на експлоатационния период. В последното не съм сигурен, но съм го слушал в разговори между колеги.

Ти говориш за това http://www.bnsa.bas.bg/bg/facilities/kozloduy/dryhog предполагам, но това е вторият "склад" , първият пак според този сайт е воден

http://www.world-nuclear.org/education/wast.htm

Явно и козлодуй е световно чудо на техниката, защото според този сайт на 1000 мегавата реактор му трябват средно 27 тона годишно. В същия сайт пише, че отработеното гориво седи във вода няколко години преди преработка и тъй като е силно радиоактивно поне 50 години то 50 години може да излъчва и топлина . Дори след рециклирането му , от козлодуй би трябвало да остават 12 контейнера с шит годишно, който трябва да съхраняваме стотици хиляди години безопасно.

Немци, американци и др вече имат няколко провалени опита в съхранението - подземни съоражения за милиарди евра, в последствие затворени заради установена опасност от замърсяване на водата, която после хората пият. Ако ми посочиш една държава да е решила проблема наистина в такъв дългосрочен план спирам да споря.

И последно за връщането на горивото от Русия - виж това
http://2.bp.blogspot.com/-89Z883inO4w/UNMzJbQcoUI/AAAAAAAAA38/8jUdYXOsidw/s1600/RAO-OYG_obratno+ot+Rusia.jpg

В последствие миналата година срокът беше отложен с няколко години и първото връщане ще бъде към 2018-та. С оглед на референдума е ясно защо стана това отлагане - ако миналата година руснаците ни беха стоварили един кораб с контейнери радиоактивен отпадък утре щеше да се гласува поне със 70-80% НЕ.

Във Франция като си им работят старите реактори по-евтин ли им е тока от нашия?

Последна промяна Boyo на Нед Яну 27, 2013 1:06 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:49 am 
Аватар

Тая нема не ми се чета за тва питам форома ЗА или ПРОТИВ е :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:54 am 
Аватар

А бе кур за белене при строителство с руски пари. Нема нужда да си слагаме сички яйца в една кошница. Да се намери европейски инвеститор и тогава да се строи.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 1:00 am 
Аватар

Бранник, хубави сметки пич, ама къде забравяш ддс и други данъци, или викаш те са с връзки и нема да плащат :) като махнеш ддс стават под 1 млрд лв годишно, при 10 млрд евро инвестиция ако лихвата им е 5 процента с тази печалба ще си платят точно лихвите и 0 лв главница :strkstrk

значи дори Костов и Проданов са посмалили периода :)

Реално трябва печалба от 2 млрд лв годишно за да се изплати инвестицията за 15 години. Това съобразено с твоите сметки за разходи означава продажна цена над 150 лв или горе-доле колкото мариците на иван костов :strkstrk :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 1:14 am 

И аз мислех да се обадя по-рано във връзка със сметките на Бранника, ама викам айде няма, не ми се влиза в спорове. :blass

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 1:20 am 
Аватар

Тази тема стана брутално тъпа :wink: Почна се с лични обиди и т.н., да идва понеделника и да приключваме с глупостите :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 1:37 am 
Аватар

Македония написа:
Аз нямам възможност да гласувам, защото адресната ми регистрация не е тук, а и нямам студентски права, но евентуално мога да закарам две студентки да гласуват. Я кажете с тях как стои въпроса :smt017 И те нямат адресна регистрация в Софията.

Селянин. Вън. Ууууууу :bigok

П.П.
Няма АЕЦ на загуба, много ясно. След като има балъци като нас, които ще са принудени да му изкупват лайняния овчаров ток на каквато цена ни кажат. И кво ме ебе, че Белене няма да е на загуба след като аз и семейството ми ще сме? Кур за малоумната централа, два за бсп.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 1:45 am 
Аватар

По мое мнение подходящият референдум щеше да е "Да върнем ли софийското жителство" :bigok Време е всеки да си ходи по родните места :loser2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 1:50 am 
Аватар

А в тая връзка не можаха ли да се възползват от референдума и да вмъкнат и други въпроси :smt017

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 7:23 am 
Аватар

Mr. Smith написа:
По мое мнение подходящият референдум щеше да е "Да върнем ли софийското жителство" :bigok Време е всеки да си ходи по родните места :loser2

А ти и danesa, със специална виза за Софията.
За Ангелов и макето също ще има солидни рестрикции. :smt026

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 10:44 am 
Аватар

Между другото, сега като се замисля дори и въпросът "Колко точно ще струва?" всъщност е безсмислен. За обикновените хора, дето ще гласуват и не са виждали повече от 10 000 лева накуп(в добрия случай, в лошия и 1000 не са виждали) цифри от порядъка на 100 милиона, 2 милиарда и 22 милиарда са еднакво огромни.
Преди малко гледах нек'ва анкета с "електората" :ohmygod

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 11:05 am 
Аватар

За тези дето искат да няма партии и хората пряко да решават всички въпроси ще илюстрирам какво значи това по следния начин.

В един български блок всички важни неща се решават пряко ("референдум") с решение на мнозинството. Резултатът в 99% от блоковете в БГ е:
- никога нищо не се свършва защото не може да се постигне съгласие
- чистотата е на ужасяващо ниво , тоест дори нещо толкова елементарно не могат хората да организират
- няма никакъв контрол , няма вътрешен правилник, никога няма глобени за нищо
- винаги има няколко човека, които не плащат и за тях няма никакви последствия

Тоест, българите нямат достатъчно култура и интелигентност да се разберат със съседите си и да организират собствената си сграда, а вие ми говорите за цяла държава

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 11:12 am 

viva написа:
по въпроса за нуждата от електричество - вече над 8 години бачкам в тая сфера. Досега не съм видял да махаме голям трансформатор от трафопост и да го сменим с по-малък или да закриваме трафопост. За сметка на това преди кризата доста трафопостове направихме в София или сложихме по-голям траф, а и от началото на тая година пак потръгна работата. Редовно ходиме и завишаваме главните автомати на разни сгради, щото лятно и зимно време не им издържат и изключват поради претоварване. Така че тая идея че ток не ни трябва я забравете. А с навлизането на електрическите автомобили нуждата от ток ще се увеличи :wink:

Да приемем условно, че София е увеличила двойно потреблението на ток за последните 20 години.
Но пък спря Кремиковци, което потребяваше ток колкото ... една София. Или дори повече. ;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 11:21 am 
Аватар

Boyo написа:
За тези дето искат да няма партии и хората пряко да решават всички въпроси ще илюстрирам какво значи това по следния начин.

В един български блок всички важни неща се решават пряко ("референдум") с решение на мнозинството. Резултатът в 99% от блоковете в БГ е:
- никога нищо не се свършва защото не може да се постигне съгласие
- чистотата е на ужасяващо ниво , тоест дори нещо толкова елементарно не могат хората да организират
- няма никакъв контрол , няма вътрешен правилник, никога няма глобени за нищо
- винаги има няколко човека, които не плащат и за тях няма никакви последствия

Тоест, българите нямат достатъчно култура и интелигентност да се разберат със съседите си и да организират собствената си сграда, а вие ми говорите за цяла държава

На Смит в блока всичко е като в казарма :bigok
Иначе си абсолютно прав, примерът е много удачен.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 11:24 am 
Аватар

Активността на референдума е Оникална. За справка- на президентските избори лятото активността в същата секция е била 138 души към 10 и 30. Сега към 10 и 20 е ... :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 11:39 am 

10 души? :loser2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 11:42 am 
Аватар

DirtyDog написа:
Активността на референдума е Оникална. За справка- на президентските избори лятото активността в същата секция е била 138 души към 10 и 30. Сега към 10 и 20 е ... :strkstrk

Как така президентските избори лятото като бяха есента на 2011 :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 11:49 am 
Аватар

Mr. Smith написа:

Това ти гарантирам, че ако се питат хората, с родителите, родени в София, тучката ще търси квартира в някоя друга област :loser2

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:08 pm 
Аватар

Извинявай баро,не всички сме комплексари като тебе,с тИлифон за 1433 йоро и на 3 минути от жълтите павета

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:20 pm 
Аватар

Boyo написа:
Бранник, хубави сметки пич, ама къде забравяш ддс и други данъци, или викаш те са с връзки и нема да плащат :) като махнеш ддс стават под 1 млрд лв годишно, при 10 млрд евро инвестиция ако лихвата им е 5 процента с тази печалба ще си платят точно лихвите и 0 лв главница :strkstrk

значи дори Костов и Проданов са посмалили периода :)

Реално трябва печалба от 2 млрд лв годишно за да се изплати инвестицията за 15 години. Това съобразено с твоите сметки за разходи означава продажна цена над 150 лв или горе-доле колкото мариците на иван костов :strkstrk :strkstrk

Omraz написа:
И аз мислех да се обадя по-рано във връзка със сметките на Бранника, ама викам айде няма, не ми се влиза в спорове. :blass

Очаквах форона да е по-подготвен на тая тема :loser2 Всичките сметки, които съм дал са на производствени цени. ДДС е данък, който се плаща от крайния потребител, не от производителя, тоест се плаща от всички нас и е допълнително върху тези суми, които съм дал. Другият данък, който Белене трябва да плаща е така нареченият корпоративен данък или данък печалба, обаче докато се изплати централата такава напрактика почти няма да има в период от 14 години, защото данакът идва след капиталовите разходи. И инвестицията не е 10 милиарда евро, а 8. Така че сметките си излизат перфектно :wink: И очаквам проданов да си спази обещанието и да гласува за :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:23 pm 
Аватар

Omraz написа:
10 души? :loser2

7 :strkstrk Ама напреднаха де. Към този момент са чутовните 32 от секция с 980. :lsclapp

Проданов, верно бяха тогава.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:27 pm 
Аватар

Дал си производствени цени на нещо, което не се произвежда все още, т.е. теоретични са отвсякъде... Определено те бива да си защитаваш позицията, готов си за политиката. Аз лично бих гласувал за теб, стига да знам, че няма да станеш министър на енергетиката :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:33 pm 
Аватар

То си има анализи, проучвания, структуриране на проекта и тн, не съм си ги измислил аз е така от въздуха. И в момента пазарната цена е 80лв, тези сметки са за 90, като след 8 години цената със сигурност ще е над 90 и това са най-консервативните сметки. Иначе нито един проект в света нямаше да се започва понеже преди започването му всичко е теоритично - то затова си има прогнози и модели.

Иначе по-скоро на финансите или премиер :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 12:34 pm 

mikon написа:
Да приемем условно, че София е увеличила двойно потреблението на ток за последните 20 години.
Но пък спря Кремиковци, което потребяваше ток колкото ... една София. Или дори повече. ;)

Последните 20 години София доста се застрои, та си мисля че потреблението се е увеличило повече от 2 пъти. Давам пример със Стилмет и Бизнес парка:
в Стилмет имат 2 трансформатора по 1600 kVA, един 2500 kVA и един 1000 кVA. Обаче в момента правят ново хале и ще им трябва още един траф 2500 kVA.
В Бизнес парка има 14 трафа по 1000 kVA, 2 по 1600 и от време на време мрънкат, че не им стигат

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]