forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Пон Сеп 08, 2025 5:28 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 7:28 pm 
Аватар

Killmister, на Бобов Дол само един от блоковете е спрян, а два работят и в момента. Единия си работи по принцип, а другия го включват когато има недостиг на енергия за вътрешно потребление, последно декември мисля го включиха.

Иначе спира Варна (1260 мегавата), спира Русе (800 мегавата били нищо), спира Бобов дол (420мгвт) и се получават минус 2480 мегавата което е повече от Козлодуй или от Белене. След 18 години спира и Козлодуй и се получават минус 4480 мегавата. С какво ще ги компенсираме тези загубени мощности?

А АЕЦ-а може да бъде удължен до толкова, защото първоначалният му проектен живот е по-дълъг. И да - Белене би ни дала енергийна независимост, защото доставчика на ядрено гориво не е само един и можеш да си избереш откъде да доставяш, а за ядрените отпадъци ще си изградим хранилище, но като цяло и за тях можем да си избираме накъде да ги изнасяме (страна като Швеция примерно прави много добър бизнес от тези неща). Не знам и как реши, че щели да работят руски специалисти, след като ние си имаме достатъчно? Имаме време да си подготвим и още.

А на самата площадка ще се създадат 8-10 000 работни места не за 3-4 години, а за 8-10 години, но освен тях надолу по веригата ще има още стотици български компании участващи като доставчици и още десетки хиляди ангажирани с този проект. Един такъв проект с изляти няколко милиарда директно в икономиката ни не е манна небесна и определено няма да станем само с него Швейцария на Балканите, но ще раздвижи икономиката и то доста, ще има голям положителен ефект и то точно по време на криза. Но това е най-малкото, защото истинските положителни ефекти ще дойдат след завършването на проекта.

Кое точно е тоталният ташак на клипчето с изключение на мега антипатичната мутра на р.овч?

Проданов, вкарвам агресия защото се дразня, какви са тия известни данни? Как можеш дори да си помислиш, че за да оцениш един проект трябва да му делиш силно завишената инвестиция на печалбата на коренно различен проект!? Как можеш дори да си помислиш, че една атомна централа може да се изплаща 130 години? Кажи го това където и да е било в нормалния свят и ще ти се смеят много. Няма атомна централа на загуба, а нашата дет е и най-евтина щяла да се изплаща 130 години, осъзнаваш ли колко нелепо звучи това?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 7:30 pm 
Аватар

Бранник, а някъде има ли оръжеен завод на загуба? А рафинерия? Кажи го някъде и ще ти се смеят. Ама е факт. Дали един проект ще е печалба или загуба си зависи само от неговата конкретика, а това, че въпросния проект е в някакъв бизнес далеч не го прави свещенна крава, която е обречена на печалба. Завишената инвестиция днес беше потвърдена от парламентарната ресорна комисия. Считаш ли, че имаш по-точни данни от тях?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 7:33 pm 
Аватар

Да, има рафинерии и оръжейни заводи на загуба, защото там държавата не е добър стопанин, но енергетиката е друго нещо.

И да, считам, защото тази комисия се позовава напълно на доклада на ейч ес би си, който е силно завишен както казах. Там са слагали лихви на лихвите, парите за инфраструктура са ги смятали отделно като те са включени в цената и тн, има доста некомпетентност в този доклад и дори там няма крайно становище колко ще струва, а са взимали за база за сравнение други подобни проекти, които са в процес на реализация, само дет нашия договор беше сключен преди да започне масовия ренесанс на тая енергетика на много по-изгодна цена.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 9:13 pm 
Аватар

ДипломатО написа:
Morning Glory написа:
Кандидатстват - взимат. Що се плескаш? Отговарят на критериите, документацията им е ОК и така.

Не ти се получава иронията баце :smt017
Казаха го - аре бащицата да пуска едназаявка за бюджет да сме конкурентно способни на Ман Юнайтед.
И за развитие на младежтта нещо а,у.

Малко след мен същото са написали и "Капитал":

http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... _absurden/

Цитат:
Нека припомним, че Европейската комисия и българските управляващи органи на програмите не са културно-художествени комитети и парите се отпускат на базата на финансови и икономически, а не на музикални или нравствени критерии. "Конкурентноспособност" е планирана като програма, която подпомага витални компании - т. е. стабилни финансово и такива, в които инвестицията ще има смисъл за бъдещото им развитие. По всичко изглежда, че "Пайнер" спада към тези критерии и както всяка друга българска фирма, има правото да участва в състезанието за парите.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 9:40 pm 
Аватар

Да, и междувременно Дневник са написали точно обратното на колегите си от Капитал :ohmygod

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 10:04 pm 
Аватар

tprodanov написа:
Бранник, а някъде има ли оръжеен завод на загуба? А рафинерия? Кажи го някъде и ще ти се смеят. Ама е факт.

България, страната на неограничените възможности :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 11:33 pm 

STALKER написа:
Некаква на стената на Радан Кънев ми написа, да не се вълнувам толкова за след 25 г. защото както било тръгнало, до тогава можело и да няма българи. Един вид, костунгерите си признават, че въобще позицията им не е съобразена с идея за бъдещето. За симпатизантите говоря, но според мен и политиците са същите

Добра логика :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 11:53 pm 
Аватар

Всички сме наясно, че АЕЦ Козлодуй няма да работи вечно. Как тези, които са против Белене мислят ще се компенсират тези мощности? Не виждам друг изход освен с внасяне на енергия от Турция или Румъния. Номерата с ВЕЦ, вятърни турбини и слънчеви панели няма да минат, могат да компенсират част от Козлодуй, но нямаме просто огромен хидропотенциал като Китай например, вятърни турбини биха били идеални за Северна България, но не бълват кой знае колко електроенергия, а за да достигнем капацитета на сегашния АЕЦ половин България трябва да се покрие със слънчеви колектори. За земетръсната зона съм съгласен, но някой ще ми обясни ли тогава защо в Япония има толкова много атомни централи?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:08 am 
Аватар

Що пък вятърните турбини да са идеални за Северна България :roll: Стара планина да не би да спира ветровете и на юг да се радват на абсолютно безветрие :bigok

Всъщност най-добрият енергоизточник е Сахара :smt031 :bigok Казаха, че на територия колкото Испания да се наредят слънчеви панели е достатъчно да се захранва цяла Европа с Турция и Кюрдистан :bigok Така, че трябва да се инвестира в кабел, т.е. жица, т.е. бакър :bigok :bigok :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:11 am 
Аватар

mech0 написа:
Всички сме наясно, че АЕЦ Козлодуй няма да работи вечно. Как тези, които са против Белене мислят ще се компенсират тези мощности? Не виждам друг изход освен с внасяне на енергия от Турция или Румъния. Номерата с ВЕЦ, вятърни турбини и слънчеви панели няма да минат, могат да компенсират част от Козлодуй, но нямаме просто огромен хидропотенциал като Китай например, вятърни турбини биха били идеални за Северна България, но не бълват кой знае колко електроенергия, а за да достигнем капацитета на сегашния АЕЦ половин България трябва да се покрие със слънчеви колектори. За земетръсната зона съм съгласен, но някой ще ми обясни ли тогава защо в Япония има толкова много атомни централи?

Варианти дал господ. Докато некой не ги сметне и не ги сравни аз лично не искам да се предприема каквото и да е. Какво, ако се окаже, че да купуваме ще ни е по-евтино, отколкото да си произвеждаме сами тока? Щото примери такива дал господ. А Козлодуй ще спре да работи след 30 години, а до тогава може атомните централи да не съществуват. Може всичко.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:12 am 
Аватар

Omraz написа:
STALKER написа:
Некаква на стената на Радан Кънев ми написа, да не се вълнувам толкова за след 25 г. защото както било тръгнало, до тогава можело и да няма българи. Един вид, костунгерите си признават, че въобще позицията им не е съобразена с идея за бъдещето. За симпатизантите говоря, но според мен и политиците са същите

Добра логика :strkstrk

Каквато е - такава. Още не са ме опровергали. За жалост моята крива логика често пъти цели в десетката, защото и средата е доста (най-меко казано) поизкривена. Интересно ми е Костов какъв ще го играе в следващия парламент, ако попадне там де...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:20 am 
Аватар

Ами за района на Шабла са чудни по принцип, защото настъпват страхотни ветрове от майка Русия по диагонал :loser2 . А сега ще ти дам пример за проект в Южна България за вятърен парк. Избрали инвеститорите "точното" място(едно селце близо до София, сега не искам да будя баща ми да го питам) и какво се оказва - че трябва да има път широк 30 метра или поне да не стърчат дървета отстрани, за да се транспортират перките :smt005 :ohmygod Как го сметна 30 години като срокът на лиценза изтича през 2030, а както ти каза нищо не се знае - може на власт да са зелените и да не искат да го подновят :bigok http://www.kznpp.org/uf/proizvodstvo/li ... age2_b.jpg

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:35 am 
Аватар

tprodanov написа:

Варианти дал господ. Докато некой не ги сметне и не ги сравни аз лично не искам да се предприема каквото и да е. Какво, ако се окаже, че да купуваме ще ни е по-евтино, отколкото да си произвеждаме сами тока? Щото примери такива дал господ. А Козлодуй ще спре да работи след 30 години, а до тогава може атомните централи да не съществуват. Може всичко.

На 8 март 2011 г. централата обявява поръчка за удължаване на живота на 5 и 6 блокове, чиито експлоатационни срокове изтичат съответно през 2017 и 2019 г. Ръководството на централата се надява животът на реакторите да бъде удължен с поне 15 до 20 години :smt006

Аз лично се колебая, а и информацията, която ми е необходима да взема решение не е дадена в алтернативите - колко точно или поне много приблизително ще струва самата централа, колко ще струва произвеждания ток - цифрите тук варират от х до 2*х. Колко ще струва внасянето на енергия от другаде, но не от един източник и да сме зависими? Каква е планираната мощност на Белене - за 2000 мв няма смисъл, за 4000 важат предишните? И т.н и т.н.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:46 am 
Аватар

Morning Glory написа:
Е, къде пък видя ирония от моя страна :lol: . Въобще, целата ви омраза към чалгата и Азис ви пречи да разсъждавате като големи хора, а не като пубери - "Пайнер" е търговско дружество, което спокойно може да кандидатства за средства по ОП. Обикновено това е модернизация на техниката през ОП "Конкурентоспособност".

абсолютно, даже пайнер са на ниво, дето останалите въобще не могат да ги стигнат и според мен не е далеч деня когато ще почнат да "изнасят" към гърция , сърбия и т.н.
беха май първите българи с HD канал, маркетингът им е доста добър, изкарват кинти от entertainment , а не хленчат

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:50 am 
Аватар

Brannik написа:
Бойо, ако си следил последните страници съм говорил с доста и конкретни числа, а някои други изкараха, че щяла да се изплаща централата 130 години, да не би и ти да мислиш така? Стигнал си до цена 85лв, аз казах, че първоначалната ще е 90.

Следил съм и много добре си ги спомням. 85 лв е без разходи за гориво, заплати , пренос - само покриване на инвестицията и ддс към нея за 15 години. Ти накрая каза, че щяло да се изплаща по-дълго, което е абсурд от икономическа гледна точка.

Змей, разбира се, че бъдещето не е на тецовете. По-скоро с тецове евтино ще посрещнем нуждите си през близките години. В по-далечен план като нищо ще има на всеки покрив соларни панели или перки и домакинствата сами ще произвеждат голяма част от нужния си ток. Дори при сегашните цени на панелите това вече е по-изгодно от аец :strkstrk а с темповете , с които цените на тези технологии спадат... Все пак като имаш свой соларен панел не плащаш ддс, акцизи, пренос и прочие на произведената енергия.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 1:02 am 
Аватар

Някой може ли да ми обясни как една 100-пъти по-развита индустриално страна като Италия, с голяма тежка промишленост, която има хиляди пъти по-голяма нужда от енергия спрямо завода на Гриша Ганчев, не само, че няма нито една АЕЦ, ами на последния реферндум по въпроса 95% са гласували против атомната енергия?
И Бранника пропусна да ми отговори на въпроса в предишното ми мнение в тази тема.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 1:14 am 
Аватар

mech0 написа:
Ами за района на Шабла са чудни по принцип, защото настъпват страхотни ветрове от майка Русия по диагонал :loser2 . А сега ще ти дам пример за проект в Южна България за вятърен парк. Избрали инвеститорите "точното" място(едно селце близо до София, сега не искам да будя баща ми да го питам) и какво се оказва - че трябва да има път широк 30 метра или поне да не стърчат дървета отстрани, за да се транспортират перките :smt005 :ohmygod Как го сметна 30 години като срокът на лиценза изтича през 2030, а както ти каза нищо не се знае - може на власт да са зелените и да не искат да го подновят :bigok http://www.kznpp.org/uf/proizvodstvo/li ... age2_b.jpg

Срока може да изтича когато си иска - поръчката е за 15 и 20 години - 6ти блок е до 39та година. Да, не са 30 години, а 27. :smt002

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 1:49 am 
Аватар

Как го реши това, дай някакъв линк, ако ще да да е от бабите в тролея поне кажи в кой да се кача и аз да го чуя :strkstrk Ето ти конкретни документи за 5-ти и 6-ти както казаха за 2017 и 2019 http://www.kznpp.org/uf/licenzii/5_6block/p5.jpg http://www.kznpp.org/uf/licenzii/5_6block/p6.jpg

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 2:13 am 
Аватар

Ми четох го :)
http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8 ... _at.1.html

Имаше го и на сайта на АЕЦ Козлодуй, но е минало в архива им.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 2:23 am 
Аватар

Да, но е започнало, а ти го изкара, че задължително ще стане, в което има огромна разлика :bigok
Цитат:
Срока може да изтича когато си иска - поръчката е за 15 и 20 години - 6ти блок е до 39та година. Да, не са 30 години, а 27. :smt002
По-интересното е това съобщение, което четох преди месец:
Цитат:
На 13 декември 2012 г. проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД депозира пред Агенцията за ядрено регулиране заявление за издаване на разрешение за определяне местоположението на ново ядрено съоръжение (избор на площадка) по смисъла на чл. 15, ал. 4, т. 1 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия („ЗБИЯЕ”).

С това заявление вече съм напълно убеден, че Боко ще опита да монтира реактора в Козлодуй, ако вземе втори мандат. И става още по - любопитно, ако ГЕРБ не е на власт след лятото какво ще стане с тази проектна компания - ще има ли като в панчаревци обрат и да я заебат и да се върнат към Белене или какво :?:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 3:34 am 
Аватар

Бойо, казах, че централата ще се изплати за 12-14 години, къде съм казал над 15? Освен това говориш пълни глупости за соларните панели - първо, в никакъв случай не са по-евтини (атомната енергия хем е най-евтина, хем е и най-зелена) и второ соларните панели, перките и водните централи са непостоянен источник на енергия, тоест не могат без базов източник каквито са тец и аец. През нощта какво правим със слънчевите панели, а когато няма вятър с турбините, а когато няма валежи с вец-овете? Първо, не може енергетиката да се гради на тези източници и те не могат без базова енергетика и второ без базовите източници цената на тока би била умопомрачителна. Естествено, че трябва да ги има, но не можеш да разчиташ на тях. Има и батерии за съхранение на ток, но те са толкова скъпи и неефективни, че няма накъде - батериите на практика струват колкото самите възобновяеми мощности и в момента най-добрите батерии имат лимит на 4000 презареждания, което е смешно.

Проданов, срокът им най-вероятно ще бъде усължен с 10 години. На 20 бих се радвал много, но трудно. Но Белене всъщност не зависи толкова от спирането на Козлодуй, колкото от спирането на 2500 мегавата мощности на ТЕЦ-ове. Това е основният проблем. Двете атомни централи в най-добрия случай ще съществуват не повече от 10-15 години едновременно.

Седем едно, Бойко си прави планове да управлява още един мандат като премиер, а после два да е президент и си иска седми реактор, който ни връща десет години назад. Освен това го натискат и от САЩ, защото реакторите са руски, но интересно при Турция примерно това не е проблем. Просто САЩ си гледат интересите и това, че имаме слабо правителство, което се огъва на всяка казана дума от тях им е добре дошло. Колкото за това за милиардите няма да седна да те убеждавам в нещо, което така и така не мога да ти докажа. А примерът ти с Италия е много странен, защото може да се даде обратният пример с доста по-развити страни от Италия като Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Япония - те защо имат ядрена енергетика и гледат да я развиват още повечев бъдеще (освен Германия, но там зеуените са голяма напаст)? Плюс това България е различна държава от Италия, има различни нужди и енергетиките са структурирани по различни начини. Това е все едно да мешаш цени, инвестиции и печалби от два различни проекта, примерно Козлодуй и Белене - нелеревантно е :wink:

В крайна сметка ако кажем не на тоя референдум значи, че гласуваме за закриването на ядрената ни енергетика, това е. Оттам нататък вече всеки си преценява дали това е добре или зле. За мен е зле, защото махаме 2500 мегавата ТЕЦ-ове на първо време и при това положение бихме имали горе долу достатъчно енергия да задоволяваме вътрешния пазар (с внос в пиковите часове), но това отнесено към сегашния момент и сегашните потребности. Тоест ако кажем не на Белене не предвиждаме икономическо развитие на страната ни в следващите десетилетия, а най-малкото което е по изискванията на ЕС е до 2030та година 30% от амтомобилите трябва да са на ток, а това не изисква хич малко енергия. Четох в някои коментари, че може да ни било по-изгодно да внасяме ток след 10-15 години.. както казва царя - вервайте ми :smt006 Дотогава кризата отдавна ще е преминала, ние и съседите ни ще растеме средно с по 5-6% годишно, а в региона ще има огромен глад за енергия, така че вервайте ми как ще внасяме изгодно :wink: Ако не започнем да мислим отсега как да се позиционираме в силната и независима позиция и не си довършим Белене то това е проява на висш държавен нихилизъм и липса на държавническо мислене, това е. Защото енергетиката не е само числа, стотинги, метавати и тн, а има и много политика замесена там и силна енергетика би ни дала доста силни козове за лидерска и стратегическа позиция на Балканите. Другият вариант е да заебеме Белене, да си платиме неустойките на Русия и да продължаваме все повече да се превръщаме в нация на касиерките, келнерите, курвите и евтината дестинация за почивки на боклука на Европа :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 9:14 am 

Целият шум за одобрения проект на Пайнер е много тъп и комичен.
Теди Москов щял да излиза на протест, Сашо Морфов и той. :smt005 Във фейсбук циркулира една картинка с чалгаджийки, на която пише - Това е приоритета на българското правителство и отдолу яко възмутени коментари. :strkstrk :lol: :lol: :ohmygod :ohmygod2
Докато едни вършат работа и изкарват пари, други вечно мрънкат отстрани, цъкат с език и критикуват. :smt006
Повечето коментиращи изобщо не знаят какво е оперативна програма и нищо в тая насока, ама требва да се правят гръмки изказвания заключения. :lol:
През това време МитЮ Пайньера ще даде кинти на точните хора, които ще му направят нов проект за повече пари. :smt031 В което няма нищо лошо.

Между другото, Минета Райкова също е одобрена по тази програма. :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 9:38 am 

А никой не плаче срещу дебилите И и А. Мен примерно ме дразнят доста, мисля да правя едно колажче и почвам психоатаки на приятелите ми във фб. :8) А тоя Теди Москов нали беше взел и той парички по тая програма. :bii_chorbata

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 9:50 am 
Аватар

Бранник немам намерние да пиша едни и същи неща по сто пъти, ако можеш да пуснеш твойта светка как при 8 млрд евро за 15 години изплащане се получава 80 лв на мегават ще съм благодарен.

Аец не е най-евтината и за това също бях пускал линкове примерно от щатите където беше официален правителствен документ - газ беше най-евтино при тях, след това въглища и после аец. Говорим за ново строителство все пак, не може да сравняваш козлодуй с нова централа.

Соларни панели - или си нямаш никаква идея или нарочно се правиш на ударен
Цената на тока за дома е 15 ст некъде и включва ддс, преносна мрежа, печалба на производител и преносител и тн.
http://issuu.com/chepakov/docs/prices_bg?mode=a_p

S460 от този файл ще покрие около 50% от нуждите ми и съответно ще се излати за 15 години (но тъй като цената на тока ще расте през тези 15 - даже и по-бързо)

По-интересното е hs960 - комбинация от вятърна перка и соларен панел, която би покрила напълно месечната консумация на моето семейство срещу еднократна сума от 3600 лв, което се изплаща за 8-9 години при сегашните цени на тока - тоест много по-бързо от аец белене :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 9:59 am 

Boyo написа:

По-интересното е hs960 - комбинация от вятърна перка и соларен панел, която би покрила напълно месечната консумация на моето семейство срещу еднократна сума от 3600 лв, което се изплаща за 8-9 години при сегашните цени на тока - тоест много по-бързо от аец белене :strkstrk

И всеки си има къща с двор, където да си ги разположи :bigok
А като имаш 5 облачни дни без вятър, бягаш до магазина за свещи :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 10:07 am 
Аватар

от фейсбук страницата за управлението на лицето Иван Йорданов Костов
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 11:13 am 
Аватар

За Пайнера съм на мнението, че наистина успешния бизнес модел си е успешен и не може да е толко скандално. Той не е виновен, че се възползва от селянията на народонаселението и си печели. Има пазар - продава се и се развива продукта/услугата. Така че не е толко странно всъщност, че са се преборили за парите. С шефа си говорихме и той е точно на това мнение, придружено от псувни и признание за изобретателността на инженера и смотаността на други прехвалени интелектуалци, които са с големи претенции, ама не могат да се преборят за финансиране.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 11:57 am 
Аватар

Brannik написа:
Killmister, на Бобов Дол само един от блоковете е спрян, а два работят и в момента. Единия си работи по принцип, а другия го включват когато има недостиг на енергия за вътрешно потребление, последно декември мисля го включиха.

Иначе спира Варна (1260 мегавата), спира Русе (800 мегавата били нищо), спира Бобов дол (420мгвт) и се получават минус 2480 мегавата което е повече от Козлодуй или от Белене. След 18 години спира и Козлодуй и се получават минус 4480 мегавата. С какво ще ги компенсираме тези загубени мощности?

Сам се вкарваш в шах. Тая сметка дето си я дал е на ниво клипа (който определено не е направен от овч. и компания :lol: ) + уикипедия -> тва по тва = 2480 MW :wink: . Как стоят всъщност нещата:
1. ТЕЦ Варна (ЧЕЗ 6х210) - Планово спиране - означава поетапно поставяне на серочистки (СОИ), което трябва да е започнало този месец. Тецът е с 6 блока по 210 MW. СОИ ще се сложи на 3 блока, останалите ще се демонтират 2015 година (т.к. е преценено че няма нужда от тях). Това означава 630 MW от там отпадат.
2. ТЕЦ Бобовдол (Ковачки 3х210) - Планово спиране на 3 блок. 2 блок има изграден СОИ от средата на 2012. "Затварянето" на ТЕЦ Бобовдол е всъщност спирането на 3 блок докато се изгради СОИ. 1 блок до колкото знам няма да се пуска, това означава че оттук се губи 210 MW :wink:
3. ТЕЦ Русе (Мечел Турция продава на Ковачки) - тук нямам идея какво ще става, не искам да пиша, но приемам че спира. Само че сега метнах един поглед, защото не се доверявам на този смешен клип. Ето извадка от сайта:
Цитат:
Проектната електрическа мощност на предприятието е 400 MW, осигурена от 6 турбини, както следва:
- две кондензационни парни турбини с регулируеми пароотбори ПТ-30-90/12/1,2 с номинална проектна мощност по 30 MW;
- две кондензационни парни турбини за производство само на електрическа енергия К-110-130/33,6 с номинална проектна мощност по 110 MW
- две кондензационни парни турбини с регулируеми пароотбори ПТ-60-90/13/1,2 с номинална проектна мощност по 60 MW;

Та сметката става така 630 + 210 + 400 = 1240 MW. Тук ще направя вметката, че да се възтанови ТЕЦ Русе инвестициите са минимални, тъй като турбините са малки, а рехабилитация на тец всъщност означава - смяна на турбина и ако има нужда смяна на генератор. Това вдига живота на производство до 20 години в зависимост от турбината.
И сега главното, с което се спекулира най-много... България - колосалния износител на ток. В момента имам поглед върху производството на един тец, мога да ти кажа, че на коледа е работил на под 50 процента натовареност. Сам си прави сметката колко изнасяме. Атомната енергия естествено че е най-ефективна и евтина, това е факт, който няма как да е оспорен. Някои хора споменават ветрогенератори, огледала, вецове, момчета разберете че това не са ефективни източници на енергия. На всяка нова перка, разпределителните дружества ни качва сметката за тока със части от стотинката... Тук спора не е за атомната енергия, а за АЕЦ Белене, ясно е че някои ляво ориентирани симпатяги изместват темата към теоритичния въпрос за атомната енергия.
Поредната лъжа на социалистите, на която се връзват очевидно интелигентни хора като теб :smt006

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:42 pm 
Аватар

Чичо ви Митко, независимо на кого му харесва, и на кого - не, отдавна направи един изключителен продукт (говоря като продукт, не за това дали ми харесва, или не) - той просто успя (впрочем с доста усилия и пари) да затвори пълен кръг - от създаването, през пласирането, до всякакви странични дейности (маркетинг, мърчъндайз ако щеш, абе всичко). Така че повечето родни "бизнесмени" и "мениджъри" могат само да му свалят шапка и да се учат от него.

В тоя смисъл аз изобщо не се изненадвам, че е успял да спечели проект и силно се съмнявам да му остане последен - човекът просто работи, а като работиш - нещата стават! И е адски смешен плачът на разните "интелектуалци" срещу това, че някой е с одобрен проект по европрограма! И ще ми излиза вчера оня пияндурник Христо Мутафчиев, председател на Съюза на Артистите, да ми хленчи и да ми вика "ми да ги дадат на театъра тия пари, той не е виновен Пайнера, виновни са ония в Брюксел :shock: :shock: :shock: , а Министъра на културата да направи нещо, та и на нас да дадат пари" :ohmygod Абе, аланкоолу, кой ти пречи да кандидатстваш и ти бре, сульо! Направи проект и ще ти дадат...ама то тая работа не е като къркане от сутрин до вечер и после като те думне инсулта - хоп с правителствения самолет.....

С ЛЕВСКИ И ЩЕ УМРА

www.bgblood.org
facebook: БОДК / BOVBD

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 16, 2013 12:48 pm 
Аватар

Макар и грубо - вярно.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]