forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Сря Авг 27, 2025 2:46 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Ное 13, 2012 5:32 pm 
Аватар

Оркщината в цялата страна е на ниво, но пък днес станах свидетел на още по-висша такава от страна на хора, които в нормалните общества би трябвало да са пример за гражданите. До блока ми има Т-образно кръстовище, като двете улици не са точно на 90 градуса (единият от двата завоя е много остър). Прибирам се и гледам ушев спрял с патрулката по средата на кръстовището, до него някви сотаджии с джип и си говорят нещо, а отстрани има паркинг и по това време почти всички места бяха свободни. Блокираха всякаква видимост от 2 от общо 3-те възможни посоки и, за да се разминеш с ушевата кола трябва да се качиш на тротоара :ohmygod Като минах покрай тях единия ми хвърли такъв поглед, все едно съм му ям от чинията.. :ohmygod

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Ное 13, 2012 8:08 pm 

Boyo написа:
SZ_FEN написа:

Америка е президентска република. При нея президента е това което е премиера при нас така че меко казано въобще не е едно и също кой е президент. И Рейгън и Буш-старши и Буш-младши имаха периоди по времето на техните мандати в които имаха пълен контрол върхи сената и камарата на народните представители, но резултатът беше това което ти казах.

Все имаше причини за извинение. На Рейгън му пречеха руснаците, на Буш-старши прехода към пост-индустриалното общество, на Буш-младши 9/11 и т.н. В същото време Клинтън успя да прекара почти всичко с което се беше захванал през втория си мандат въпреки, че в края му републиканците контролираха и сената и долната камара.

Под Феда, какво точно имаш вредвид - Борда на Губернаторите на Федералния Резерв, 12-те регионални банки или и двете (т.е. цялата система)?

От кого са взети тези пари назаем? Мисля, че се досещам за какво говориш, но не си го обяснил по много ясен (за мен) начин.

Е да де, ама Буш младши от 8 години чак в последните месеци завъртя печатницата , а Обама вече направи 3-4 такива мащабни акции. Разликата е огромна. Иначе това решение доколкото знам се взима от Фед, където президента назначава (Ромни каза, че ще смени Бернанке например, докато Обама, че ще го остави), а двете камари макар да не взимат решението имат някакви механизми да оказват натиск.

Когато Буш младши дойде на власт той наследи от Клинтън 16.5 милиарда бюджетен дефицит (въпреки, че демократите твърдят, че Клинтън е оставил 236 милиарда бюджетен излишък, моите цифри казват нещо друго и мога да се аргументирам в случай на нужда). Когато Буш си тръгна остави страната с 1.3 трилиона бюджетен дефицит.

Буш намали данъците, увеличи бюджета на една от социалните програма за възрастни, даде пари на банките и смело "инвестира във войната срещу тероризма" но не намали разходите от бюджета. Единствения начин да направиш това без да печаташ пари е да вземаш заеми. Извинението на Буш - 9/11.

Рейгън направи същото като си тръгна от офис, като остави Буш старши да се оправя с проблема. Извинението му беше студената война. Именно това провали и Буш старши защото обичайните източници на приходи в бюджета намаляха с прехода от индустриалния стадий на развитие към пост-индустриалния (хай тек и услуги предимно), дълговете на Рейгън останаха, а разходите от бюджета не намаляха.

Това, че Обама взема пари назаем, печата пари и т.н. не шокира никого. Той даде отдалеч ляв мигач и в момента завърша обещания от него ляв завой.

Когато обаче президента на "десните" даде десен мигач, а след това направи ляв завой, нещата меко казано са притеснителни. Именно подобни действия дават основания на много американци да кажат, че демократите (левите) и републиканците (десните) са двете страни на една и съща момента.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Ное 13, 2012 8:19 pm 

Предлагам да отделим темата за Феда от другите защото е много сложна и дълга. Интересно ми е да чуя какво мислите за проблемите, които Феда създава.
Аз съм бивш служител на Борда на Губернаторите на Федералния Резерв, но напуснах преди повече от 8 години. По него време бях само научен сътрудник (още учех занаята) и работех в единствения отдел, който не се занимава с макроикономика и монетарна политика (аз съм микроикономист).

Ето една много кратка лекция относно какво е Феда и как създава пари.
Повечето държави имат централни банки, които са държавни (БНБ). САЩ няма такава, а има хибридна институция включваща 12 частни регионални банки и техния държавен регулатор (Борда на Губернаторите) в една обща институция.

Феда "създава" пари по 3 основни начина:
1. чрез купуване на държавни бондове от финансовите пазари (Феда взема хартия, а дава кеш в замяна, който те пускат в обръщение)
2. чрез увеличаване процента от депозитите, който банките могат да дават назаем (примерно ако банките са давали заем 80 стотинки от всеки лев взет като депозит, сега Феда им разрешава да дават назаем 90 стотинки от всеки лев).
3. чрез манипулиране (намаляване в този случай) на лихвата на която търговските банки вземат заеми от Федералния Резерв.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:46 am 
Аватар

Какъв е смисъла да се отделя нова тема, след като очевидно няма никой, който да е подготвен до такава степен, че да ти е адекватен събеседник?
Не че се осмелявам да подценя форума, ама все пак ти черпиш информация от извора, и си очеизвадно подготвен повече от добре по темата, а ние, форумните мислители ползваме предимно Гугъл, изказване на човека "Х", или в най-добрия случай някоя прочетена книга. Просто не виждам каква дискусия би могла да се получи на такава тема, освен ако не спориш сам със себе си. :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 4:06 am 
Аватар

Мисля, че това което е най-важно от цялата дискусия е, че Рейгън еба комунягите, а пък Клинтън еба Моника !

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 7:31 am 

air_J написа:
Какъв е смисъла да се отделя нова тема, след като очевидно няма никой, който да е подготвен до такава степен, че да ти е адекватен събеседник?
Не че се осмелявам да подценя форума, ама все пак ти черпиш информация от извора, и си очеизвадно подготвен повече от добре по темата, а ние, форумните мислители ползваме предимно Гугъл, изказване на човека "Х", или в най-добрия случай някоя прочетена книга. Просто не виждам каква дискусия би могла да се получи на такава тема, освен ако не спориш сам със себе си. :bigok

Въпроса тук не е да даваме експертни мнения. Аз самия не бих могъл да направя това защото дори и когато работех във въпросната институция се занимавах с неща като финансова компетентност на потребителите, икономическо развитие на общините и микрокредитиране, а не с монетарна икономика.

Има неща, които са под носа ти, но можеш да ги забележиш само в разговори с други хора, за това ми беше интересно да чуя хората какво виждат и какво мислят, пък нека мненията им да не са експертно обосновани.

Ще ти дам конкретен пример. Преди няколко дена се бяхме събрали с комшията, който също е българин, но се занимава с компютри. Той ми каза следното. Американския долар е валутата в която се оценяват и заплащат всички полезни изкопаеми (ако Германия примерно иска да купи петрол, тя трябва да си купи долари първо, а чак след това си купи петрол от ОПЕК). Много страни държат резервите си в долари. Само Америка има законното право да печата американски долари. Тогава защо и трябва да взема назаем долари от Китай, а не си напечата колкото долари и трябват? Не е задължително да го прави безразборно, а може да е по определена схема (да речем тази зададена от така нареченото "уравнение на размяната"). Виж за това не се бях замислял никога.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 7:33 am 

SharkyTT написа:
Мисля, че това което е най-важно от цялата дискусия е, че Рейгън еба комунягите, а пък Клинтън еба Моника !

Спор няма. Важното е нещата да вървят на кур :).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 9:36 am 
Аватар

Kryten написа:
incheto_1914 написа:
Ти колко немци извън немция си виждал, освен по Черноморието ни? Любопитно ми е просто, щото тва си е бая генерализация. Не че не се отнася за някои от тях, разбира се, ама ако ще се сравняваме по оркщина и манталитет...
Видяхме едни в кръчмата преди пролетното дерби. Бяха се направили на свине, нямаха билети и само благодарение на г-н Козарски стигнаха изобщо до мача на четири крака :bigok

Всъщност тия бяха много културни даже, нищо че единия се изпика където трябваше :bigok Добре, че не сме срещнали още to4nite представители на Острова да видиш за каква клощария става дума :smt005

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 10:13 am 
Аватар

Nakuro Bradata написа:
Тая естакада глутна парите за ключа към благоденствието на града. Бимо Мамата. :smt017

Тая естакада, както и другите, които се правят сега, са резултат единствено от лобите на големите строителни фирми. Колите пак ще се забиват на светофара ня сребърна, само че ще идват от друга страна. Няма да ти се спести и 1 минута от пътуването.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 10:16 am 
Аватар

А в обратната посока пак ли нищо няма да се спести?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 10:23 am 
Аватар

А вие ще си смените ли асансьорите в панелките, като приемат набързо една наредбичка преди Коледа :bii_chorbata А,А,А ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 10:34 am 
Аватар

Сз - е ако просто напечаташ на кой ще ги подариш и защо точно на него? Дори на държавата да ги дадеш не е справедливо - тя ги изхарчва за бомби примерно и накрая все едно си ги дал на фирмата за бомби. А и не всичко е в долари, вече се търгува и в други валути.

Не съм макроикономист и не мога да водя кой знае колко компетентен разговор за фед, но лично за мен паричния supply трябва да е фиксиран, както е в бг и донякъде в ес, и само чрез инфлация/дефлация да се коригира стойността на парите по естествен път. Това води до по-бавен растеж на икономиката, но какво от това? Ташакът е, че преди десетина години в учебника по corporate finance пишеше как debt leverage задължително трябва да ти е поне 50% , най-добре 100 :loser2 А сега именно това се оказва пагубно за американските корпорации и икономиката им като цяло. Ако бех конспиратор като Змея щях да си мисля, че ротшилд и ко са платили да пише така в учебниците за да се срине един ден икономиката и да я изкупят на безценица :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 10:35 am 
Аватар

Kryten написа:

При положение, че броят светофари се запазва какво значение има откъде идваш?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 11:10 am 

Ами ако идвам по Драган Цанков пак ли нищо няма спестя? :roll: :bii_chorbata

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 11:38 am 
Аватар

Е Драган Цанков няма нищо общо с естакадата, която се обсъжда тук...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 11:42 am 

Извинявам се, помислих че говорите за кръстовището на кулата, което както вече установихме също е малоумно и безмислено. :blass

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 11:47 am 
Аватар

SZ_FEN написа:
Morning Glory написа:
SZ_FEN написа:
Нова дясна партия ДАНО се прицели в 10% на парламентарния вот

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/ ... i_v_10_na/

Нова дясна, консервативна партия "Демократична алтернатива за национално обединение" (ДАНО) беше учредена днес в София, съобщи Би Ти Ви.

Създатели на формацията са независимите депутати и бивши членове на РЗС Димитър Чукарски и Тодор Великов.

Това е дясна сила, консервативна по своя характер и ще залага на професионализъм, прагматизъм и предвидимост, посочи пред журналисти преди началото на конгреса депутатът Тодор Великов.

В изказването си в залата той покани за партиен лидер българския член на Европейската сметна палата Надежда Сандолова, чийто мандат приключва след два месеца. Тя беше гост на форума и коментира, че "централизацията трябва да спре и държавата да се оттегли", тъй като действителната дясна политика изисквала по-малко, но ефективна държава и повече частна инициатива.

Според Сандолова обществените връзки за 23 години са се разрушили, земеделието се е сринало, няма предприемачество, а концесиите на подземните богатства се дават по право на чужди фирми :smt023 . Тя смята, че трябва да се даде дясна алтернатива за развитието на страната.

Сега от тия ли ще си? :bigok

Нали знаеш, че съм oт тия към който ти ме зачислиш :wink:. Чакам и изпълнявам.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:02 pm 
Аватар

Omraz написа:
Извинявам се, помислих че говорите за кръстовището на кулата, което както вече установихме също е малоумно и безмислено. :blass

Малоумно е, защото вместо канал, трябваше да е тунел и това да позволи парка отгоре да стане цял. А е безмислено, поне докато не се вземе решение какво ще става с потока след семинарията - ше ходи по естакада ли, ще минава под тунел или просто ще се забива в кошарите.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:14 pm 
Аватар

Прочетох няколко мнения и не схванах логиката защо се приема, че колоната коли тръгваща от румънското посолство стига кошарите без от нея да се отклонява никой по предните 2 кръстовища (ако сложим и Токуда стават 3)? И защо приемаме, че щом новите кръстовища няма да облекчат чакането им в крайна точка, то ще са също толкова безполезни за тези, които се отклоняват преди това?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:17 pm 
Аватар

Не, не приемаме това. Приемаме, че ако няма конкретна идея за бъдещата употреба на този булевард - дали ще е просто някакво шосе, или пък ще е ринг или нещо друго, то почти всичко правено на парче ще е безумно.

А да не забравяме, че от въпросните три кръстовища, както се отклонява трафик, така и се влива трафик. Аз не бих се наел да кажа дали трафика е по-голям преди или след семинарията например.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:18 pm 
Аватар

Boyo написа:
Kryten написа:

Значи теорията тук е, че примерно кръстовищата на тв кулата и на семинарията са безсмислени щото задръстването ще се измести по-надолу към кошарите примерно. Аз питам а тези дето са тръгнали от кошарите и те ли са ЗВЕРСКИ преебани, че няма да има един светофар до румънското? И дали няма да стигнат до гара Подуяне по-бързо :bii_chorbata Както и тези дето завиват по Д. Цанков :bigok Отново зверски преебани.
Аз онзи ден ползвах новото кръстовище. Да, по-бързо е. За никакво време стигнах до Герена. Влязох с ляв от семинарията и не ме хвана нито един светофар до левия завой на ботевградско към герена (близо 4 км)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:23 pm 
Аватар

tprodanov написа:
Аз не бих се наел да кажа дали трафика е по-голям преди или след семинарията например.

Би трябвало все някой от тия в проекта да го е отчел и засекъл това.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:24 pm 
Аватар

Kryten написа:
Boyo написа:
Kryten написа:

Значи теорията тук е, че примерно кръстовищата на тв кулата и на семинарията са безсмислени щото задръстването ще се измести по-надолу към кошарите примерно. Аз питам а тези дето са тръгнали от кошарите и те ли са ЗВЕРСКИ преебани, че няма да има един светофар до румънското? И дали няма да стигнат до гара Подуяне по-бързо :bii_chorbata Както и тези дето завиват по Д. Цанков :bigok Отново зверски преебани.
Аз онзи ден ползвах новото кръстовище. Да, по-бързо е. За никакво време стигнах до Герена. Влязох с ляв от семинарията и не ме хвана нито един светофар до левия завой на ботевградско към герена (близо 4 км)

А как са минали през кръстовището на Кошарите, или броим тяхното пътуване след него? :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:26 pm 
Аватар

Все пак говорим за това къде има път все пак. Аз мога да ти измисля ако искаш някои маршрути дето няма улица и да правя аргументи и изводи.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:33 pm 
Аватар

Е то има път бе човек? В единия случай говорим дали ще спестиш идвайки от семинарията, по новата естакада и преминаване през новото кръстовище, което не го знаем какво ще е. В обратния случай би трябвало да идваш от Сребърна примерно, или от Черни Връх, преминаваш през кръстовището и продължаваш. Някак си да сравняваме един път, ама в единия случай без едното кръстовище не е редно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:38 pm 

tprodanov написа:
Не, не приемаме това. Приемаме, че ако няма конкретна идея за бъдещата употреба на този булевард - дали ще е просто някакво шосе, или пък ще е ринг или нещо друго, то почти всичко правено на парче ще е безумно.

А да не забравяме, че от въпросните три кръстовища, както се отклонява трафик, така и се влива трафик. Аз не бих се наел да кажа дали трафика е по-голям преди или след семинарията например.

Как да не е ринг? Вапцаров-Яворов-Ситняково-Подуяне-Сточна-Сливница-Величков-Гешов-Петко Ю. Тодоров-Ибсен какво е? Просто трябва да се направи връзката между Вапцаров и Ибсен/Сребърна. Това нали е средния ринг? (Най-големия е Околовръстното, а най-малкия е Сливница-Опълченска-Руски паметник-НДК Тунела-Левски-Сточна

Или аз пак не съм разбрал нещо :smt017 :loser2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:43 pm 
Аватар

Ми в някои части далеч не прилича на Ринг. Константин Величков определено не може в тоя си вид да участва в ринг, Сребърна също.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 12:47 pm 
Аватар

заболе ме главата. Предавам се, ще акам. :bigok

Я вижте голямата Бащица какъв е астрофизик. :ohmygod2
http://www.focus-news.net/?id=n1717644

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 11:15 pm 

http://www.facebook.com/photo.php?v=305087292938173

Ето и клип. Не искам да съм на мястото на този учЕн, който търпи това унижение да мълчи и слуша подигравателното говорене на примат.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 14, 2012 11:21 pm 

Боже мой...
На мен истински ми стана гадно, не знам за вас... Понякога не мога да повярвам как простотията и подигравката с интелигентните хора вече тотално се превърнаха в държавна политика...

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]