forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Сря Авг 27, 2025 2:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 1:30 am 
Аватар

Ако проекта е държавен, то тогава за него ще важи същото, което казваш и за Козлодуй, т.е., цената му ще се държи ниска, и вързращаемоста отива на 117 години. Ако проекта е частен, тогава той ще трябва да се бори на пазарен принцип с цената от Козлодуй и възвращаемоста отива у киреча.
Да добавя, че тия допълнителни 2000МВ ни водят към задължителни още нови 400МВ ВЕИ мощности, от които сега нали пищим. Цената от АЕЦ не знам дали е най-евтината, вероятно да, но защо ни е нещо, което дори да е евтино на нас не ни е нужно?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 1:39 am 
Аватар

tprodanov написа:
Ако проекта е държавен, то тогава за него ще важи същото, което казваш и за Козлодуй, т.е., цената му ще се държи ниска, и вързращаемоста отива на 117 години. Ако проекта е частен, тогава той ще трябва да се бори на пазарен принцип с цената от Козлодуй и възвращаемоста отива у киреча.
Да добавя, че тия допълнителни 2000МВ ни водят към задължителни още нови 400МВ ВЕИ мощности, от които сега нали пищим. Цената от АЕЦ не знам дали е най-евтината, вероятно да, но защо ни е нещо, което дори да е евтино на нас не ни е нужно?

След около 15 години, ще се започне спиране на сегашните блокове, ще се увеличи консумацията на енергия(в момента освен консумация от шивашки машини май друга нямаме), дори строителството на 7 ми блок няма да компенсира двата 5 и 6 ти. От износител ще станем вносител. Всичко ще си внасяме и бебета даже...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 1:54 am 
Аватар

tprodanov написа:

Предните ти разсъждения ги подминавам, защото има адски много неточности и не ми се пишат пак дълги постове, но ако е частен проектът ще е точно на пазарен принцип и Козлодуй не му пречи по никакъв начин и цената ще е по-висока от Козлодуй, но много по-ниска от всички останали - пазар за електроенергията има. Същото е все едно да кажеш, че Козлодуй пречи на всички останали електроцентрали в България, защото Белене ще е просто поредната и тва дали е атомна, тец, вец или квото и да е няма значение. И по-нагоре ти написах плюсове и минуси при реализация и нереализация на проекта и не получих отговор, а именно - на фона на всички плюсове с какво точно ти пречи този проект ако е частен? Или щото Костов е казал така и за тва така трябва да бъде? Без държавни гаранции, без договори за задължително изкупуване и тн - просто частен проект, работещ си на пазарен принцип - как точно това ще попречи на българската икономика?

И казвам, че според мен е по-добре да има по-голямо държавно участие щот съм малко по-навътре с тоя проект, виждал съм разчетите, знам че ще е печеливш, знам и че една швейцарска компания е готова отсега да сключи договор да изкупува 1500 от 2000 мегавата чрез така наречените суопове.

Бай Иване, тва със земетръсната зона е абсолютно неоснователен аргумент тъй като реакторите са проектирани така, че да не ги бърка никво земетресение и си имат достатъчно защити механизми и се изключват веднага при нещо такова. Ако говорим конкретно за "Белене" то тя е проектирана и са правени симулации така, че да издържа и на удар със самолет, на земетресение 9-та степен по рихтер (въпреки че при централите тва не се мери по рихтер, а са едни ускорения) и е правена дори симулация включваща сценарии скъсване на Железни врата - централата ще ги издържи тези неща без никакъв проблем.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 1:59 am 
Аватар

hixxtam написа:
tprodanov написа:

След около 15 години, ще се започне спиране на сегашните блокове, ще се увеличи консумацията на енергия(в момента освен консумация от шивашки машини май друга нямаме), дори строителството на 7 ми блок няма да компенсира двата 5 и 6 ти. От износител ще станем вносител. Всичко ще си внасяме и бебета даже...

Именно. Айде да не са 15, 20 да са щот ше ги удължат с по 15. Белене ако започне строителството скоро ще е готова след около 6-7 години - тва прави само 13-14 години съвместно съществуване на двете централи. Отделно до 2018-19та ще се спрат и някои ТЕЦ-ове заради непрокриване на ЕС нормите за замърсяване.

Много хора не разбраха, че всичкото тва се разиграва, за да може Бойко да се набута в схемите за крадене като спре този вече достатъчно напреднал проект и започне чисто нов, какъвто е 7ми блок на Козлодуй. Само дет 7ми блок на Козлодуй ще излезне колкото цялата Белене.

Проданов, да разбирам ли, че ти си съгласен България да плати 2-3 милиарда компенсации на Русия и да построи седми блок в Козлодуй на цената на цялата Белене?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 2:05 am 
Аватар

И още нещо - въпросните инвеститори са в България още отпреди година и Бойко много добре знаеше още тогава за тях (още тогава и аз писах за тях, но великият всезнаещ форум естествено го прие с един вид насмешка и че си въобразявам едва ли не) и всичко се пазеше в тайна надявайки се след като си направят икономическите оценки по някъв начин да се откажат от проекта и той да не се налага да обяснява как проектът е адски неизгоден пък има частен инвеститор, който е готов да го купи. Проектът обаче е изгоден, пусна се информация в публичното пространство, а Бойко и останалите изведнъж се правят на ощипани как туко що разбрали за тоя инвеститор и той се появил е така от нищото и щели да го проверяват и не знам си кво. Смешен театър.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 8:46 am 

Не разбирам нещо - как така един АЕЦ ще е частен? Някаква фирма ще си произвежда ток и ще го продава на държавата и други купувачи? :smt017 :smt017

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 9:54 am 
Аватар

По същия начин по който почти всички ТЕЦ в България вече са частни. Сключват се договори за доставка на енергия и се изпълняват като се използва токопреносната мрежа и се плаща за тази услуга.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 10:08 am 
Аватар

Аз досега никъде не съм видял колко ще струва тази АЕЦ. Едни казват 4 други 8 трети 10 милиарда евро. Също така ако не съм видял и инвеститор, знам, че доста от инвеститорите се отказаха. Давайте некви факти. И ако трябва държасата да налее едни 10милиарда евро в тая централа, не мерси. По добре да ги инвестират другаде.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 10:19 am 
Аватар

Опаланка я тук кво имаме.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5244391

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5186251

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 10:20 am 
Аватар

hixxtam написа:
Аз казвам само, че няма по ниска себестойност на енергията от атомната

Първо, разберете се с бранника , защото ти казваш, че белене ще спаси търговското ни салдо, а той твърди, че проектът трябва да бъде частен, тоест печалбата ще отива в друга страна.

Второ, написаното по-горе е абсолютно невярно и е елементарно разсъждение на ниво пети клас.
Коя е най-евтината енергия зависи от много фактори - какви суровини имаш, какви мощности ти трябват и т.н. Ако имаш въглища в изобилие това е в световен мащаб най-евтината енергия. След това - газ. Вятърната също е доста евтина в действителност, но е непостоянна като производство и не може да разчиташ само на нея. Вече дискутирахме и как вецовете се ползват Да покриват нуждите в пиков час - ако разчиташ на аец за това ще губиш огромно количество ток извън пика и реално ще ти излиза много по-скъпо отколкото на вец или вятър.

За щатите себестойността е горе долу 12 цента за ядрена и 7-8 за газ, каквито имат в изобилие. Въглища , вода и вятър са също по-евтини от ядрената - ето виж таблиците http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source

За англия също вятър газ и биомаса са по-евтини от аец

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 10:20 am 
Аватар

hixxtam, аз съм ходил в АЕЦ-а и там от ИЦ ни дадоха по една книжка за атомната енергетика. Много симпатична. Та там се разправяше, че ингилизите си експлоатирали още първият реактор, който бил построен 60-те години. В тоя ред на мисли, защо да затваряме Козлодуй след 15 години.

И още нещо да те питам- странично от темата- ако си бил на работа преди няколко години имаше един инцидент- операторът натисна копчето на защитата, но прътите в реактора не паднали. Що така стана? И как ще коментираш назначаването на Валентин Николов.

На последните неща, ако искаш може да ми отговориш на ЛС

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 10:26 am 
Аватар

Boyo написа:
hixxtam написа:
Аз казвам само, че няма по ниска себестойност на енергията от атомната

Първо, разберете се с бранника , защото ти казваш, че белене ще спаси търговското ни салдо, а той твърди, че проектът трябва да бъде частен, тоест печалбата ще отива в друга страна.

Второ, написаното по-горе е абсолютно невярно и е елементарно разсъждение на ниво пети клас.
Коя е най-евтината енергия зависи от много фактори - какви суровини имаш, какви мощности ти трябват и т.н. Ако имаш въглища в изобилие това е в световен мащаб най-евтината енергия. След това - газ. Вятърната също е доста евтина в действителност, но е непостоянна като производство и не може да разчиташ само на нея. Вече дискутирахме и как вецовете се ползват Да покриват нуждите в пиков час - ако разчиташ на аец за това ще губиш огромно количество ток извън пика и реално ще ти излиза много по-скъпо отколкото на вец или вятър.

За щатите себестойността е горе долу 12 цента за ядрена и 7-8 за газ, каквито имат в изобилие. Въглища , вода и вятър са също по-евтини от ядрената - ето виж таблиците http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source

За англия също вятър газ и биомаса са по-евтини от аец

Той може да има предвид,че е най-евтина и я има в изобилие. Малко държави имат газ в изобилие а въглищата не ги долюбват заради емисиите. Истина е, че ядреното няма заместител, въпроса е изгодно ли ни е на нас?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 10:30 am 
Аватар

И ГМО храните нямат заместител като цена. Дайте да запалим всички био,мио и т.н. храни :smt006

едит: Защо само си чешете езиците с общи приказки вместо да си говорим с цифри и факти? Какво пречи на една държава да стане енергийно ефективна, да направи оптималното като всичките зелени и еко методи за добив на ток и евентуално след това да се мисли за АЕЦ. Няма да ни е за сефте държавата да се вътри с пари и предпочитам да се плати неустойка за Белене, пред това да се работи по изграждането на централа за която нито знаем крайна цена, нито производствена цена, нито как ще се възвърнат инвестираните пари и т.н. Защо няма една конкретна цифра за тоя проект? Ако беше толкова сигурен защо не е реализиран, а над 20 години се говори за тая локва, все едно от нея зависи ще имаме ли държава или не?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 11:02 am 
Аватар

Бранник, има няколко неща, които нямат отговор.
1. Въпросния инвеститор. Аз лично нямам против проекта да се реализира като частен, стига да няма условия в договора за изкупуване на ток. Ти може да си виждал такъв инвеститор, но никой друг от нас не е. Като се появи - тогава да коментираме?
2. Ти написа едни цифри, аз ги разделих една на друга и се получи срок на възвръщаемост 40 години и то при положение, че централата няма разходи. Що избяга от собствените си цифри?
3. Гледам никой не коментира графиката за потреблението на ток, която ни казва, че нарастването на индустрията няма нужда от повече ток.
4. Твърдиш, че тока от Белене ще е 4 пъти по-скъп от Козлодуйския, 4*70=280лв, и същевременно ще е по-евтин от тоя на мариците (тая, дето няма да я закрият тока й струва 150лв, ако не бъркам), тока от перките е между 130-150лв според натоварването им, а фотоволтаиците са от 230 до 400лв. Излиза, че твоите цифри противоречат сами със себе си.

Ако имаш някаква информация, щом казваш, че си навътре в проекта - дай я. Аз бих си променил мнението, ако някой ми покаже уравнение, в което плюса е над минуса. Засега виждаме само минуса обаче.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 11:02 am 
Аватар

по принцип не е само локва :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 11:15 am 
Аватар

Белене, та Белене... :oops: Какво място е Белене? :roll: Едни от най-срамните събития и престъпления в българската история са свързани с Белене! Отделно мъдията Момчил Врайков е от Белене, а беше и тамошен шеф на клуба на привържениците на свинята. Скоро го хванаха да лочи от банкови карти. Комунистите измислиха Белене, а всичко до което те са се докоснали рано или късно се превръща в говна. Както казва levskar67 документи нямам, но в случая не ми трябват, за да съм против строеж, против ква да е компенсация и "ЗА" да го духат замесените :oops:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 11:44 am 
Аватар

antonatan написа:
hixxtam, аз съм ходил в АЕЦ-а и там от ИЦ ни дадоха по една книжка за атомната енергетика. Много симпатична. Та там се разправяше, че ингилизите си експлоатирали още първият реактор, който бил построен 60-те години. В тоя ред на мисли, защо да затваряме Козлодуй след 15 години.

И още нещо да те питам- странично от темата- ако си бил на работа преди няколко години имаше един инцидент- операторът натисна копчето на защитата, но прътите в реактора не паднали. Що така стана? И как ще коментираш назначаването на Валентин Николов.

На последните неща, ако искаш може да ми отговориш на ЛС

Инцидентът с прътите стана малко след моето пенсиониране, но зная за него. Не е така както казваш, просто когато е искал да регулира мощността чрез прътите, те не са реагирали и се е наложило да се сработи защитата. Движението на прътите става поотделно, на групи и всичките при аварийна ситуация. Причината доколкото знам е от дефектна касета. Колкото за Валентин Николов, аз не мога да ти отговоря, но мога да ти кажа, че всеки един управител се назначава да обслужва интересите на управляващите, защото АЕЦ е бездънна яма с медец и всеки иска да намаже. Външни фирми, обслужване, ремонти, договори... Само един пример - компютрите на Уестингхаус, които обслужваха системата "Овейшън" - единия до колкото зная от слухове струвал 10 000 долара - 300 Мхц процесор - монтиран 2006, когато аз имах лаптоп с двуядрен процесор вкъщи. В цялата модернизация се изляха стотици милиони, но това не променя експлоатационния срок. Няма как да се подмени реактора.
Относно затварянето, всеки реактор има експлоатационен срок. Доколкото знам той е около 40 години. 5 ти блок е пуснат 1985 година, а 6 ти 90 та.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 12:14 pm 
Аватар

Я кажи за тези лицензи на ядрените площадки :wink: Явно са много скъпи, но примерно процедурите за нова площадка и за площадка в съществуваща АЕЦ едни и същи ли са :?: т.е. съществува ли вариант един стар и спрян отдавна блок да бъде демонтиран и на негово место да се монтира чисто нов, така образно да го кажа :wink: Въпросът е за това което се говори, че един нов блок в Козлодуй ще струва повече от цялата централа в Белене?
Друго да те питам за тези т.нар. "външни фирми" с които работи АЕЦ, сега всичко което е необходимо за експлоатацията на АЕЦ-а дори и един пирон се купува само чрез тях, ремонтите се правят от тях нали ? Също така и доставката на гориво за реакторите пак е чрез тях, т.е. централата не може да си договори директно с руснаците гориво, а трябва чрез посредник :wink:
И последно знаеш ли долу-горе колко човека работят в централата и мислиш ли, че България ще има "кадровия" потенциал за една нова АЕЦ, а примерно на най-отговорните и добре платени позиции да се наемат чужденци :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 12:16 pm 
Аватар

Да, добър въпрос, макар че доколкото на мен ми е известно, не може просто да махнеш един блок и да сложиш на негово място друг (все едно да смениш двигател на кола) - чисто технологично няма как да стане, да не говорим, че просто няма как да сложиш "същия" реактор, а новия има други параметри така или иначе. Т.е. нов блок си значи, едва ли не, нова централа (т.е. част от централа, площадка за реактор, ама то тя си е обособена част).

С ЛЕВСКИ И ЩЕ УМРА

www.bgblood.org
facebook: БОДК / BOVBD

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 12:21 pm 
Аватар

обаче ако Антонатан един ден отиде на работи в АЕЦ по-сигурно ще ми е да емигрирам в Австралия при тайпаните или на оня бразилски остров, където се годи само със специални ботуши и достъпа е строго ограничен щото има най-голяма гъстота на отровни змии в света :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 12:44 pm 
Аватар

квалифицирани инженери за работа в АЕЦ бол :bigok включая и себе си :bigok

Хикстам, мерси, само да кажа. това, че е с 300мхз процесор не значи, че системата не е специализирана и с нея могат да се направят доста неща за конкретното приложение

Последна промяна antonatan на Чет Ное 01, 2012 12:49 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 12:48 pm 
Аватар

Да, и да заличиш балканския полуостров от картата после :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 1:13 pm 
Аватар

Ако Белене е напълно частен без никакви гаранции, тогава е друго. Но ако е държавен, т.е. всеки един от нас трябва да плати за него хиляди левове, тогава защитниците на този проект трябва много по-конкретни данни да дадат, а не да ми разправят общи/празни приказки от рода на това, че щяло да има търсене на ток, щяло да има недостиг на ток и т.н. Защото вие искате аз и моето семейство да даваме пари, вие трябва да ни убедите! Трябва да дадете подробни разчети, с числа и т.н. и накрая да видим какво ще излезе.
Тук се каза една много голяма лъжа, и тя е, че износът на ток е голям процент от търговския ни баланс. Проверете си пак източниците..
И още нещо. Вече тук се направи сметката за колко време ще се изплати централата, това настрана. Годишната печалба на Козлодуй е 120 млн. лева. Сега сметнете доходността за една година на 20 млрд. от един прост депозитен влог.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 1:35 pm 
Аватар

antonatan написа:
квалифицирани инженери за работа в АЕЦ бол :bigok включая и себе си :bigok

Хикстам, мерси, само да кажа. това, че е с 300мхз процесор не значи, че системата не е специализирана и с нея могат да се направят доста неща за конкретното приложение

Не говоря за специализирана система, antonatan. Това, че този компютър работи с операционна система Соларис, не го прави много по различен от който и да е компютър. Цялата тази система замени старите руски електронно изчислителни машини СМ2М - следи 42 000 датчика половината от които аналогови и извежда информацията на фрагменти. Възможността тя да управлява процесите е сведена почти до 0. Програмният продукт е важен в случая. Работех точно с тази система.

ПП За да се построи нов блок в Козлодуй, трябва да се започне от самото начало. Площадката в Белене е направена, по стария проект бяха стигнали до 13 та кота на единия блок където се полага реактора и 6,60 на другия. Основите на блоковете са половината от строителните работи, да не кажа 70%. Нагоре се строи с готови панели.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 1:57 pm 
Аватар

Хикстам, аз също съм работил с комп с 300мхз със соларис, който беше оптимизиран за една програма и нещата вървяха на чук за разлика от един комп с двуядрен процесор с виндовс :roll: Както и да е, де

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 2:22 pm 
Аватар

antonatan написа:
Хикстам, аз също съм работил с комп с 300мхз със соларис, който беше оптимизиран за една програма и нещата вървяха на чук за разлика от един комп с двуядрен процесор с виндовс :roll: Както и да е, де

Не споря, като се закрепи върви много добре, Само дадох пример с цената. Един от тези компове дефектира и трябваше да се замени. Тогава дочух за цената от 10 000 долара. Видя ми се доста височка за един сандък с 3 платки на кръст в него, независимо че са на Ейпъл...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 2:24 pm 
Аватар

Хипо, явно хич не си наясно със специализираните компютри. Там цената е висока по съвсем други причини и мегахерците нямат никакво значение.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 2:33 pm 
Аватар

Седем:Едно написа:
Хипо, явно хич не си наясно със специализираните компютри. Там цената е висока по съвсем други причини и мегахерците нямат никакво значение.

Може, 7:1, не споря. Може би дадох грешен пример с компютъра, извинявам се. Идеята ми беше че изкуствено се завишават цените при сключване на договорите с АЕЦ.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 6:28 pm 
Аватар

peccatum7 написа:
И още нещо. Вече тук се направи сметката за колко време ще се изплати централата, това настрана. Годишната печалба на Козлодуй е 120 млн. лева. Сега сметнете доходността за една година на 20 млрд. от един прост депозитен влог.

Тук малко глупаво съждение си извел, защото печалбата не трябва да е единствения измерител на полезността на такова съоръжение за целия народ. Ако целяха печалба, нали може да надуят цените до ниво близко до цените на останалите конвенционални т.е. "невъзобновяеми" източници на ел. енергия, но си мисля, че ние дължим такава цена на тока, именно на факта, че Козлодуй продава тока си на НЕК на ниска себестойност именно, за да може цената на тока да остане поносима за българина. Когато е замесено държавно дружество, нещата не винаги са измерими по чистите пазарни принципи - има и социална функция, която облагодетелства всички потребители.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 6:34 pm 
Аватар

Факт - разликата в случая е, че с Козлодуй можем да си го позволим. Цената на тока от Белене няма да позволява това. Иначе социалната функция е неизмерима финансово и не трябва да бъде пренебрегвана. Ако ен бъркам, пътническите железници в много страни са на загуба, но се дотират от държавите именно заради социалния им смисъл.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]