forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Вто Авг 26, 2025 10:53 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 7:35 pm 
Аватар

Абсолютни идиоти! Правили сделки и имали да взимат 2 млн.евро, но не намерили възможност да помислят за 1% от сумата (20 хил.евро) разход за застраховка на 90% от вземането си! Тези 2 млн.евро сигурно са ги фактурирали с 2-3 % печалба, та им се досвидяло допълнително 1% да запазят задните си части неуязвими Глупости!
Просто БГ невежество, липса на елементарна икономическа култура и задължителна финансова хигиена

това е пост на UGLYBLUE за фалиралия турооператор. Отнася се до всички!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 8:26 pm 
Аватар

Както казах и по-рано - говориш теоретически безмислици, без никаква практическа база. Не си мисли, че ти си измислил факторинга. Като вземеш да регистрираш на твое име поне едно ЕТ, предлагам тогава да продължим темата. Освен ако 7-1 не е размислил и не иска да поеме щафетата.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 11:23 pm 
Аватар

Подозирам, че някой потребители са били скоро дупчени от чиновници и съвсем разбираемо не им се иска да върнат лентата в момента, когато са решили да правят бизнес с държавата. Вместо това въртят латерната, че някой убивал дребния бизнес преднамерено, като забавял или променял условията на плащане. Иначе българите сме всички много предприемчиви. От малки правим фирми, въртим бизнес, понякога фалираме фирмите си и ги продаваме с милиони дългове на умиращи онкоболни или на луди цигани, но това не е проблем, случва се и в този случай всеки е наясно с риска. Държавата не и пука кой знае колко, защото съществуват механизми тихомълком откраднатото по този начин да бъде някак си включено в следващата сметка на данъкоплатците.

Апропо @tprodanov, не съм чул и видял някой турбо гъзар дето си е прибрал аванса по голяма сделка с държавата да е отишъл да копа на полето от немотия. Обикновено, като се сговнят нещата все така се случва, че започва да надава вой и да не плаща на баламурниците около него. Накрая, всичко пак опира до избора как и с кого да прави човек бизнес. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 11:40 pm 
Аватар

tprodanov написа:
Както казах и по-рано - говориш теоретически безмислици, без никаква практическа база. Не си мисли, че ти си измислил факторинга. Като вземеш да регистрираш на твое име поне едно ЕТ, предлагам тогава да продължим темата. Освен ако 7-1 не е размислил и не иска да поеме щафетата.

Koпеле, аз отдавна се отказах да му обяснявам елементарни неща. :bigok Наистина, не ми се струва толкова трудно да могат да се разберат. :loser2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 11:58 pm 
Аватар

UGLYBLUE написа:
Подозирам, че някой потребители са били скоро дупчени от чиновници и съвсем разбираемо не им се иска да върнат лентата в момента, когато са решили да правят бизнес с държавата. Вместо това въртят латерната, че някой убивал дребния бизнес преднамерено, като забавял или променял условията на плащане. Иначе българите сме всички много предприемчиви. От малки правим фирми, въртим бизнес, понякога фалираме фирмите си и ги продаваме с милиони дългове на умиращи онкоболни или на луди цигани, но това не е проблем, случва се и в този случай всеки е наясно с риска. Държавата не и пука кой знае колко, защото съществуват механизми тихомълком откраднатото по този начин да бъде някак си включено в следващата сметка на данъкоплатците.

Апропо @tprodanov, не съм чул и видял някой турбо гъзар дето си е прибрал аванса по голяма сделка с държавата да е отишъл да копа на полето от немотия. Обикновено, като се сговнят нещата все така се случва, че започва да надава вой и да не плаща на баламурниците около него. Накрая, всичко пак опира до избора как и с кого да прави човек бизнес. :wink:

Ма и ти ги пишеш едни даеба... Всяка сделка си има параметри, на чиято база ти избираш да я приемеш или не. В сделките с държавата има много рискове, но риска от неплащане би трябвало да клони към нула. Затова други параметри са доста по-неизгодни за доставчика, но той ги приема, считайки че няма риск. Че няма да му се налага да застрахова сдеблката, да прави факторинг, че ще използва ресурсите по неадекватен начин, че ще осигури значително по-голяма поддръжка, че проджект плана ще се отмества във времето, че ще му се наложи да има много по-сериозна логистика и значително по-сериозен административен ресурс. Но знае, че риска е нулев. И когато това се обърне всичките предпоставки в сделката отиват на майкината си, защото са правени на база риск нула. Защото нормално е риска с държавата да е нула. Затова е държава. Щото иначе като отидеш на лекар и ти отрежат ташаците вместо сливиците, и аз ти се изсмея във форума и ти кажа - ми трябва да си преценяваш, баламурник, няма да ти е весело.
И понеже съвсем нелепо реши, че някой от нас е ужилен от държавата - да ти кажа - и да и не. Конкретно никой от нас не е ужилен, поне до колкото познавам участниците в спора. Обаче косвено целата държава яде хуя, защото самоосигуряващите се към ден днешен са 16% при средно за ЕС 50%. Да напомням ли полуспекулативно, че преди няколко месеца затвориха няколкостотин хиляди фирми?
Ако някой си мисли, че един куп малки фирми ще фалират, и това ще си остане изолирано, без да усетим ефекта от това, жестоко се лъже. Ако някой си мисли, че в един бранш като го издухат фирмите работещи с държавата, това няма да се отрази на останалите фирми в бранша - нещата отиват към критично състояние. А бисера за вакуума и новите фирми нема и да го коментирам....

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 12:43 am 
Аватар

Риска от неплащане може би трябвало да клони към нула, но все пак съществува и много зависи кой и как пресмята, нали така? Няма как риска да е нулев, дори по времето на командната икономика и комунизма стопанските операции са били съпровождани от риск. Не разбирам заключението ти, че цялата държава яде хуя заради самоосигуряващите се и заради затворените няколкостотин хиляди фирми. :roll: Кой да им плаща и кой да печели, за да ти доставят удоволствие да съществуват? В крайна сметка има индустрии, в които не се работи с държавата и когато някой от участниците на пазара фалират - винаги се намира кой да намаже филията и да продължи нататък... Не разбирам защо се възмущаваш толкова от "държавата, та държавата" - все едно без бизнес с държавата света ще свърши. Има много повече бизнес извън отношенията с държавата, както у нас, така и по света. Който е много отворен да продава на държави, които си плащат и всичко е тип-топ. Чиновниците у нас гепят с гъза си и не им пука кой колко реда сополи ще отдели, за да ги накара да бъдат такива, каквито би следвало да са според дебелите книги. Тези мърши отиват и подписват трудовите си договори за 1500 лв. заплата, а после сядат на масата с/у тебе за договор за 5 млн. лв. Няма реципрочност в отношенията, ти може да изгориш, а тоя отсреща да ти се хили и най-много да го уволнят дисциплинарно. Няма механизми за контрол и управление на работата им и последствията от сключваните от такива хора договори. Накрая няма морал и воля в обществото, които да регулират нещата в полза на гражданите и т.н. Помня една къдъна Ширин Местан на 25-26 г. стана зам.министърка, като си взела дипломата от УНСС. С нея бизнес ли ще правиш? :lol: Или с премиер Сергей, който първата му работа беше направо министър-председател? Ти дете ли си? :shock:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 12:51 am 
Аватар

Пич, няколко пъти го казвам под различни форми, та тоя път ще го сбия максимално. Държавата спря плащанията към бизнеса, с което предизвика една вълна от съкращения и фалити. Това съвсем логично повлия на потреблението, а това на растежа, и докато другите страни тръгнаха нагоре, ние все още стоим в дъното, при положение, че кризата у нас можеше да мине много, много по-леко ако не бяха въпросните малоумщини.
Да оправдаваш това държавно действие с морала на чиновниците или бизнесмените, или пък да определяш на хората що се занимават с нещо, при положение, че имаме нарушение на договор аз лично не мога да приема. Толкова от мен, дано съм бил достатъчно ясен. Ако имаш съмнения относно влиянието на това действие върху потреблението, потърси едно интервю на Дянков от 2011, средата, самия той каза, че това е било грешка.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 12:58 am 
Аватар

Това за тези "няколко стотин хиляди" фалирали фирми може ли да се потвърди от някаква официална статистика, или е някаква спекулация само? Питам, защото ми се струва странно да има толкова фалирали фирми, и все още доста действащи - излиза, че на практика едва ли не всеки втори българин има фирма, при това повече от една, което естествено е абсолютно невярно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 1:03 am 
Аватар

Така е трябвало да се случи, какво да правим сега, че Дянков бил допуснал грешка? :roll: Можело е и по-голяма глупост да измислят, а можело е бабите ни да бъдат мъже, а тогава други проблеми и т.н. Извода, обобщението, заключението и поуката не се променят: не правете бизнес с държавата и общините в България, защото цели тълпи алчни политици и безгръбначни чиновници са в процес на непрекъсната конкуренция как да ограбят вас, работниците ви, партньорите ви и т.н. последния да хлопне вратата... :oops:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 1:21 am 
Аватар

air_J написа:
Това за тези "няколко стотин хиляди" фалирали фирми може ли да се потвърди от някаква официална статистика, или е някаква спекулация само? Питам, защото ми се струва странно да има толкова фалирали фирми, и все още доста действащи - излиза, че на практика едва ли не всеки втори българин има фирма, при това повече от една, което естествено е абсолютно невярно.

Има официална статистика, но както казах по-горе е полуспекулация. Полу, защото това включва огромен брой фирми, които така и така не са действащи по много причини и служебно бяха закрити. Това обаче не означава, че е голям брой действащи фирми не заминаха.

Ъгли, не, не е трябвало да се случи. Случи се къде от некадърност, къде от не знам кво. И извода няма как да е това - щото ако бизнеса не работи с държавата, държавата ше е умрела до месец, и ние барабар с нея.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 1:33 am 
Аватар

Dobre 4e ima drugi dyrjavi ebasi,a :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 2:21 am 
Аватар

По неговата логика, ако държавата намали с 50 % поръчките поради липса на пари ще закрием икономиката и половината население ще е безработно. А няма нищо по нормално от това след кризата 2008 държавата да намали харчовете, защото дефицита трябва да се балансира най-малко, защото така искат германците. Излиза,че в Бг съществуват стотици хиляди ЧАСТНИ фирми които чакат само на държавата и без нея не могат. Никой няма полза от такива "предприемачи". Същата работа като господата с червените куфарчета и техните фирми-ако не е огромния първоначален капитал и корупцията в нормална среда ще фалират,защото половината са икономически неграмотни селяни.

Проданов и ако обичаш да ми кажеш кои са тея други страни които са тръгнали нагоре? И ми е чудно как ние сме тръгнали надолу при положение,че за 2011 икономиката ни е мисля с 2.2% нагоре.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 4:03 am 

Нещата са да си ебе верно. Коментират хора, дето немат едон данък платен, една гдд подадена, едно платежно за осигировки пуснато. В най-добрият случай заплатаджии, ако изобщо са на възраст за работа хаха. Аз се отказай отдавна шот треа мноо да пиша а смартфоня ми е неудобен (оттам грешките, не е да съм просто пиян и дрогорАн).

Само да вметна че квото написа националО емнайсе страници назад е и моето мнение. Но се опитвам да провокирам малко мислене и да се видят нещата от друга гледна точка щото наистина няма логика в цялата истерия.

Край на лиричното отклонение. Продължавам да следя дискусията :цигулар :тъмбсъп :бигкок

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 5:01 am 
Аватар

Ad hominem ("ад хоминем", от латински "към човека", "относно човека"), съкратено от
"argumentum ad hominem " (аргумент към / за човека) е реторически аргумент към
личността, тоест това е опит да се отговори в дадена дискусия на друг аргумент, но не
конкретно, по същността на темата, и не по отношение на обективните факти или чрез
логически разсъждения по дадената тема, а чрез насочването на дискусията към
личността на този, който е използвал първоначалния аргумент, обикновено в негативен
план. Този аргумент е известен още като опит да се заобиколи верността на дадено
твърдение чрез оповестяване или, когато става в текст или писмена форма -
публикуването, на негативни факти или твърдения, тоест на отрицателен коментар по
отношение на човека, който е изказал оспорваното твърдение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 10:20 am 
Аватар

Хелоуин е! Честит празник на Боко Тиквата :loser2

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 10:20 am 
Аватар

Вчера по телевизията имаше типичен пример - със спирането на строежа на АМ Марица :smt006 Уж фирмата изпълнител гарантирала, че ще има собствена техника, а всъщност наели 5785 малки фирмички с по 2 багера всяка и не им платили, само че тия кинти дето не са платени са живота на тези фирмички и някаква чиновничка мънка, че не можела нищо да направи, е аджеба нали ги проверявате тези фирми преди да участват в търговете :ohmygod Да еба и кауните сплескани :smt027

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 10:23 am 
Аватар

Проданов, преувеличаваш сериозно. Първо няма как държавните поръчки да са двигател на икономиката, тъй като те се фактор или резултат от нея, а не първопричина, което са инвестициите...

Рискът при държавните поръчки е по-голям от частните, а не по-малък - навсякъде по света държавата плаща по-бавно, а да я осъдиш е по-трудно. Най-големият риск е именно политическият. Договорите ги определя също държавата, докато при работа между две частни фирми клаузите се определят двустранно. За да компенсира по-високият риск и факта , че минаваш през търгове (тоест отделяш много време а не е сигурно , че ще получиш работата) се работи с ПО-ВИСОК марж. Това че при държавните поръчки бил по-нисък е най-големия смех.

Не оправдавам спрените плащания, но не разбирам мрънканията от страна на фирми, които са избрали доброволно да правят бизнес с държавата. Ако не са осъзнавали риска в това - техен си проблем. Аз на държавни поръчки с моята фирма не участвам именно защото не мога да поема големия риск.

Хилядите затворили фирми бяха неактивни такива, които отпаднаха служебно заради преригистрацията. Фалирали от кризата е имало, но едва ли са повече от в другите ЕС страни, след като спадът на БВПто ни е даже под средното. Нали разбираш, че ако фалират сто хиляди действащи фирми бвпто ще се срути?

Казваш, че другите били тръгнали нагоре - кои? Италия ли, гърция ли, испания или ирландия? Бях в Ирландия лятото и там е тежко - 24 часа ми се стори весело четиво спрямо техните вестници.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 10:57 am 
Аватар

Не преувеличавам чак толкова. Факт е, че държавните поръчки не са двигател на икономиката - никъде не го и казвам. Казвам, че държавната политика може да спре икономиката и нямам никакво съмнение в това. Спирането на плащанията е част от механизмите за това. За риска не съм съгласен - по-горе казах, че има риск от забавяне и от какво ли не - рисковете в почти всички фази на сделката са по-високи, но риска от неплащане няма как да е по-висок от този в частния сектор.

Аз напълно оправдавам мрънкането на всеки, чийто договор не се изпълнява и не мога да кажа - ми да си мислил. Не, не е така. Ако те ебат щото не си гледал кво пише в договора ти - да, но да не се изпълняват договори не е редно.

Относно страните и развитието им - http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:AUT:ALB:BEL:BGR:DEU:GRC:DNK:IRL:ISL:ESP:ITA:POL:PRT:ROM:FRA:HUN:FIN:NLD:CZE:CHE:SWE&ifdim=region&tstart=1162245600000&tend=1320012000000&hl=bg&dl=bg&ind=false

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 11:00 am 
Аватар

24051914 написа:
Излиза,че в Бг съществуват стотици хиляди ЧАСТНИ фирми които чакат само на държавата и без нея не могат. Никой няма полза от такива "предприемачи". Същата работа като господата с червените куфарчета и техните фирми-ако не е огромния първоначален капитал и корупцията в нормална среда ще фалират,защото половината са икономически неграмотни селяни.

Проданов и ако обичаш да ми кажеш кои са тея други страни които са тръгнали нагоре? И ми е чудно как ние сме тръгнали надолу при положение,че за 2011 икономиката ни е мисля с 2.2% нагоре.

Това подчертаното много ми допадна. Значи премахваме на секундата - фармацевтичните фирми, производителите на медицинска техника, Майкрософт, Сиско, производителите на ток :ohmygod , производителите на всякаква почистваща техника от кухненска гъба нагоре, производителите на строителна техника, бетоновите възли, асфалтовите бази. Не знам обаче какво да правим с държавните фирми, защото те до една " чакат само на държавата и без нея не могат". :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 11:02 am 
Аватар

Все съм си мислил, че темата за политика е тегава, а то било голяма веселба. :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 11:06 am 
Аватар

Икономистите, банкерите и предприемачите у форума е крайно време да пуснем връзките и да си направим една икономическа тема. Или поне тази да кръстим политикономия за ужас на Карето :smt003

в сърцата ни разпръсква светлина

Един Апостол, свето име – Левски

Идея, Пример и Борба!“

Димчо Дебелянов

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 11:08 am 
Аватар

Що бе? Костов нали е бил преподавател по политикономия... :blass

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 11:18 am 
Аватар

и то в МЕИ-то :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 11:36 am 
Аватар

nazional написа:
Икономистите, банкерите и предприемачите у форума е крайно време да пуснем връзките и да си направим една икономическа тема. Или поне тази да кръстим политикономия за ужас на Карето :smt003

Политикономия би звучало доста палаво :bigok Идва кампанията за изборите за национален и европейски парламент, направо не ми се мисли какво ще настане тука :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 12:32 pm 
Аватар

tprodanov написа:
Значи премахваме на секундата - фармацевтичните фирми, производителите на медицинска техника, Майкрософт,

Дойдохме си на думата :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 12:52 pm 
Аватар

tprodanov написа:
Не преувеличавам чак толкова. Факт е, че държавните поръчки не са двигател на икономиката - никъде не го и казвам. Казвам, че държавната политика може да спре икономиката и нямам никакво съмнение в това. Спирането на плащанията е част от механизмите за това. За риска не съм съгласен - по-горе казах, че има риск от забавяне и от какво ли не - рисковете в почти всички фази на сделката са по-високи, но риска от неплащане няма как да е по-висок от този в частния сектор.

Аз напълно оправдавам мрънкането на всеки, чийто договор не се изпълнява и не мога да кажа - ми да си мислил. Не, не е така. Ако те ебат щото не си гледал кво пише в договора ти - да, но да не се изпълняват договори не е редно.

Относно страните и развитието им - http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:AUT:ALB:BEL:BGR:DEU:GRC:DNK:IRL:ISL:ESP:ITA:POL:PRT:ROM:FRA:HUN:FIN:NLD:CZE:CHE:SWE&ifdim=region&tstart=1162245600000&tend=1320012000000&hl=bg&dl=bg&ind=false

Тук не говорим за "неплащане", а за забавяне. И пак казвам - не е хубаво да се случва, но този риск би трябвало да е ясен на всеки , който прави бизнес с държавата. А повечето проблеми (например тези "по веригата") се случват от тарикатлък на фирмите и бг бизнес стайл, а не заради забавеното плащане. Би трябвало спечелилият поръчка да си осигури оборотно финансиране за да се разплати с доставчиците си, а като си получи парите да се оправя с банките....

Колкото до графиката , която си показал - макар че тя не включва 2012 все още, и макар че БВП далеч не е единствен критерии. Само 3 държави от ЕС виждам, които достигат нивата от 2008 през 2011 г и БГ е една от тях :)

По-съществен проблем за държавите в ЕС обаче е дефицитът - който е над 5% в повечето държави през годините на кризата. Това на практика означава, че държавите взимат огромни заеми, защото не могат бързо да намалят разходите си, а тези заеми стават все по-скъпи, което и сам знаеш до какви проблеми ще доведе през следващите 5-10 години.

Всякакви идиоти минаха през управлението в БГ от 97-ма насам, но хубавото е , че финансовите министри винаги са ОК и дори БСП не посмя да се ебава с тея неща.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 1:03 pm 
Аватар

Абе намаляването на 10% от дължимото си е баш неплащане. А забавяне с две години пак можем да го броим за неплащане, ако доставчика вече е предал богу дух :bigok

Относно оборотното финансиране, винаги големите фирми нямат собствено такова. Винаги работят с финансиране от по-малките доставчици. Щото могат.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 1:10 pm 
Аватар

Аз доколкото разбрах това с 10% е било оферта за да си вземеш кинтите на момента, а не е било ултиматум? И ти държавните фирми не ги мисли, защото те имат доста сериозни проекти и в чужбина, доколкото знам.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 1:17 pm 
Аватар

24051914 написа:
Аз доколкото разбрах това с 10% е било оферта за да си вземеш кинтите на момента, а не е било ултиматум?

http://www.vbox7.com/play:14769f7d&start=13

:bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 1:20 pm 
Аватар

24051914 написа:
Аз доколкото разбрах това с 10% е било оферта за да си вземеш кинтите на момента, а не е било ултиматум? И ти държавните фирми не ги мисли, защото те имат доста сериозни проекти и в чужбина, доколкото знам.

Ти мани тва, ми кажи кога спираме Мариците и Майкрософт :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]