Абе не ми се пишеше по темата, ама нали Говядото ми спрегна името...
Честно казано мен никога не ме е интересувал особено този въпрос и съответно не претендирам да съм запозната. Но нещата, за които съм сигурна, са че действително Людмила Живкова е имала огромен интерес към историята (тя май и това е завършила) и изкуството. По нейна инициатива се създава Галерията за чуждестранно изкуство, играе роля за популяризиране на траките и тракологията като цяло (разбира се не без участие на Ал. Фол), открива немалко библиотеки, музеи и други. Мисля, че тя работи и за връщане на български исторически паметници у нас. Не съм сигурна дали по нейно лобиране е бил спасен Царският дворец, който, разбира се, комунистите са искали да превърнат в нещо друго. Като цяло ако погледне човек отстрани действително може да се хване за доста неща и наистина на пръв поглед изглежда, че в културно отношение е направила много. А и нали уж на другарите от СССР не са се харесвали доста от нещата, които тя прави и никак не им е било по вкуса прословутото чества по повод "1300 години България". Както и "обръщането към Запада".
НО!Това, което се пропуска, според мен (пак казвам, че не претендирам да съм навътре в нещата и действително ако греша в написаното моля да ме поправят по-възрастните), са някои други факти. Уж тя отваря България към света в културно отношение. Добре, а нейният баща и подобните му гниди не правят ли точно обратното - да ни изолират от същия този свят? Тоест какво правим всъщност? Освен това при цялото й ровене в историята - знаем ли за колко изманипулирани неща е отговорна и доколко (и дали) всъщност е радетел за опознаването на историята ни? Също така доколкото знам около нейните асамблеи и тем подобни инициативи са пръснати умопомрачителни суми пари (или са потънали някъде; това, между другото, си го спомням от детството като реплика на баба ми, а тя, лека й пръст, имаше немалко приятели художници и изобщо хора в тези среди). Като е била чак такъв радетел за "отваряне към света", защо и по нейно време, и след смъртта й, продължават ограниченията откъм излъчване на филми, четене на определени книги и така нататък, един вид културно ограничение? Защо дядо ми, само заради работата и връзките си и работата си в белгийското посолство, е успявал да се сдобие или да вземе за прочит определена литература? Защо той и баба ми са успели да се сдобият с разни билети за кино и определени филми, а масата народ е чакал отвън? Нали уж Людмила Живкова е голям радетел за "отварянето към света", за прокарването на други култури в България (вкл. "западни")?
Сега, друг е въпросът за руснаците и техните балтии, но го написах от гледна точка на това, че й се приписват едни заслуги в тази област, сякаш тя едва ли не наистина е обърнала България към Запада и са потекли реките от про-западно влияние към нас.
Между другото, към по-дъртите - недейте просто така да си чешете пръстите и да заклеймявате някои неща с два реда. Или по-точно - ок, правете го, но пишете и обяснения кое, как, защо. Достатъчно млади хора четат този форум и ако не сте вие, не знам къде биха могли да се запознаят с много неогласявани факти от миналото ни. Ето, аз например, имам откъслечни знания по въпроса (повечето тип: "разкази на баба и дядо") и честно казано никога не съм се интересувала в детайли от нейната личност. Което сега го отчитам като своя грешка де.
Смърт за комунизма