forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Сря Авг 27, 2025 7:16 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 2:09 pm 
Аватар

24051914 написа:
Парите се обезценяват,златото не! Ако го имаш в тухли,а не на хартия винаги си напред!

Това е икономическа сентенция, която заслужава "Нобел" за икономика :fgod :fgod :fgod
Подобни тесни, стопански термини като "тухли" и "винаги си напред" са великолепни и света се развива благодарение на тях :bigok :bigok :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 3:26 pm 
Аватар

Дали ще е с Атака още не е сигурно! На 28-ми ще има конгрес, та тогава по принцип ще се реши! Еби му майката, аз лично не виждам какво трябва да се прави, хем не трябва да влизаме в глупави коалиции, хем като не си в парламента-нищо! А иначе коалиция с останалите "патриоти" ще е само до влизане в парламента, там няма как ВМРО да се държи налудничаво като болен и скатаджии разни! А иначе валери симеонов вече се е обещал на бойко да цепи от патриотите каквото може!
И защо пак се хващате с дсб, като вината да има олигофрени като атакистите е точно в дясното пространство и специално личности като костов и стоянов примерно...
Нека да влезят хора от ВМРО пък да видим...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 4:08 pm 
Аватар

Нали ти е ясно, че една коалиция с Атака ще отблъсне абсолютно всички нормални хора в държавата? Ще гласувате само партийните дейци и активисти. Аз гласувах за Джамбазки за СОС, но никога нямаше да го направя ако беше в коалиция с Атака. За мен това е абсолютна безпринципност и ще има страхотен обратен ефект.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 4:20 pm 

Нормалните хора са доста по-малко от орките.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 4:21 pm 
Аватар

И аз никога не бих гласувал за ВМРО при евентуален съюз с която и да е олигофренска партия/движение ала Болен/Расате и т.н. :smt006 Единствения шанс за дясното пространство, е старите (не)лица като командирченцето, вече не толкова хубавото Наде, хАсен агов и прочие, да си вземат партакешите и да изчезнат от политиката по възможност завинаги.

Последна промяна tonko7 на Вто Окт 16, 2012 6:18 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 4:35 pm 

Boyo написа:
Седем:Едно написа:
Златото в дългосрочен план никога не е поевтинявало и няма по-сигурна инвестиция. Залежите намаляват все повече, а търсенето расте. Цената се вдигнала в пъти за последните десетина години.

Така както си написал направо си дал дефиницията за създаване на балон :bigok
На имотите също исторически цената си расте, но мине не мине време и бая хора изгорят. Балон се случва когато твърде много маймуни се качат на клона. Интересът към златото расте, а както казваш е ограничен ресурс. Цената ще се качва, но и чудейки се откъде да намерят злато, все по-често ще продават несъществуващо, първо ще се изкупят добивите за 20 години напред, после ще се мине на откровена спекула. Накрая балонът ще се спука. Ако си ларж и можеш да изчакаш още 15 години цената сигурно ще стигне нивата на които си купил, но ако спестяванията ти потрябват спешно ще оближеш розовия банкерски хуй :bigok

Boyo, сценария, който описваш няма как да доведе до загуба на хората с "тухлите".

1. Златните сертификати и другите хартиени инструменти за спекула са "обещания за злато", а не злато. Чрез тях цената на златото се поддържа на нива по-ниски от пазарните защото се създава илюзията, че предложеното количество злато задоволява количеството което се търси.

Когато дойде момента, обещанията за злато да бъдат изпълнени, ако това не се случи както предполагаш ти и при равни условия (ceteris paribus), търсеното количество злато ще надвишава предлаганото такова и цената не само няма да спадне, но може и да се удвои. Печеливши ще бъдат тези с "тухлите" злато, а не онези с хартиите.

2. Цените на всеки един актив варират през цялото време главно под влияние на факторите определящи търсенето и предлагането. Златото не е изключение.

3. Никой полунормален финансов съветник няма да ти каже да купуваш злато защото ти трябва ликвидност и краткосрочна печалба. Тези, които го правят, наистина изгарят, както правилно отбелязваш.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 6:15 pm 
Аватар

гил галад написа:
Дали ще е с Атака още не е сигурно! На 28-ми ще има конгрес, та тогава по принцип ще се реши! Еби му майката, аз лично не виждам какво трябва да се прави, хем не трябва да влизаме в глупави коалиции, хем като не си в парламента-нищо! А иначе коалиция с останалите "патриоти" ще е само до влизане в парламента, там няма как ВМРО да се държи налудничаво като болен и скатаджии разни! А иначе валери симеонов вече се е обещал на бойко да цепи от патриотите каквото може!
И защо пак се хващате с дсб, като вината да има олигофрени като атакистите е точно в дясното пространство и специално личности като костов и стоянов примерно...

Ако го обявят официално, може би ще е най-честно, а даже и ще е прецедент, който ще вдигне бая шум и ще донесе популярност. Но трябва да си удържат на думите.

SZ_FEN написа:
Boyo, сценария, който описваш няма как да доведе до загуба на хората с "тухлите".

1. Златните сертификати и другите хартиени инструменти за спекула са "обещания за злато", а не злато. Чрез тях цената на златото се поддържа на нива по-ниски от пазарните защото се създава илюзията, че предложеното количество злато задоволява количеството което се търси.

Когато дойде момента, обещанията за злато да бъдат изпълнени, ако това не се случи както предполагаш ти и при равни условия (ceteris paribus), търсеното количество злато ще надвишава предлаганото такова и цената не само няма да спадне, но може и да се удвои. Печеливши ще бъдат тези с "тухлите" злато, а не онези с хартиите.

2. Цените на всеки един актив варират през цялото време главно под влияние на факторите определящи търсенето и предлагането. Златото не е изключение.

3. Никой полунормален финансов съветник няма да ти каже да купуваш злато защото ти трябва ликвидност и краткосрочна печалба. Тези, които го правят, наистина изгарят, както правилно отбелязваш.

Бе кажи инвеститора дали ще е "винаги напред"? :smt003 :smt003 :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 7:06 pm 

kozarets1914 написа:
гил галад написа:

Ако го обявят официално, може би ще е най-честно, а даже и ще е прецедент, който ще вдигне бая шум и ще донесе популярност. Но трябва да си удържат на думите.

SZ_FEN написа:

Бе кажи инвеститора дали ще е "винаги напред"? :smt003 :smt003 :bigok

Инвеститора с най-разнообразното инвестиционно портфолио ще бъде винаги напред :D.
Благородните метали са задължителна част от това портфолио стига "финансите" да ти го позволяват.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 7:17 pm 
Аватар

За тухлите говориш :smt023

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 7:38 pm 

kozarets1914 написа:

:smt023

1. Аз лично бих разнообразил инвестицията насочвайки се към злато и сребро (особено второто).

2. Както вече споменах, това е дългосрочна инвестиция, не разчитай на ликвидност или бързи печалби от нея, а винаги има и рискове така, че инвестирай и в други неща. Третирай я по-скоро като хеджиране на риска от (по-високo от нормалното ниво) инфлация в бъдещето.

3. Купувай когато (мислиш че) цените са ниски, продавай когато (мислиш че) те са стигнали тавана си в размките на бизнес цикъла в който се намираш.

БОНУС: Аз лично бих инвестирал също в селскостопанска земя дори и инвестицията да е от 1 декар само :).

Последна промяна SZ_FEN на Вто Окт 16, 2012 7:47 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 7:44 pm 
Аватар

гил галад написа:

И по какво ВМРО ще се различава от другите боклуци като Атака, РЗС, НДСВ и секви такива дето им е важно само да са в парламента? И с какво десните са виновни за такива като Атака? Нещо май като станаха по-реални шансовете на ВМРО за влизане в парламента и се почна с коалиции и свирки до постигане на крайната цел, типично за другите. Един Ангел пролет не прави. :smt006

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 8:55 pm 
Аватар

SZ_FEN написа:
kozarets1914 написа:

:smt023

1. Аз лично бих разнообразил инвестицията насочвайки се към злато и сребро (особено второто).

2. Както вече споменах, това е дългосрочна инвестиция, не разчитай на ликвидност или бързи печалби от нея, а винаги има и рискове така, че инвестирай и в други неща. Третирай я по-скоро като хеджиране на риска от (по-високo от нормалното ниво) инфлация в бъдещето.

3. Купувай когато (мислиш че) цените са ниски, продавай когато (мислиш че) те са стигнали тавана си в размките на бизнес цикъла в който се намираш.

БОНУС: Аз лично бих инвестирал също в селскостопанска земя дори и инвестицията да е от 1 декар само :).

Имаш ли мнение за "инвестиционните диаманти" и това, че цените им "винаги растяли"? Знам че си далеч от нещата в тзи регион и вероятно не си чувал за Diamonds international corporation, които набират скорост в България и някои части на света, но според мен са балон.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 9:42 pm 
Аватар

Моите уважение към Ангел, който, както мнозина сини, познавам лично и аз, но ВМРО е малоумна партия, с малоумни позиции, с малоумни активисти. Мен ме е срам, че толкова много левскари - мои приятели, гласуват и агитират за тая сбирщина от помияри. Кощунствено от историческа гледна точка е и тая кочина да носи името на Вътрешната македонска революционна организация (без да броим коминтерновците).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 10:18 pm 
Аватар

Абе истината е златен зъб като мангалите, е тва е инвестиция :bigok

А за клошарското вмро не знам какво въобще коментирате. Те вече бяха в подобна абсурдна коалиция "само за да влезнат в парламента" и влезнаха , та като влезнаха какво точно направиха?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 10:31 pm 
Аватар

Сега хората са различни, няма и агенти без един, но и той ше се разкара скоро. Според мен е важно да са в следващия парламент, защото при цикъла от избори дет предстои всяка година България половината време следващия парламент ше е блокирана от предизборни периоди и трява да има някой, който да поставя циганският проблем например в дневния ред.

Иначе симпатизирам на ДСБ, но напоследък все по-малко покрай позициите им за енергетиката - ясно прозира как защитават с всички сили американски интереси, но не и български. Да приемем, че имат някакви техни си доводи Белене да не е българска, но да излезнат и да обяснят защо те като дясна партия не искат една такава огромна инвестиция, реализирана като частен проект в България и защо драпат с всички сили така против него, е тва да обяснят, но няма да го направят и отговорите са ясни защо. А ВМРО по повечето въпроси (като изключим например референдума за турция в ес) има нормални позиции и засега те печелят гласа ми, а ДСБ да ме извиняват много, но да не искат такава инвестиция дет ше задвижи цялата икономика на България по време на криза и особено по-изостаналия Север могат да го полапат.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 10:48 pm 

A aко са с Атака? С тях ли си пак?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 11:50 pm 
Аватар

Аре да не говориме толкова убедително за неща,които никой от нас не разбира,а интуктивно усеща,че са важни.За Белене не може и не бива да има референдум,а за огромни инвестиции по тоя проект и борба с безработицата е смешно и цинично да се промиват мозъчета

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 12:06 am 
Аватар

kozarets1914 написа:
24051914 написа:
Парите се обезценяват,златото не! Ако го имаш в тухли,а не на хартия винаги си напред!

Това е икономическа сентенция, която заслужава "Нобел" за икономика :fgod :fgod :fgod
Подобни тесни, стопански термини като "тухли" и "винаги си напред" са великолепни и света се развива благодарение на тях :bigok :bigok :bigok

Ако имаш да казваш нещо по темата,казвай! От духовити лични нападки на ниво 6 клас няма полза. И си смени подписа, че ми прилича на завършваща реплика от конгрес на политбюро на БКП! Те така са раздавали щастие на времето и хората още си ходят 'щастливи' и се чудят от къде ги сполетя тва 'щастие'. :smt005

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 12:23 am 
Аватар

24051914 написа:
kozarets1914 написа:
24051914 написа:

Ако имаш да казваш нещо по темата,казвай! От духовити лични нападки на ниво 6 клас няма полза. И си смени подписа, че ми прилича на завършваща реплика от конгрес на политбюро на БКП! Те така са раздавали щастие на времето и хората още си ходят 'щастливи' и се чудят от къде ги сполетя тва 'щастие'. :smt005

Добре, че се появи ти да му обясниш :smt031

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 12:24 am 
Аватар

Ivan63 написа:
Аре да не говориме толкова убедително за неща,които никой от нас не разбира,а интуктивно усеща,че са важни.За Белене не може и не бива да има референдум,а за огромни инвестиции по тоя проект и борба с безработицата е смешно и цинично да се промиват мозъчета

Точно!
Не знам защо продължава да се твърди, че тази дупка за пари Белене има бъдеще. Нито една логична причина не виждам да се прави и ако някой тука в България щеше да спечели от тва нещо отдавна да е направено. За тия пари дето ще се набият в тоя проект може да се оправи ефективността на мрежата, кампания за образоване на българина как да пести ток и евентуално засилване на работата по ВЕЦ-ове и други нормални начини за добиване на ток в тая държава. Какъв е тоя зор за втори АЕЦ и като се абстрахираме от глупостите дето се говорят за и против от тъпаците в парламента, като седне човек и помисли над икономическото и индустриалното състояние на държавата, ще може лесно да се сети сам, че нямаме нужда и няма да имаме. След 50 години може да е различно ама докато се стигне до крещяща нужда има още много хляб да изядем. Няма нужда да сме експерти по енергетика, икономика и на "ти" с международното развитие на тоя пазар за да видим от какво имаме нужда сега.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 12:38 am 
Аватар

След 7 години може и да затворят АЕЦ-а, ако не се договори удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок. Основно предимство на икономиката ни, освен евтината работна ръка, е и сравнително евтината енергия, така че в известна степен Браника има право. Друг е въпроса, че тройните са го направили тоя проект с основна цел лапане и явно са разчитали на още, затова не са го и затворили като договорки и започнат строеж с RWE, от което после няма мърдане.

в сърцата ни разпръсква светлина

Един Апостол, свето име – Левски

Идея, Пример и Борба!“

Димчо Дебелянов

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 12:41 am 

строенето на тая клоака белене е малоумно и който твърди обратното не си е изяснил фактите правилно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 1:04 am 
Аватар

Знаеш как е ..., по принцип на човек, който твърди, че на България и трябвало само земеделие и селко стопанство и че така щяла да се оправи не би трябвало въобще да си правя труда да отговарям, защото е очевидно, че нищо не разбира от икономика и държавно развитие, но айде.. И в този си пост говориш глупости и проявяваш късогледство. Та, за ВЕЦ-овете - в България няма условия да се развиват ВЕЦ-ове, в огромната си част са със супер смешни мощности, защото нямаме големи реки, а тези дет стават за нещо са по язовирите, но там няма накъде да се развива повече. Относно "Белене" - да кажем, че не е държавна, а частна - какви пари по-точно ще набие България при това положение? Като даже и ще спести 2 милиарда неустойки към Русия. "Белене" като частен проект как по-точно ще попречи на икономиката ни? Отделно от това - наясно ли си, че след няколко години предстои затваряне на ТЕЦ-ове? Наясно ли си, че като излезнем от кризата средния ни икономически растеж трябва да е 5-6% годишно и следователно и електропотреблението ще се вдига? Наясно ли си как се формира енергийният микс и крайната цена за потребителите, кои централи на колко произвеждат, "Белене" на колко ще произвежда и това как ще се отразява на цената в бъдеще? Наясно ли си, че на Балканите и в момента има недостиг на енергия? И като човек, който се е занимавал доста с този проект и все още получаващ инфо за него да кажа, че има западни компании-търговци на енергия на борсата, които са готови отсега да сключат договори да изкупуват цялата произведена от "Белене" енергия, особено на фона на това, че Германия се отказва от АЕЦ-те. Енергетиката е гръбнакът на икономиката на една държава, а в енергетиката трябва да се гледа в средносрочен и дългосрочен план, тоест 20-50 години напред. Можете да потърсите докладите на Световната банка за нашия регион и предвижданията за бъдещето потребление и недостиг на електроенергия. От нас си зависи дали искаме да се развиваме икономически като положим основата и си осигурим енергийната независимост за 60-70 години напред или ще сме бананова република без никакво производство с висока добавена стойност и нация от продавачки и касиерки. Гледайте по-далеч от носа си и близките 20 години например. И между другото ако беше толкова икономически неизгоден проект нямаше да се появи толкова сериозен инвеститор като Квантум Груп. Точно и затова се надявам да се появи поне капка разум и да има колкото се може по.голямо държавно участие в този проект, защото ми писна масовото изтичане на капитали извън границите на страната ни - така няма развитие. И все пак дори като частен проект пак е много по-добре с "Белене" отколкото без.

Бай Иване, уважавам те, но се поизложи с този пост - защо генерализираш и слагаш под общи знаменатели кой какво разбира и какво не, това не е ли присъщо за едни други "хора".. "другари"? Аз пък мога да кажа, че е смешно да отричаш икономическите ползи от този проект - че ако се стигне до строеж на "Белене" няма да се ангажират стотици български фирми като подизпълнители и няма да се открият хиляди работни места на площадката и при подизпълнителите (около 10 000), 950 добре платени постоянни места след това, постъпления от данъци, задържане на ниска цена на тока. Какъв по-добър икономически стимул по време на криза от това? И пак да питам - какво пречи на ДСБ този проект ако се реализира като частен? И не, при този вариант няма да има договори за задължително изкупуване, фиксирани цени и тн.. нещо срещу което от ДСБ много реват, а точно това те направиха с Мариците, които са в американски ръце - задължителни договори за изкупуване за 15 години след започване на производство на фиксирани космически цени. Лицемерно е точно те сега да реват на тая тема и да дават акъл.

Омраз, кофти е много, защото Атака са мега малоумници и би ме било гнус да дам един вид глас за тях. Идеята е ВМРО да използват Атака да влезнат в парламента, защото те имат доста оркизиран електорат и добре развита партийна мрежа, като след това да си действат самостоятелно и да си следват техните политики. Говорил съм си го с тях и с Ангел лично няколко пъти - признават, че е адски безпринципно и че може би ще доведе до някакъв обратен ефект, но пък иначе изглежда нямат шанс да влезнат в парламента, а така пък съответно нямат достатъно медийно отразяване и не им се чува гласът. Нещо като параграф 22 се получава - ни така, ни така. Друг голям проблем е, че са теглили яко заеми доколкото разбрах за миналите няколко избори и е въпрос на оцеляване. Дилемата е огромна, аз все се надявам, че няма да я направят тази безпринципна коалиция и ще отидат сами, ако пък я направят - ще го мисля до последно, но може и да си дам гласа за тях с идеята поне АНгел да влезне, защото тогава със сигурност ще стане интересно в НС.

П.С.

Василкооо, изясни ми фактите правилно, моля те?

НАЦИонал, огромно прегрешение на комунетата е, че не подписаха фиксираната цена, не започнаха проекта и така се натрупа ескалация. Както и че с натрупваните милиарди излишъци можеха да финансират държавното участие и да понаправят магистралите. И въпреки тези неща тези реактори биха били най-евтините в света в момента.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 1:18 am 

Кyр за тоя референдум! :!:

ВЪН ДОНОСНИЦИТЕ ОТ ЛЕВСКИ!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 1:37 am 

А защо не се гледа към възобновяемите източници ? Защо трябва да се строи атомна централа в най-земетръсния район в страната ? Коя развита държава в Европа разчита на аец като изключим Франция ? За какво и е на малка държава като нашата аец?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 1:48 am 
Аватар

Andy Frain написа:
Кyр за тоя референдум! :!:

Абсолютно! Целият тоя театър с тия референдуми е адски смешен, особено когато се отнася за конкретен икономически проект.

Василкоо - имаш ли представа колко се замърсява околната среда при производството на така наречените възобновяеми източници? Освен това България ще изгуби едно от основните си предимства за привличане на чужди инвестиции - евтината електроенергия, защото цената на произведения ток от тях е космическа. Тва за земетръсния район не е сериозно - Козлодуй също е там, Турция да не говорим в къв район е - не е никаква пречка, реакторите на "Белене" са проектирани да издържат самолетен удар и е разиграван сценарии за скъсване на Железни врата, а ти за някакво си земетресение говориш :wink: Иначе всички развити държави в Европа разчитат на АЕЦ, защото е икономически най-изгодно и доста зелено реално :smt006

http://www.euronuclear.org/info/encyclo ... europe.htm

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 2:17 am 

Лондон колин, темата е важна, еле ако ше има малоумен референдум, а не съм наясно и за тва ше те питам неколко неша съвсем сериозно:
- кои са тея, дето искат да е частна, къде са? Тея последните ли?
- тва, дето ще строят без договорени цени и квоти ми се струва невероятно, сериозно ли?
- верно ли има такива, дето да купят всичко още сега?
- как точно най-голямата икономика в ЕС Германия ще се оправя без ядрена енергия?

Иначе аз все още си мисля, че тоя АЕЦ ни крепи до неква нормалност, щото като ме питат кво се произвежда в България и казвам - ядрена енергия и оръжия... Аз друго не знам да се произвежда... От друга страна обаче знам, че и много се краде, та ако краденето го отняма все си мисля, че може и оцелеем без нов АЕЦ... И мнение твърдо нямам, за тва питам...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 2:41 am 
Аватар

Тея последните, реални са, ето сайт (доста аматьорски, но явно не им трябва по-добър, за размера на групата може би да се добие няква представа като отидеш на "контакти" в сайта) http://quantumgroupus.com Някъде в архивите имам и по-нормалният им сайт, но не ми се търси сега. Управляват инвестиционни фондове с парите на богати семейства като Клинтън примерно, Сорос и Ротшилд също се въртят из пространството да имат няква връзка, но е мътно там доста.

Вярно, че са готови да купят целия проект още сега и без договори за задължително изкупуване, защото както казах вече интерес към тази енергия има и в момента и ще има все по-голям с излизането от кризата плюс че "Белене" е един от най-евтините ако не и най-евтиният такъв проект в световен мащаб.

И точно защото е икономически изгоден проект се надявам на по-голямо държавно участие, а не пак да изтичат големи количества капитал навън.

А Германия не ги знам как ще се оправят без АЕЦ-те, предполагам просто замазват очите на Зелените, които са доста силни там, а ако не - ще си плащат здраво.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 3:33 am 
Аватар

ВЕЦ-овете са с малки мощности защото закона ги ограничава. :smt006 И защо всяка втора дума трябва да ти е евтин,евтин,евтин. Дай да почнат децата пак да ги пращат да берат домати и в консервени фабрики, че да ни е още по-евтина и работната ръка. Що направо не си гръмнем всички хора с акъл в главата и да почнем да правим чорапи, кърфици и т.н. с много евтин ток за поточните линии. Мене не ме кефи тва бъдеще на държавата и не искам да ставаме индустриалната зона на Европа(дори и тва даже не можем но образно казано). Що трябва само да се лъжем с евтино и българина само тая дума да го води към избора на бъдеще. Имаме природа и климат за неща много по-различни от тежка индустрия. Исторически погледното дори, ние сме си земеделски народ и тва не можеш да го отричаш. И аз искам да ми е евтино всичко, но като става въпрос за Белене дори това твърдение не може да бъде 100% доказано и обосновано. Просто ако седне човек като теб да търси плюсове на тоя строеж може цял ден да ме засипва с тях и на пръв поглед да си прав. Ама ще ме извиняваш но Световната банка може да каже, че ще имаме недостиг на въздух и да почнем да разрушаваме сграда и да ставаме горски ли? Световната банка като е толкова добра в прогнозите що са Европа се тресе като мъде на коч и се чудят как да закърпят бюджета всички? И за пореден път искам да попитам как точно ще сме независими с Белене, като този АЕЦ има нужда от суровина за да работи и нея трябва да я взимаме от къде? А после боклука за преработка трябва да го пращаме къде? Сума инвеститори за ВЕЦ-ове бяха отказани с малоумни закони и ограничения само и само всичко да се върти около Белене. Евала че си прочел доста за тоя проект и си разгледал всички гледни точки, но ние трябва да прогресираме и да се развиваме. Няма нужда да се връщаме към ония години, където ни ползваха за евтина работна ръка. Като сами си го повтаряме и не ценим собствения си труд, няма как да има прогрес.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 4:28 am 
Аватар

ВЕЦ-овете при квито и да е закони няма как да са с големи мощности на поточетата, с които разполагаме, друг е въпросът как разрушават еко-системи и загрозяват и бетонират речни корита. Отделно говорим за някакви наистина смешни мегавати от сорта на максимум 80 за цяла България (от реки), а при "Белене" говорим за 2000 и то произвеждащи в много пъти по-евтин ток. И не знам защо слагаш веднага знак за равенство между развитие на икономиката и тежка индустрия? А говорим за евтино, защото ниските данъци, евтината работна ръка и евтиният ток са единствените неща, които в момента привличат чуждестранни инвестиции в България. При положение, че имаме най-голям разход в ЕС за производство на единица БВП няма как да вдигнем рязко тока и заплатите и да очакваме да има инвестиции в държавата ни. Ти какво предлагаш - да имаме скъп ток и така ще тръгнем напред да построим живота нов? Едва ли. Исторически погледнато наистина сме земеделски народ, но днешно погледнато само държави от третия свят и бананови републики разчитат на земеделието да им е основна част от икономиката просто защото произведената продукция от земеделие няма висока добавена стойност. АЕЦ-а има нужда от суровини и ще си ги набавя - дали от Русия или отнякъде другаде е все тая. "Козлодуй" също има нужда от суровини, да си чул някога да е имало проблем с доставката? Не, защото в днешния свят всичко е бизнес и въпрос на взаимоизгода. А използваното ядрено гориво за 60 години ще е няколко десетки куб.м. общо, а България има в енергийната си стратегия построяването на склад за това гориво, но и руснаците не биха отказали да им го връщаме особено при все по-развиващата се технология тва гориво да се използва многократно. Независимост си осигуряваме от гледна точка на това, че няма да се налага да внасяме ток, а напротив - ще изнасяме, което води до чиста печалба и ще имаме евтин ток, което ни прави по-конкурентноспособни и дава предпоставка за растеж. А аз лично повече бих вярвал на Световната банка, отколкото на политици, които в огромната си част нямат и представа за какво говорят и за какво става въпрос, а за държавническо мислене с дългосрочна визия можем само да мечтаем.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]