forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Чет Авг 28, 2025 10:50 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 5:38 pm 
Аватар

еми според мен тия субсидии в Европа идват от данъкопладците. Демек, ако се навиеш да дадеш още по 100 лева от заплатата си, няма проблем :bigok Иначе дюли, кайсии, фъстъци (имаме уникални сортове), домати. Аз лично съм се замислил след някоя година, като ме уволнят да се хвана със земеделие :roll: пък да видим :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 5:43 pm 
Аватар

Не бе брато. Ти си инжЕнерче и трябва да си бачкаш в офис с поне 2 кафе машини. Ама некъв келеш от Чепръч що трябва баща му да го праща да го прави тука икономист(освен ако не е некъв бесен талант) вместо тия пари дето ще набие по него да ги вложат заедно в малко бизнес на село и след 20-30 години да имат нещо стабилно като доход, което да не е пряко зависимо от кризи, мизи, комунисти и т.н. Един вид млякото ще се пие и ще има нужда от него, ако ще да сме Бейрут тука. :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 5:44 pm 

Boyo написа:
хайде нема нужда държавата ни да развива каквото и да е производство, тоя филм сме го гледали вече :loser2

Абе брато, защо ме караш сега да си нарушавам обещанието? След като всяка моя дума ще се мисли и претегля така, нямам друг избор освен да си остана същия сух, скапан и скучен теоретик.

Под държава нямах предвид държавата да произвежда стоките и услугите в които евентуално бихме имали сравнително предимство пред останалите държави.
Имах предвид държавното управление/икономическа политика, бизнес климата и условията, която управляващите осигуряват на предприемачите за да могат те да реализират своите бизнес проекти, които да доведат до трудова заетост, избор на многобройни и качествени продукти/услуги на пазара и като цяло икономически растеж. Именно предприемачите са тези, които чрез действията си демонстрират, кои индустрии/отрасли могат да бъдат развивани в една държава (може да се направи аргумент в полза на по-силната държавна намеса в отраслите свързани с държавната сигурност и отбраната).

Бачи Omraz. Ай ем сори. И трайд. Следващия път като се прибера ще те черпя за да се извиня, че наруших обещанието си :).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 5:51 pm 
Аватар

За мене, че това никой не му се занимава със земеделие е виновен комунизма, ма друг път ще се обеснявам. Отивам да си пийна :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 5:52 pm 
Аватар

Това че комунягите са кретени и Кремиковци е направен с 0 мисъл не означава, че не можем да направим някаква тежка индустрия като хората. Примерно в Австрия има заводи из планините, които имат изключително малко вредни емисии и са доходоносни. Е ние не сме богати като австрийците, но никой не е казал да се изхвърляме - нещо сравнително малко като за начало, пък ако стане работата ще се разраства.
Boyo това за Бухово ми се струва доста преувеличено :roll: , дано да не забравя да питам една позната геоложка, която е работила там немалко време.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 6:43 pm 
Аватар

Ква тежка индустрия, те хората по цял свят затварят заводи ние ще отваряме такива :smt005.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 7:11 pm 
Аватар

Затварят ташаци в буркани :smt006

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 10:06 pm 
Аватар

Знаеш как е ... написа:
Що говориш глупости бе брато? Какво е разпродал Костов,

Явно иронията в поста ми не е била достатъчно видна :bigok

tonko7 написа:
Boyo това за Бухово ми се струва доста преувеличено :roll: , дано да не забравя да питам една позната геоложка, която е работила там немалко време.

Може сам да отидеш в планината над бухово и да видиш, ще видиш и хвостохранилищата как изглеждат и сам ще прецениш дали нивото на безопасност е ок. Аз миналата година обиколих планината над бухово и сеславци и бях леко шокиран. В бухово е преработван уранът от цяла бг , от всички мини, затова там са отпадаците. Редовно има изтичания на радиационна вода, нивото на радиация в района е над допустимото, а при земетресение ще стане най-весело. Преди години при силен дъжд е имало частично срутване в хранилището и бая хвост е изтекъл по улиците , към местните рекички и оттам в искъра

Впрочем уранодобивът в Бухово е закрит от филип димитров! Веднъж да не е Костов закривателят :)

Ето и още по темата за липсата на индустрия в бг - високотехнологична швейцарска компания отваря завод в софия http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/10/02/1918371_shveicarski_ot_sofiia/

Аз нямам и грам съмнение дали предпочитам това или тежка индустрия като уранодобив и кремиковци

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 10:19 pm 
Аватар

Тежката индустрия не е само уран, златодобив и Кремиковци ;) Напълно е възможно да се изгради модерно и екологично предприятие за алуминиеви или стоманени профили, примерно, разбира се изискванията за подобна инициатива са високи, но не е невъзможно. Тук най-голямата пречка, за съжаление се явява държавата :?
Едит: Интересно, явно според БДС лимита за уран в питейната вода е 600 микрограма за литър, пък американския е ... 30 микрограма :shock: Или американците са изнежени, или ние сме като хлебарките и скорпионите - свободни неутрони/алфа/бета частици не ни ловят :loser2
Другото тревожно е това http://eea.government.bg/soe/radio/r2_3.htm
Иначе високотехнологични производства са също много добра инвестиция, но за тях са нужни много добре квалифицирани кадри.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 11:10 pm 
Аватар

Оръжейната индустрия беше най-печалившото което някога е имала България, но и нея почти я закрихме под давлението на оня недоебания син на Райко Алексиев. Още поне 50 г. ще има мераклии да се избиват с калашници

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 11:27 pm 
Аватар

Mr. Smith написа:
Затварят ташаци в буркани :smt006

Много ясно, че затварят или свиват перките :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 11:31 pm 

И заведения масово затварят заради пушенето, хилядите фалити от лятото вече са милиони. :?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 11:41 pm 
Аватар

Заведенията не са страшни, защото едни затварят нови отварят и така. При заводите затворили се е завинаги, там се иска тежък капитал, не е като да отвориш кръчма. Щатите и англия са били най индустриализираните страни в миналото, като англия е майката на тежката индустрия сега и на двете 80 процента от GDP-то им идва от услуги. Къде са отишли тея производства вие ми кажете :wink:.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2012 11:53 pm 

E какво има да ти казваме, производството е в Азия, както вероятно много добре знаеш. При положение, че като теглиш чертата производството на един продукт в Англия ти струва 10 паунда, а в Азия 1 паунд, къде ли ще е производството? :smt115

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2012 12:06 am 
Аватар

Написах го, защото мистър смит твърди, че не били затваряли.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2012 12:33 am 
Аватар

tonko7 написа:
... Напълно е възможно да се изгради модерно и екологично предприятие за алуминиеви или стоманени профили, примерно, разбира се изискванията за подобна инициатива са високи, но не е невъзможно. Тук най-голямата пречка, за съжаление се явява държавата...

tonko7

Ши ме извиняваш, ама пълни глупости пишеш! В България има 6-7 производителя на PVC профили, 2-3 фирми теглят алуминий, а слава Богу затвориха стоманените производства, защото бяха оборудвани с технологии от преди Втората Световна война. Знаеш ли какъв процент от потреблението на тези продукти се пада на България, спрямо общото потребление в ЕС? Ресурси да имаме, залежи, химически суровини или поне машинно производство? И пак Държавата виновна, че сме голи, боси, прости и необразовани ... :oops:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2012 5:29 am 
Аватар

Знаеш как е ... написа:
Що говориш глупости бе брато? Какво е разпродал Костов, че не се сещам и кога в българия сме имали тежка индустрия в буквалният смисъл на това понятие? Всички тия лайняни предприятия дето сме имали и са разпродадени преди 15-20 години е най-доброто което може да се случи на България. Вие въобще знаете ли тия поточни линии и лайна колко стари са и неконкурентно способни още в зората на демокрацията, спрямо европейските и азиатските? Тогава че са изкарали някой лев от тях некви тъпаци а не държавата няма значение. Даже ако не бяха те са щеха още да ръждясват по цеховете и заводите, без да може да им се вземе дори лев, освен за скрап. Уж сте умни момчета и виждате нещата като хората, ама понякога говорите за неща дето грам не са ви ясни. Тук не може и не трябва да има тежка индустрия, освен химически заводи за амфети и аспирин. Всичко останло трябва да е земеделие, защото в това ни бива, в това сме най-силни и това ни дава природата. Германеца не е земеделец защото там нема условия. Толкова е елементарно, че не виждам кво въобще искате да докажете с нещата дето пишете. На теория всичко може, даже и еднорози може да отглеждаме, но реално нещата са различни. В една малка община е 10000 пъти по-добре да им се закарат 10-20 000 овце или крави, вместо да се прави завод за кърфици или торбички. И всеки които твърди обратното е луд или тъп. Трябвало ни АЕЦ, трябвало ни заводи, трябвало не знам си кво. Трябва ни само земеделие и селско стопанство, пък индустрията да е малка част от бизнеса и то насочево в малки фабрики и цехчета за елементарни неща. Завода на микренския наркоман и Кремиковци може да са примери какво НЕ ТРЯБВА да се прави тук, ако ще консултантски фирми да казват, че ще станем Швейцария на балканите.

плес по челото :smt017

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2012 12:42 pm 
Аватар

UGLYBLUE написа:
tonko7 написа:
... Напълно е възможно да се изгради модерно и екологично предприятие за алуминиеви или стоманени профили, примерно, разбира се изискванията за подобна инициатива са високи, но не е невъзможно. Тук най-голямата пречка, за съжаление се явява държавата...

tonko7

Ши ме извиняваш, ама пълни глупости пишеш! В България има 6-7 производителя на PVC профили, 2-3 фирми теглят алуминий, а слава Богу затвориха стоманените производства, защото бяха оборудвани с технологии от преди Втората Световна война. Знаеш ли какъв процент от потреблението на тези продукти се пада на България, спрямо общото потребление в ЕС? Ресурси да имаме, залежи, химически суровини или поне машинно производство? И пак Държавата виновна, че сме голи, боси, прости и необразовани ... :oops:

Държавата със сигурност носи немалка вина, че сме необразовани, а останалото е просто следствие от това :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2012 8:30 pm 
Аватар

UGLYBLUE доста добре знам колко заводи за алуминиеви профили или стоманени имаме, все пак едни роднини бачкат там, а и аз имам известен опит в тая сфера. :bigok Проблема беше не само в допотопните оборудвания, а също и в корупция, некадърно управлени и чисто политически причини (на немалко страни на запад и на изток не им изнася силна икономически България). От там следва и затварянето на редица предприятия, между другото които въпреки некадърното си управление, са успявали да бъдат конкурентноспособни и в резултат сме били на едно доста добро ниво.
Също да повторя, че не всичко е до ресурси, за пример японците, които си нямат абсолютно нищо освен камъни, дръвье и адската воля, което се явява и ключа към успеха в техния случай ;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2012 9:38 pm 
Аватар

Давай некое конкурентоспособно предприятие. Ама с цифри за износ, страните от СИВ не важат, там за сведение на инженерчетата като тебе, дето се барат спецове по всичко, да кажа, че има вътрешна специализация (ама не на база на някакви сложни стопански анализи, а на база на какво приели за целесъобразно в ЦК на КПСС) и конкурентното начало е почти изцяло липсващо. Онлайн ги има годишниците на НСИ. Заповядай. Аз 4 години се рових из тях, разни разработки съм писал, ама явно съм недочел нещо. Имам и една тънка книжчица, май около 200 стр. беше, формат А5, озаглавена "Външноикономически отношения на България", ще ти я сканирам и ще ти я пратя по Скайп. Споко, макар и писана около 2009 г., авторът си е ваш човек, почти съм сигурен, че намира Правешкия овчар за мъдър държавник и сега много се кефи на Мутрата, но, за съжаление, не е успял да се добере до некое постче, щото не се е "пребоядисал" навреме.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2012 9:51 pm 
Аватар

На първо четене се сещам за Балканкар, което просперира и през 90те, за съжаление точни цифри не мога да ти дам, щот не съм спец в тая област, а и имам друга работа :bigok Ако искаш я метни по скайп тая книжчица, да се образоваме "простите инженери", може и нещо друго на Костов ако има :mrgreen:
Също така, аз в правешки боклуци, една партия и вожд (независимо дали се казва боко, лостов, стефчо усмивката или саксидиотски) не вярвам, и за това никога няма да кажа на бялото черно, а то е че в БГ може да се развива някаква тежка индустрия, но не и по начина на комунягите до 89та или пък на техните синчета след това ;)
Щото ако разчитаме на туризъм и селско стопанство, по-добре да се закрием като гърчолята и испанците.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 3:16 am 
Аватар

За балканкар съм чувал, че японците са ги купували и са ги топили за желязото в тях :smt005

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 3:41 am 
Аватар

Италианците също. :bigok

Между другото на хай-тек индустрията 80-те се е падал почти 10% от БВП, та все нещо е можело и да се спаси. ДЗУ Стара Загора например има продажба за 1.6 млрд. $ 1989. Сега знам Карето какво ще каже за квотите и всичко останало, ама кой е казал, че трябва да продаваме само на запад. Реално, освен за ЕС, имаме шанс да изнасяме за традиционно наши и недотам изискващи пазари като бившия СССР, Азия, арабските държави, Балканите и тн. Вярно, няма да е топ качество, ама същевремнно ще е евтино и сравнително здраво.

в сърцата ни разпръсква светлина

Един Апостол, свето име – Левски

Идея, Пример и Борба!“

Димчо Дебелянов

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 8:08 am 
Аватар

Дайте пример какво точно можем да правим и изнасяме де. :lol: Как ще се избие инвестицията, че и на цена и качество ще сме ОК :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 9:26 am 

Турция май скоро ще нахлуе в Сирия. :s_police

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 9:27 am 
Аватар

Ще цитирам акад. Боянов: през 1975 година износът на елки само по второ направление (за западните страни) е за около 330 милиона лева.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 9:38 am 
Аватар

Omraz написа:
Турция май скоро ще нахлуе в Сирия. :s_police

Ония нали уж си водят геноцидна гражданска война. Толко ли са тъпи да метат снаряди към турчолята или просто си търсят повод едномилионната им военна машина да ги прегази? :smt017

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 10:06 am 
Аватар

Доста намирисва тази история с минометния обстрел. Мразя теориите на конспирацията, ама тва си ми изглежда точно такова.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 11:43 am 

Според ройтерс имало доклади, че ирански войски са мобилизирани около иранско-турската граница.

ВЪН ДОНОСНИЦИТЕ ОТ ЛЕВСКИ!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 04, 2012 11:47 am 

Седем:Едно написа:
Доста намирисва тази история с минометния обстрел. Мразя теориите на конспирацията, ама тва си ми изглежда точно такова.

Същото си помислих и аз.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]