tprodanov написа:
Старозагорски, аз лично се оплаквам от местния обичай полицая да използва дадените му права за лична или нечия друга облага, по критерии, които не се базират на някакви правила. Защото при ендо и също нарушение или престъпление реакцията на полицая може да бъде коренно различна, а разликата зависи от фактори, които се на обект на нормативни актове.
Това наричам аз полицейщина. Това, което ти посочваш е друго - полицая няма да те глоби заради стърчащата ти една педя кола, за да си прибере 20тачката в джоба, а ще го направи единствено с идеята да наложи правото на закона. Разликата е огромна.
TProdanov, за мен този разговор не е на тема българската полиция ли е по-ненормална или американската. Това, че едната може да е ненормална, не прави автоматично другата нормална, поради което смисъл от подобни сравнения няма.
Преди да адресирам казаното от теб, държа да подчертая, че всяко мое мнение е добронамерено и не цели да дразни никого. Аз лично ценя мненията на всеки един съфорумник (без изключения!) поради което съм се допитвал и ще продължа да се допитвам още много пъти до форума за различни неща.
Анализът ти има две недотам силни страни:
1. Разликата между България и САЩ е, че полицаят взема процент от всяка глоба, т.е. това което в България е подкуп, тук при мен е нещо институционализирано (вече не е подкуп, а нещо законно). Всеки полицай си има квота от глоби, които трябва да раздаде. Поради това в края на всеки месец повече глоби се раздават от колкото в началото му.
Също така, в САЩ ако получиш глоба за превишена скорост и я обжалваш, трябва да отидеш в населеното място където си получил глобата (ако не се лъжа това не беше така в БГ до преди няколко години, а може и все още да не е така). Никой няма да си вземе 1 ден (от и без това кратката) платена отпуска за да кара 2 часа във всяка посока от Вашингтон, Ди Си до Делавар (примерно), да изхаби бензин за $40 за да оспори глоба от $100.
2. Казваш, че ако закона е такъв, тогава е ОК да ми дават глоби за това, че джипа ми стърчи една педя след знака. А защо е това закона? Този закон базиран ли е на някаква логика? Има ли смисъл от него? А той обслужва ли нуждите на данъкоплатците на които всеки един закон би трябвало да служи и които финансират заплатите и снаряжението на полицаите и съдиите?
Според това което казваш излиза, че е ОК полицай да ми бърка в задника (примерно) само защото според местните закони това е легално.
Нека ти покажа другата страна на нещата. Вашингтон Ди Си е за Америка, това което София е за България, т.е. едно от малкото места в които икономическата криза не се усеща и все още има работа. Това докарва в района на Вашингтон, Ди Си хора от цял свят (буквално!!!). Познай това какво прави на инфраструктурата в района? А какви са според теб задръстванията в пиковете часове?
А дали лесно се намира място за паркиране, ако ще и скъпо такова?
Вместо да хабят парите на данъкоплатците за подобни простотии като случая, който ти описвам, не може ли държавата да употреби същите пари за подобряване на местната инфраструктура като по този начин не само, че няма да ме тормози, а дори и ще улесни пътуването ми до работа?
Ще спра до тук.