Така...
Първо да отговоря на най-важния пост на деня... - Наздраве, Търговище, да илядиш

Вчера лафих с Тишо, не му казах, че имам познат в Питер, който е съдрал путката на жена му като ловджийски нож - мокър мех... Проявих милост и типичното си благородство. Но мисля на нея да й пратя поздрави от тебе, все пак. Може да те е запомнила в суматохата
Второ мисля да дам една констатация - чичака на 7-1 е бог, така че не изпитвам никакво съмнение в думите му и се присъединявам мощно към тях. Все пак, само луд може да противоречи на 93-годишен пич, който все още люска по 4-ри гроздови (когато си е в БГ) и леко развеселен се прибира да изкърти жена си
Сега, по въпросите, които Луфтвафе и СЦТ02 опитаха да изяснят за нас, а именно - участието на Съюза в подготовката на Парижките мирни договори от 1947г. и заслугите/вредите им спрямо нашата изстрадала държава. Ще се опитам да съм кратък:
Решението за тези договори се взима в Потсдам през 45-та и впоследствие започват да протичат срещи на външните министри на "Трите големи" и консултации с останалите държави-победителки, които е трябвало да подпишат договорите (за всеки договор са били различни по състав - имало е 10-на основни плюс няколкото най-заинтересувани от договора с конкретната държава).
Украйна и Беларус получава статут на отделни участнички в тези срещи и договори, за да може Сталин да придобие по-голяма масовка при гласуванията.
Въпросът със статута ни се решава още през август, 1946г. при една от срещите на външните. Луфтвафе е прав, че технически СССР гласуват против предложението ние да бъдем признати за съвоюваща страна, идентично на Италия. Има и още един предложен текст, който гласял, че сме воювали с Хитлериска Германия още преди 09.09.44г. т.е. да се признае наличието на значима, комунистическа съпротива. Но при какви обстоятелства руснаците гласуват "против"? Гласуващите държави са 13, от които едва 4 подкрепят България... и то кои? Марионетките на СССР - Украйна, Беларус, Чехословакия и Югославия. Всички останали гадове - Великобритания, Щатите, Австралии, ЮАР-и, гърци и какви ли не помияри гласуват "против". Тогава СССР (в качеството си на един от "Трите големи" т.е. другите са победителки, ама втора категория) също гласуват "против" и гласуването завършва 9 на 4 и по двата текста, но според мен това е продиктувано от някаква задна мисъл и неразбираема за нас, дипломатическа игра. Правя изводи и от това, че Съюза не гласуват за признаване на съществуването на силно партизанско движение
Най-важно е друго - застъпването на руснаците е решаващо относно искането на гърците за териториални промени, които да им били гарантирали, че България никога повече нямало да има стратегическа възможност да ги нападне, а единствена гаранция за това било минаването на планинските ни проходи (които водят до равнините на северна Гърция) в гръцка територия т.е. граница до Благоевград и Пловдив. Руснаците настояват гърците да го духат и всички участници заедно изпяват на маляките "Кур за вас, свине" и им се изсират на путките.
В допълнение, руснаците държат България да плати най-минимални репарации, а това не се случва с нито една друга държава. След много разправии от руснаците и тръшкане от гърци и сърби, се подписваме под 70 мил. $, а румънци, унгарци, италианци и финландци плащат по минимум 300 милиона $ (не знам колко е в златни франкове, ама сверих с уикито и е изчислено в долари).
Инфото за тези, последните две "застъпвания" е от кореспонденция на Държавния секретар от онези години, някакъв Бърнс т.е. не е пропаганда по линия на вечната дружба между българския слон и съветския слон.
Общо взето, всички действия на руснаците са продиктувани не от всемирната им любов към нас, а от реденето на големия пъзел, но факта е, че изискват и не позволяват кака Анта (например) да стане гърче. За сметка на това, не можаха да спрат Луфтвафе