Малка част от интервю на може би най-успешният треньор на последното десетилетие Хосеп Гуардиола,негови размисли и страсти за футбола.
Цитат:
* Секретът на успеха на един футболен отбор е в правилата, благодарение на които всички знаят какво трябва да правят.
* Нас ни помнят само с победите. Ако загубиш, оставаш един персонаж в анекдотите.
* Няма нищо по-опасно от това да не рискуваш.
* Аз мога да простя неуспеха, но не и отсъствието на старание.
* Победата е винаги жизненонеобходима - това трябва да се помни при всички обстоятелства! Ако излезеш на терена с мисълта, че съперникът е слаб, най-вероятно ще загубиш.
* На първо място са нужни ентусиазъм и заинтересованост - това са главните съставки на успеха. Аз лично изисквам и сплотеност, защото колкото и да си добър, без партньора си никой
* Аз не съм психолог. Аз съм човек, който е играл футбол. Това е достатъчно за мотивация.
* Аз съм просто треньор, а не Хари Потър. На терена командва не треньорът, а топката.
* Моята философия е проста: няма топка - няма пас, няма пас - няма контрол, няма контрол - няма футбол. Никой не може да надбяга топката.
* Не обичам да обсъждам съдийството. Това е чиста загуба на време. Арбитрите са обикновени хора - и те, както всички ние, допускат грешки.
* На младото поколение винаги давам за пример Андрес Иниеста. Той играе превъзходно футбол, като за това не са му нужни нито татуировки, нито боядисана коса
* Добрите футболисти или се раждат, или стават такива. Иниеста е бил добър футболист още в утробата на майка си.
* Моите играчи са безценни. Не зная колко титли ще спечелим в крайна сметка, но това ни най-малко няма да промени моето мнение за тях.
* Не разбирам футбола, при който всичко зависи от един играч. Разбира се, Меси дава много на отбора, но и останалите се трудят не по-малко.
* Никой футболист не е панацея за разрешаване на проблеми,
* Залог за успеха са талантът и самоотвержеността на играчите. Уверен съм, че с други футболисти нямаше да спечелим шампионата. Но с друг треньор те биха могли да пожънат същите успехи.
* Възможно е някога Барса да играе другояче, но не и при мен. Аз разбирам футбола по този начин и докато съм тук, ще продължим да играем в същия стил! Не мога да насаждам нещо, в което не вярвам.
* Искам отборът винаги да показва футбола, в който вярваме. Стилът на игра, който изповядваме, е демонстрация на нашето уважение към феновете.
* Този, който бере гъби, не може да бъде лошо момче.
Когато почива, Шави винаги ходи за гъби
* Не можеш да излъжеш публиката. Ако играехме лошо, никой нямаше да ни аплодира.
* Когато работиш в един клуб дълго време, настъпва момент, когато футболистите се уморяват от треньора и обратно. Просто се събуждаш сутринта и разбираш, че е време да си ходиш.
* Казват, че е по-лесно да си смениш жената, отколкото футболния отбор. Съгласен съм.
* Треньорът е длъжен да разясни своята позиция на журналистите. От това зависи как ще изглеждат заглавията в сутрешната преса.
* Нека медиите решат дали аз съм жива легенда. Тяхна работа е да обсъдят доколко съм идеален, ироничен и дали използвам пикливи парфюми
* Ако не ми хареса даден филм, аз не започвам да го освирквам в киното. Колкото до освиркването на химна на Испания, според мен трябва да се уважава мнението на всеки човек.
* Футболът е лудост! Една част от мен казва, че цял живот трябва да остана свързан с футбола, друга част ме съветва да се пръждосвам.
* Ако загубим финала, можем да останем най-добрият отбор в света. Но само ако го спечелим, можем да станем част от вечността.