Вие сте специалистите и анализаторите

ЩЕ видим кой ще се смее последен
Цитат:
София. Руският премиер Владимир Путин пристига на посещение в България утре. Сред очакваните теми за обсъждане са енергийните проекти, в които Русия и България имат участие. „Синята коалиция” излезе с декларация относно опасността от тотална енергийна зависимост на страната ни от Русия. Ключово важно е българската държава да запази мажоритарното си присъствие в енергийни проекти като АЕЦ „Белене” и „Южен поток” – това каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Протест срещу посещението на руския премиер Владимир Путин в България ще се проведе в столицата, организиран от Обществения съвет на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”.
В състава на делегацията, водена от Владимир Путин, влизат министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на Държавната корпорация за ядрена енергетика „Росатом” Сергей Кириенко, председателят на управителния съвет на ОАО „Газпром”. От българска страна в двустранните срещи, освен министър-председателя Бойко Борисов, ще вземат участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова.
В официалната програма са предвидени среща „на четири очи”, пленарни разговори между двете делегации и съвместна пресконференция, по време на която в присъствието на Борисов и Путин ще бъдат подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера.
.....
„Южен поток” е темата на утрешната среща на премиерите на Русия и България Владимир Путин и Бойко Борисов. Искането да се подпише споразумението за „Южен поток” в присъствието на двамата премиери идва от страна на Русия и именно затова Путин пристига утре в България. В кулуарите на парламента премиерът Бойко Борисов коментира визитата: „Предложиха - да го направим в Москва, аз отказах и казах: „заповядайте в София”. Моля да не се подвеждате първосигнално и да преписвате или препечатвате неща, които не са верни и никога не са ставали. До този момент във всичките си разговори с г-н Путин темата „Белене” не сме я повдигали – темата е „Южен поток”, каза Борисов.
Той посочи, че утрешното посещение е работно, по предложение на г-н Путин и двамата ще присъстват на подписването на смесената компания, която ще прави предпроектно проучване и съответно ще строи „Южен поток”. „Това е, което знам до момента аз. Никога, с г-н Берлускони, не сме водили разговор за каквито и да било отношения, свързани с трета страна. Това държа да се подчертае, защото има доста провокации в руската преса”, каза още Борисов. Той каза още, че ако бъде повдигната темата за АЕЦ „Белене”, ще бъдат обсъдени и тези въпроси.
„Ние имаме въпроси, защото, повтарям за стотен път това, което беше обявено като цена на централата - три милиарда деветстотин и седемдесет милиона евро е цена, която не отговаря на истината, защото никой не говори за ескалационните индекси, консултантските договори, за инфраструктурата, за заемите, които са взети досега, за похарчените от България пари. И, когато се сумират те, ще се получи много по-голяма цифра, отколкото за "Цанков камък". Както във всички други проекти на Тройната коалиция в допълнителните споразумения и договори са вдигани цените и те заблуждаваха обществото, че тази централа струва под 4 милиарда, което е смешно като цена. С г-н Путин ще поставя всичките тези теми на масата, ако, разбира се, той има желание да говори за тях, защото утрешната среща е планирана за „Южен поток”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
............
В Народното събрание „Синята коалиция” излезе с декларация относно опасността от тотална енергийна зависимост на страната ни от Русия. В декларацията се посочва, че руският премиер Владимир Путин, който идва в България, носи със себе си пакет от изисквания и условия към българската страна, скрити зад лозунгите за равноправно икономическо сътрудничество. От десетилетия Русия поддържа високи нива на митата за хранително-вкусовата промишленост. От българското правителство ще бъде поискано да бъдат подписани важни документи, обвързващи страната ни със строителството на два руски проекта „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, за които няма нито техническа обосновка, нито е ясно колко струват, заявиха от "Синята коалиция".
В декларацията се посочва българското правителство реално ни превръща в „Троянски кон” на Русия в Европейския съюз, тъй като в момента ЕС предлага инвестиции.
„Синята коалиция” настоява да спре подмяната на европейската политика в областта на енергетиката, заяви Мартин Димитров. Страната ни няма пари за двата проекта - "Южен поток" и "Набуко". Правителството, както инспектира магистралите, така да инспектира и строителството на газовите връзки в другите страни. „Нашият път е към Европейския съюз и НАТО”, посочи Димитров. „Идването на Путин за нас е много ясен сигнал, че има поети ангажименти, за които никой не знае”, заяви Димитров.
Ключово важно е българската държава да запази мажоритарното си присъствие в енергийни проекти като АЕЦ „Белене” и „Южен поток”. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти. Според Станишев при тази визита е добре да се направи следващата стъпка за развитието на проекта „Южен поток”. „Аз съм работил и преговарял много тежко по този проект и съм постигнал добра основа и добри резултати в споразумението в интерес на България. Участието в този проект е 50:50, ние сме равноправен участник, а не – миноритарен. За мен ключовото е да се запази държавното мажоритарно участие. Иначе този проект би бил много по-оспорим от гледна точка на националните интереси, ако не се отстои България чрез своята енергийна компания да има 51 процента. Имам тези притеснения”, каза Станишев. Той направи сравнение с проектите „Цанков камък” и „Горна Арда”. При „Горна Арда” 70 % е на частна компания, на която министър Трайков беше прокурорист. Правите ли разлика – запита Станишев. На въпрос – очаквате ли да бъде изтъргуван държавният дял, той каза – не, аз не очаквам, но имам опасения. „Не случайно зададох и питане на премиера преди доста време в парламента за развитието на енергийните проекти. За мен е ключово важно в „Белене” държавата да запази мажоритарно присъствие, за да решава българската държава, чрез своята държавна енергийна компания как се развива проектът, и печалбите да отиват в България, а не просто да бъде една атомна електроцентрала на територията на България, която да не бъде българска”, каза Станишев.
http://www.focus-news.net/?id=n1460545