БанкерО написа:
Ето мен ме е яд,че Мартин Заимов не спечели кметските избори
Ето какво мисли горепосоченият за паметник на Хан Аспарух в София:
http://www.martinzaimov.com/2008/06/15/ ... %B8%D0%B5/Цитат:
..... много по-подходящо би било да построим паметник на човек направил много за София, привързан към това място, прекарал много време тука и превърнал го в световен културен център – Константин Велики, римският император създал Християнската Империя и за разлика от хан Аспарух, известен на цял свят.
Цитат:
Явно все още имаме нужда от вдъхновението на препускащите варварски орди за да приемем реалността на унизителната ни културна и икономическа изостаналост.
Цитат:
Нямаме нужда от хан Аспарух за да се гордеем с постигнатото през последните 100 години – ...
Иначе като оставим това, се появи идея за друг паметник и на мен лично страшно ми допада:
Цитат:
Наскоро се забелязва разцвет в инициативите за паметници на владетели от Първото и Второто българско царство в София, Пловдив и Варна, съответно кан Аспарух, цар Симеон Велики и цар Калоян. Всичко започна от една реализирана добра идея в Пловдив и паметника на кан Крум, добре познат на всички. След това, всички се сетиха, че във всяко село и паланка има паметник на партизани и на "братската руска армия-освободителка", но почти липсват паметници на владетели от средновековната ни история. Оказа се, че на х. Аспарух са посветени всичко на всичко 3 паметника в цяла България и то в такива значими градове като Исперих, Добрич и Шумен. (Нищо лично, но е престъпление да няма нито един паметник на Аспарух в 7-те най-големи български града) С Калоян и Симеон Велики положението е още по-трагично-няма нито един паметник в България на тези двама велики владетели към 2008 г. (Скоро надяваме се ще имат по един във Варна и Пловдив)
Тази тема е провокирана обаче от факта, че София-столицата на Третото българско царство е най-безличният сред големите ни градове откъм българска символика и то не само заради липсата на владетели от Средновековна България. Целият център се доминира от Руски паметник, Паметника на цар Освободител, Паметник на руската армия, Руската църква, ул. Московска, катедрален храм "Св Александър Невски" и тн. От малък съм се питал се в кой руски град се намирам и защо няма поне един български кан или цар а безлични псевдопаметници, заменящи нашите истински символи.
Доживяхме да се роди идеята за български паметник в центъра на София, а именно на кан Аспарух. Идеята е похвална. Аз смятам обаче, че на това място би трябвало да се издигне паметник на кан Кубрат и 5-та му сина, пресъздаващ легендата с 5 те пръчки. Това би създали изключително мощен символ, че ние приемаме Старата Велика България от 632 г за начало на българската държава. Но по-важното тук е не да спечелим 50 г повече за собствено си его. Като поставяме акцента на Кубрат и 5-та сина ние заявяваме родството си с волжките българи чрез Котраг и македонските българи чрез Кубер. Също така с украинските и молдовските българи чрез Батбаян. Също един такъв паметник пресъздаващ завета на стария кан, ще се свърже директно с мотото на България- Съединението прави силата. По този начин правим заявка за ново отношение, нов прочит на историята и начало на осмисляне на истинските измерения на националната идея. Съединението прави силата, изписано на българския парламент ще промени смисъла си. В момента се налага идеята за единствтото със семейството на европейските народи и подобни клишета. По този начин обаче, чрез паметника ще се появи един много силен визуален символ на мотото.
До паметника е хубаво да се направят карти накъде са тръгнали всеки един от братята, в коя година, какъв е резултатът на различни езици. По този начин не само чужденците ще осъзнават българския характер на Македония и Татарстан, но и например студенти от Македония ще се запитат хм, какво прави Кубер в Битола.
Всеки ден българите ще го виждат. Ще се превърне в редовно място за посещение на делегации от чужбина, в близост до институциите.
Според мен това би трябвало да се обсъди в общински съвет и ако предложението се приеме да се изготви конкурс с най-добрите наши художници, защото паметника би трябвало да е въздействащ наистина, а не груба скала с 2-3 резки за лице.
Какво мислите?