forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 9:22 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]





Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Окт 13, 2011 10:43 am 
Offline

Регистриран на: Нед Май 14, 2006 9:50 pm
Мнения: 31
Преди 69 години - на 18 октомври 1942 г. отборът на Левски става шампион на обединена България, побеждавайки в епичен финал в два мача Македония (Скопие).
Първите години от четвъртото десетилетие на ХХ век са златни в историята на България. Благоприятното за нас първоначално развитие на Втората световна война връща в пределите на родината заграбените от сърби и гърци български земи. За съжаление, обединението е краткотрайно и след края на войната, без да е загубила битка, майка България отново е разпокъсана под влиянието на чужди сили.
Но в щастливото време на единството, преминало като кратък миг в новата ни история, държавното първенство по футбол не остава встрани от тази тенденция, и в шампионата в сезоните 1941/42 и 1942/43 се включват петте най-силни клуба от Вардарска Македония: Вардар, Македония и ЖСК от Скопие, Македония (Битоля) и Гоце Делчев (Прилеп), както и Беломорец от Кавала, днешна Гърция.
Междувременно в навечерието на 70-годишнината от описаните събития в днешната Република Македония се снима филмът „Трето полувреме”, фалшифициращ историята в духа на антибългарската пропаганда на местната власт... http://sport.webcafe.bg/id_236882922_Im ... Makedoniya


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 13, 2011 1:40 pm 
Ето това е нашата история :!:

Всеки футболен отбор, както и всеки човек, има произход. Произходът на един футболен клуб най-често води началото си от една идея, страст, любов към футболната игра. Веднъж роден, футболният клуб често изминава дълъг път от триумфи и падения, а привържениците му виждат само настоящето или обозримото бъдеще или минало. Никой не се досеща за онези хора, без които любимият ни отбор не би съществувал. Никой не помни хората, обикновените хора като теб и мен, които един ден са създали нещото, с което днес се идентифицираме, и което често говори за нас по-добре отколкото далеч по-важни наглед неща, а именно – клубната принадлежност.

Не винаги основателите на даден клуб са хора убийци, крадци, терористи, подпалвачи, хора от криминалните хроники на вестникарските рубрики и същевременно удобни на чужди окупатори бъдещи министър-председатели на НРБ, генерали от БНА, председатели на президиуми на Народното събрание, номенклатурчици, продажници, слуги на поробители, унищожители на собствения си народ, ренегати... Не, не, не! Най-често това са обикновени хора. Хора от различни социални категории и професии – работници, търговци, чиновници, запасни офицери, интелектуалци, бизнесмени, юристи, архитекти и пр. Хора, спортът за които не е бил препитание. Личности с различни житейски поприща, с различни вкусове и политически пристрастия. Но личности, обединени около любовта си към футболната игра. Хора, минали по тънкия лед от раждането до смъртта с болките и радостите, с които и ние самите се сблъскваме всеки ден. Хора, които обичаха повече, отколкото мразеха, защото, ако бяха мразили повече, отколкото обичаха, не биха седнали с приятели да създадат нещо, а биха го прекопирали по поръчка от някого, от когото вече са били прекопирали каквото им е било угодно или каквото им е било заповядано...

Дами и господа, с гордост ви представяме кратка биография на хората, обикновените хора, които, някога, в далечната 1914 година, създадоха и развиха най-популярния и обичан отбор в България – Левски София!

Д-р Петър Стоянович 25.06.1897-27.12.1959

Роден в семейството на видния пловдивски деец и герой от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - Иван Стоянович. Завършва средното си образование в американския Робърт колидж в Цариград – учебно заведение, през което минава голяма част от бъдещия български политически, интелектуален, стопански и културен елит. Именно там младият Петър се увлича за пръв път по футболната игра. След завръщането си в България през 1914 г. той става основател на клуба и негов централен нападател. Воюва на Солунския фронт през Първата световна война. От 1920 до 1923 г. като студент в Йена, Германия, продължава да играе футбол в местния тим. Завършва стопански науки и защитава докторска степен. Завръща се в България, където се реализира като дългогодишен експерт в тютюневата индустрия. Едновременно с това той не забравя старата си привързаност към футбола и "Левски". В периода от 1925 до 1940 г. д-р Стоянович е несменяем деятел в ръководството на „синия” клуб и на няколко пъти негов председател. Под негово ръководство "Левски" печели първата си титла - "държавен първенец" през 1933 г.

Владимир Григориев - Владиса

Владиса е един от основателите на "Левски", а също така едновременно състезател и първи председател на клубния управителен съвет. Дядо му е руснакът Владимир Григориев - полковник, участник в руско-турската освободителна война. След завръщането си в Русия той споделя с възхищение впечатленията си от България. Неговият син, Иля, пристига по-късно в свободна България да работи като учител. Жени се за българка и остава завинаги. Владиса, негов син, е роден на 11.09.1897 г. Учи в столичната ІІ мъжка гимназия, където участва дейно в създаването на "Левски". Владимир е дясно крило на първия отбор и едновременно с това става първия председател на клуба в периода 1914-1919 г., когато е приет във Военното училище. Завършва го с успех и така започва кариера като кадрови офицер от армията на Негово величество. През март 1945 г. е съден заедно с голяма група царски офицери от ІІІ състав на т.нар. „Народен съд”. Въпреки липсата на доказателства за каквато и да е вина, Владиса е осъден на доживотен затвор. През 1952 г. е амнистиран и се прибира при семейството си, което междувременно се е преместило в Самоков, откъдето е жена му. Въпреки влошеното си здравословно състояние прави многобройни опити да започне работа. Отказват му навсякъде и накрая е допуснат в самоковското ТКЗС, където сглобява щайги. Първият председател на най-популярния български клуб умира в забрава на 26 ноември 1958 г.

Борис Василев-Боркиша 25.09.1898-10.03.1983 г.

Един от десетината младежи-ученици във ІІ прогимназия в София, между които още през 1911 г. се заражда идеята да основат футболен клуб в квартала около софийските улици "Витошка", "Патриарх Евтимий", "Парчевич" и "Цар Асен". На 24 май 1914 г. замисленото се осъществява. Група от тридесетина младежи, вече гимназисти от ІІ мъжка гимназия, се събират в местността "Могилката" (днес градинката пред 22-ро училище до НДК) и официално основават "Шести софийски спортен футболен клуб". В големия спор за името 16-годишният Борис Василев казва: "Левски ще го кръстим”. "Предложението слага край на спора и е прието единодушно, а Борис Василев получава прозвището "кръстник" на клуба. Но това не е единственото дело на Боркиша в близо 20-годишната му дейност за клуба. От 1914 до 1929 г. Борис Василев е неизменен ляв полузащитник на "Левски". Същевременно е касиер и секретар в ръководството му. След 1921 г., когато завършва право и прекратява състезателната си дейност, е избран за първия "завеждащ спорта" в клуба. Длъжност, която днес отговаря едновременно на технически директор и треньор. На този пост остава до 1927 г. През есента на 1922 г.той пъви създава и юношески тим към клуба, който е наречен "Сините лъвчета". С този далновиден ход той подготвя следващата „синя” генерация. Оттам излизат дългогодишните асове на "Левски" и българския национален отбор Ас. Панчев, Ас. Пешев, К. Ефремов, Н. Димитров, Вл. Ватев, Ас. Димитров, Н. Петрунов и др. От 1928 до 1934 година Борис Василев е неизменен член на ръководството на "Левски", като заема длъжността подпредседател и член на Контролния съвет.

Георги Василев Попов 17.12.1897-17.03.1978 г.

Завършва І мъжка гимназия. Един от основателите на ФК Левски. По време на Първата световна война изпълнява войнския си дълг в Беломорска Тракия. След войната следва право в Германия. След завръщането си в България работи като юрист.

Цветан Генев-Цеко Генерала 13.11.1898-04.03.1945 г.

Бащата на Цеко е един от най-известните български офицери - генерал-майор Никола Генев - участник в националноосвободителното движение, опълченец в руско-турската освободителна война, герой от Сръбско-българската и Балканските войни, началник на легендарното Македоно-Одринско опълчение. Може би затова синът му Цветан наследява прозвището „Генерала”. Той е един от основателите на "Левски" и участник в първия клубен отбор. Рафиниран, разнообразен централен нападател с около 54 шампионатни мача и 52 гола в течение на 13 сезона. Има три междудържавни срещи, включително и първата срещу Австрия във Виена през 1924 г. Когато следва икономически науки в Париж от 1928 до 1931 г., облича състезателната фланелка, а по-късно е и треньор на "Серкъл де Спорт Франс". През 1933 г. под негово ръководство "Левски" за първи път става държавен първенец. През 1934 г. е ръководител на националния тим в турнира за Балканската купа в Атина.

арх. Зафир Абрашев 1898-1960 г. Един от създателите на "Левски", участник в първия отбор и член на Контролната комисия. Завършва архитектура в Берлин, член на Българското инжинерно-архитектурно дружество (БИАД) и Инжинерно-архитектурната камара. Изработва безплатно проекта за игрището на "Левски" в Борисовата градина и лично ръководи строежа му.

Михаил Борисов

Руснак, гостувал за първи път у нас с белоемигрантския клуб "Галиполи" през 1919 г. По-късно, вече като футболист на образувания в Чехословакия руски емигрантски СК "Рус" за втори път гостува в България през 1923 г. Ангажиран е от "Левски" за треньор, като в някои мачове играе и като център-халф. Той е първият треньор в историята на клуба. Пръв въвежда общата и целенасочена физическа подготовка. В тактическо отношение дава предимство на колективната игра пред соловите изяви. Приучава футболистите да играят с ниски пасове и игра в триъгълници. Проявява се като педагог и враг на грубата и неспорстменска игра.

Трайче Жиковски 1888-1949 г.

Роден е в малкото градче Галечник, Дебърско. След като Вардарска Македония попада под сръбска власт през 1913 г., Трайче споделя съдбата на много от своите сънародници, прокудени от родните си огнища от новия завоевател и намерили спасение в свободна България. В София той се захваща с млекарския занаят. Млекарницата му на ъгъла на "Патриарх Евтимий" и "Витошка" е неофициална "канцелария" на клуба в периода 1914-1920 г. При бай Трайче се решават всички въпроси преди мачовете и се прави подробен анализ на играта след тях. Смело може да се каже, че Трайче Жиковски е първият безкористен спонсор на "Левски".

Димитър А. Иванов 1887-1935 г.

Роден е в София. На 12 години остава без баща и постъпва във Военното училище. Завършва випуска като първенец и е изпратен да учи в генералщабната академия в Сен Сир, Франция. Там го заварва избухването на Балканската война. Връщайки се незабавно, той се включва в бойните действия. Участва на първа линия във всичките боеве в двете балкански войни, вкл и при обсадата на Одрин. Награден е с орден „За храброст”. В Първата световна война е командир на артилерийско отделение. Демобилизира се като майор през 1919 г. Участва в създаването на родолюбивата организация "Кубрат", обявена по-късно от „народната власт” за „фашистка”. От 1920 до 1922 г. е председател на "Левски". През 1923 г. е избран за председател на Софийската спортна федерация, а на 16.12.1923 г. - за първи председател на новоучредената Българска национална спортна федерация. На този пост е непрекъснато до края на живота си през 1935 г. Той е един от най-уважаваните деятели в първите години на българския организиран спорт.

Спас Стоянов 1896-1973 г.

Състезател от първия отбор на "Левски" в периода 1914-1919 г. Най-възрастният и опитен играч на тима, където играе като център-халф. Като несъмнен лидер е избран за първи капитан на отбора. След 1919 г. се отказва от състезателна дейност и се отдава на професията си - художник.

Симеон Янков - Симето 17.02.1899-03.09.1979 г. Участник в Първата световна война, където е тежко ранен. Завършва Търговската гимназия. Дългогодишен защитник на "Левски" с около 80 мача. Играе в "Монпелие" и "Ред Стар" – Франция. По-късно става треньор на „сините”.

Авторски колектив под редакцията на Светослав Живков (Све1)


Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 9:04 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 3:01 pm
Мнения: 4125
Местоположение: СОФИЯ
Великолепна статия! :levski :lsclapp :smt038 :smt038 :smt038

_________________
Един ден ВЕЛИКИЯТ Сектор Б ще се възроди!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Окт 18, 2011 10:56 am 
Offline

Регистриран на: Пет Май 23, 2008 4:09 pm
Мнения: 153
http://levskifc.com/gallery/thumbnails.php?album=248

_________________
1914


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 19, 2011 8:42 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 08, 2008 11:19 pm
Мнения: 3879
Местоположение: Плевен
мдаааааааа... кво нещо са старите вестници :smt031

Интересни пасажи има, особено ако четеш между редовете, зад редовете, пред тях, вляво и вдясно... Относто "фалшификацията" - тотална смехория, отсякъде лъха на напрежение около тия мачове, било е лудница, трошат се секви рекорди за публика по онова време, май треньора на националния ни от ония години (некъв матеус беше) твърди, че не е гледал такъв мач (не в смисъла говядов) - говори за мача от редовния сезон в Скопие, прекратен 17 мин. преди края.

Иначе, леко странични, но струва ми се, интересни нещица:
- на едно местенце се разказва, как при 2:0 за ЛЕВСКИ, първи финален мач в Скопие, към 20-тата мин. на второто полувреме, вярната скопска публика се изнизва :losers ,
- пак там някъде, се споменава, че същите тези македонци предпочитали да си плащат, първо изкупували най-скъпите трибуни и не се опитвали да влизат нелегално на ещадиото, всичкото това явно е любопитно на кореспондента и е разказано в противовес на една друга, столична (в повече) публика :slap ,
- вдясно от едната статия се вижда и програмата за тогавашното първенство за предстоящия тогава уикенд - играеха АС23 с някой си, ФК13 ли беше или Славия с някой си, ЛЕВСКИ с някой си - всичките на игрище "Левски" :( -майка му деба, като знам как е строен тоя стадион и как ни е откраднат ми се реве всеки път като срещна нещо по въпроса :( ,
- пак вдясно, този път още по-вдясно :lol: , се съобщава как "Бранникъ" щял да реши дали да се проведе мач между ЛЕВСКИ и Рапид Виена, тука е ясно кой ще разясни къв точно е бил случая :lol:

Има и други неща, но като цяло, интересно е да се види каква е била журналистиката (в частност спортната) в онези години, когато не е имало интернет, ТВ, радио, че и ток :smt031

_________________
Нашата битка тепърва предстои, нашият най-важен мач се играе всеки ден... Днес, утре, седмица след седмица!
И ние ще го спечелим!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 19, 2011 9:23 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Сеп 03, 2011 11:17 am
Мнения: 9412
blurrrr написа:
- на едно местенце се разказва, как при 2:0 за ЛЕВСКИ, първи финален мач в Скопие, към 20-тата мин. на второто полувреме, вярната скопска публика се изнизва :losers ,

Явно нашите розови приятелки и "македоноидите" си приличат и по още нещо освен, фалшификация на историята. :losers

_________________
ВЕРЕН НА ОТБОРА СИ ДОКРАЙ!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2011 10:41 am 
Offline

Регистриран на: Пет Май 23, 2008 4:09 pm
Мнения: 153
blurrrr написа:
- вдясно от едната статия се вижда и програмата за тогавашното първенство за предстоящия тогава уикенд - играеха АС23 с някой си, ФК13 ли беше или Славия с някой си, ЛЕВСКИ с някой си - всичките на игрище "Левски" :( -майка му деба, като знам как е строен тоя стадион и как ни е откраднат ми се реве


Ето няколко снимки от мачове на ЖСК София играни на игрище "ЛЕВСКИ" :

http://www.lostbulgaria.com/?p=3942
http://www.lostbulgaria.com/?p=3941
http://www.lostbulgaria.com/?cat=273

_________________
1914


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Ное 11, 2011 11:48 am 
Offline

Регистриран на: Пет Май 23, 2008 4:09 pm
Мнения: 153
http://www.youtube.com/watch?v=XvlZCU_k06Y

_________________
1914


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Ное 12, 2011 1:35 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 12, 2004 4:44 pm
Мнения: 5220
Местоположение: София
blurrrr написа:
- пак вдясно, този път още по-вдясно :lol: , се съобщава как "Бранникъ" щял да реши дали да се проведе мач между ЛЕВСКИ и Рапид Виена, тука е ясно кой ще разясни къв точно е бил случая :lol:

Рапид Виена е еврейски отбор и аз лично не бих разрешил :loser2


Иначе, много хубав материал на Панорама по темата:

http://bnt.bg/bg/news/view/64004/polu_s ... _poluvreme

_________________
"Нека запомним и се съобразяваме и за в бъдеще с факта, че загубата в 1913 и в 1918 година за българщината е по-малка от тая в 1944 година."
Иван Михайлов


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Дек 16, 2011 7:31 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Май 23, 2008 4:09 pm
Мнения: 153
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/1681546569-Makedonski_film_vnushava_che_izbivame_evrei.html

_________________
1914


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Яну 29, 2012 2:24 am 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 10, 2005 11:35 pm
Мнения: 119
http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite ... oniya.html :idea:

_________________
България е нашата родина,
Апостолът е нашия баща,
'Георги Аспарухов' е стадиона
и 'Левски' е в нашите сърца
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Фев 02, 2012 9:03 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Мар 05, 2011 5:10 pm
Мнения: 493
Да се смееш ли, да плачеш ли? Това ми идва наум като гледам за македонците...

А замисляли ли сте се, че ето това е общото между чорбарите и македонците. И едните си измислят история като им харесва и другите така правят.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 03, 2012 12:45 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Май 23, 2008 4:09 pm
Мнения: 153
Nichy написа:
А замисляли ли сте се, че ето това е общото между чорбарите и македонците. И едните си измислят история като им харесва и другите така правят.


Абсолютно прав си ! Комунисти... :losers

Само терминологията ти е леко неточна. "Македонец" е регионална, а не национална идентичност, както и "тракиец", "добруджанец", "мизиец", "шоп" и т.н. Тия, за които говориш са македонисти или още по-точно фироми.

_________________
1914


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 03, 2012 7:14 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Мар 05, 2011 5:10 pm
Мнения: 493
Прави си. Малко неточно се изразих.
В случая имах предвид македонците, живеещи в държавата със странно заглавие бивша югославска република македония. Не го написах с малка буква случайно.
Всъщност не всички там са промити мозъци. Има и нормални хорица попаднали на грешното място в грешното място....


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 04, 2012 9:33 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Юни 04, 2006 6:45 pm
Мнения: 10730
Жалко, доста жалко. Един път, като кажат, че сестра ти е курва, трудно после някой ще ти повярва, че си единствено дете. :smt006 Както в момента американчетата си въобазяват, че персите са били чудовища, а Казакстан е румънско, циганско гето :smt005 .

Македоните продължават да си търсят враг не там, където трябва. Тъпото е, че доколкото разбрах от материала на БНТ самата държава бая пари е отпуснала за това нещо. Да се смееш ли, да плачеш ли - ако аз тръгна да искам пари за мой филм, свързан с историята, бат ти Бойко ще ми пее кyрь :smt006

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 05, 2012 2:43 pm 
Онзи ден за 9283293829382 път албанци свалят македонско знаме от общината в смесен град и издигат албанското :smt005 мАкедон да им е на помощ :rip Онзи дето създал трите раси на света :bigok Той да ги пази, да им еба майката гнусна...


Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 05, 2012 5:08 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 02, 2005 8:41 am
Мнения: 39030
Нищо по нормално от това албанци да нижат с рязаните си бухалки непълноценните фиромчета :wink:

_________________
"....в крайна сметка Левски е единственото нещо, което остава в сърцата ни и то е завинаги. "


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Фев 09, 2012 5:00 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Май 23, 2008 4:09 pm
Мнения: 153
http://www.youtube.com/watch?v=YsWqVGyyK9c&feature=related

_________________
1914


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 47 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com