Това сигурно е най-трудното мнение, което съм писал в този форум... макар, че имаше хора, поне според мен със сериозни личностни проблеми, които смятаха, че едва ли не тук ще се лее шампанско при развой като този, който логично ни сполетя. И все пак - държа да ги зарадвам - не ми е весело, мъчно ми е, болно ми е, защото тази вечер Левски лепна поредно срамно петно в своята история, загуби цял един сезон, потопи в скръб половин България и заличи една своя легенда - Георги Иванов. Да, Гонзо вече не е никаква легенда, това не е човекът, който стряска всичките опоненти - в момента това е просто един обект на подигравки и присмех. И защо беше всичко това, кому беше нужно? Заради лакомия ли, заради комплекси, заради липса на самооценка, заради тая апокалиптична всепоглъщаща арогантност, която е обхванала цялата държава ли?
Не знам - знам само, че Левски стана 100 процентова проекция на целия абсурд в България. Начело един комунист-доносник (Батков
Гоце) дърпа конците и използва като буфер личност, която привидно управлява и повлича масите (Гонзо
Бойко). Мнозинството вече отдавна е вдигнало ръце (празните трибуни
негласуващите). И има две малцинства - предимно млади момчета, които го удрят на криворазбрана фенщина
псевдопатриотите на Волен, и някакви мислещи хора, които обаче са натикани в миша дупка, а и вече все по-трудно могат да открият някаква алтернатива на фона на цялото разложение
разни отчаяни дясно мислещи, които все още си плащат данъците и представете си, извиняват се, ако настъпят някого в трамвая. Това е ситуацията в Левски в момента и всеки, който не страда от "пиянството на един народ", поне малко разбира от футбол и не се страхува да използва мозъка си в търсене на горчивата истина, със сигурност отдавна си е дал сметка какво точно ни чака. И нека поне веднъж извадим някаква по-дълбока и истинска поука, а не обичайните журналистически клишета, които се леят след такива мачове. Не е важно, че Гонзо осрал състава тотално, че Йовов бил сбъркал при дузпата или вече бил стар, че Дани Младенов не си давал зор или пък Сержиньо си изкарал комичен червен картон. Важното е, че в Левски вече няма останало НИТО ЕДНО чисто и непокварено зрънце - всичко е сринато и корумпирано до основи. На Герена вече няма дух за победа, а наглост и нахалство; няма свобода и перспектива, а комунизъм и закостенялост; пробива се не с компетентност, а с клакьорщина, празнословия и агресия; младите като Илиев и Райков вече не се каляват в левскарщина и спортни ценности, а се давят от рано в мениджърски интереси, треньорско безумие, организационен хаос и лузърски манталитет. И всичкото това унищожение е от - до. От Батков до последната чистачка на Герена, а вече се транслира и върху малкото останали активни фенове. Оттук-нататък предстоящите процеси са лесно предвидими и за жалост трудно или направо необратими. Левски вече не съществува като институция - клубът е тръгнал по съвсем друга орбита, крачейки уверено не към европейски облик, а към облика на нещо средно между Славия (от гледна точка на носталгично минало) и Литекс (от гледна точка на абсурдно настояще и липсващо бъдеще).
Може би за финал по стар български обичай трябва да кажа и нещо оптимистично и розово-напудрено. Е хубаво - ако спечеля 15 млн. евро, този клуб ще го вдигна на крака...