Morning Glory написа:
Какво отношение има опитът? Разбирам болката му, явно им е семеен бизнес или нещо такова, но това е пазарната икономика. Големите вериги могат да си позволят да продават на по-ниски цени същите стоки, които се продават и в кварталните кенефи. Въпреки това, хората трябва да си пазаруват там, където им продават по-скъпо. Аз това разбрах.
Очевидно не разбра идеята, че в големите вериги изобщо не е по-евтино, отколко в "бакалията". Освен, ако не влезеш да си купиш промоция, продукт на които му изтича срока след няколко дни. Всичко друго ти гарантирам, че е по-скъпо, просто защото както си се досетил ни е семеен бизнес и най-малкото съм прекрасно запознат с цените и ми е безкрайно смешно като чета тези брошури. Отново ще ви дам примера, във всяка една бакалия една стока, ще е на примерна цена 6 лева. ( + - 50 стотинки ), в голямата верига, в брошурата ще я видиш намалена от 10 лева на 5.89. Тази цена от 10 лева, тя не е реалната. Това е на 99% от продуктите в големите вериги, основните неща при които наистина има намаление това са алкохолните продукти. Още повече, че в "малките" бакалии, всеки нормален собственик се бори за всеки клиент и никога не би си позволил да предложи на клиента си развалена стока, докато в големите вериги, нищо не се изхвърля, гарантирам ви, всичко намира своето приложение. А, както вече казах, проверки там не влизат.

Не съм чел дискусията натам, така че, не знам до къде сте стигнали с дискутирането, но това което говоря се отнася за абсолютно всеки един сектор в България, ако имате българско и чуждестранно, купете си българско, това е единствения начин икономиката да се стимулира, защото парите остават в България.
Едит: Аз твърдя, че всяка една от големите вериги предлага фалшиви, нереални намаления, които просто свеждат цената до реалната и на пазара, или просто и изтича срока. Освен това стоката е на абсолютно най-клошарските марки в Европа. ( те и затова са им такива цените ) И най-най-най-важното капиталите в България се изнасят главоломно, тези пари не се инвестират в България по никакъв начин, освен отварянето на 30 работни места на обект, което е смехотворно. Само си припонете колко милиона обраха от трите магазина "Фантастика", като това им беше оборота от уикенда и си направете сметката, за 1 седмица всичките вериги колко изкарват, за месец колко изкарват, не плащат данък печалба, колко работни места са отворили и колко такива са погубили. ( оставете местни бакалии, който умее да работи добре се оправя по някакъв начин, но производителите няма как, няма кой да им вземе доматите, краставиците и т.н. просто защото веригите си ги доставят от Гърци и Турция, като тук идва трето, четвърто ниво качество, т.е. най-големият боклук ) Не знам, как това може да бъде сравнено касети, Cd-та и развитието на технологията. Пазара е съвсем различен. Аз винаги ще си купя български домат, когато пазара го предлага. Не е нормално когато се произвеждат картофите на пазара в Овча купел да има само чешки... всичко е измами в България.
Едит: И само малко да начертая схемата. Купуваш си от местната бакалия ( примерно, така я подхванахме ), пича които я държи изкарва едни пари, решава да си купи нещо. Иска примерно нов диван, сеща се за негов клиент които продава дивани, отива и си купува. Пича от мебелния магазин изкарва едни пари, решава да си купи повече стока и я поръчва, мебелната фирма не смогва на работата, наема още един работник, семейството му има е доволно. Новонаетия работник има едни не много пари, но отива и си купува каквото и да е било от пазара, тия от пазара се радват, произвеждат повече, харчат се торове, семена и какви ли не, хайде още няколко семейства имат доход, като всеки един от тази верига плаща данъците си в България. Ето един примерен вариант на елементарна икономика, може да не уча това, но знам едно, когато има криза се излиза от нея само, чрез пазаруване и търговия, ако си сложиш парите по дюшека всичко приключва.
Има ли смисъл да разглеждаме какво се случва, ако примерно пазарувате в някоя австрийска бакалия? Кои зима парите, къде отива печалба, къде се плащат данъците, кои фирми печелят?
Това е абсолютно навсякъде, всяка една област, просто се хванахме покрай бакалиите...