Труд:
"Бойко Борисов стори невъзможното и показа как се уреждат международни кризи."
В 15,20 ч вчера той кацна с военен хеликоптер на граничната полоса на ГКПП - Кулата, разговаря с гръцки стачници за около 10 минути и ги убеди да отпушат границата, за да тръгне натрупалата се колона от над 7 километра.
С това Борисов обра овациите на измръзналите и изнервени шофьори, които завикаха "Ура, жив и здрав да сте!"
В 17,10 ч тировете тръгнаха. "Виждам, че тракторите се отдръпват и колоната се движи", каза премиерът от хеликоптера пред наш репортер.
В 14 ч премиерът получил вест по телефона от протестиращите, че искат среща с него и Борисов тръгнал незабавно. "Не сме влизали в Гърция, петима представители на гръцките фермери дойдоха при нас, на българска територия", каза за "Труд" земеделският министър Мирослав Найденов, който придружаваше премиера.
"Искали сте да ме видите, казвайте, ето ме тук", каза Борисов на гръцките земеделци. И те буквално шашардисани от бързата му реакция заизвиваха мазни гласчета. "За нас е особена чест, че вие сте тук. Голяма чест е, че дойдохте на самата граница, за да видите какви са ни проблемите", казаха фермерите.
Борисов ги прекъсна и репликира: "Ако искате, ще ви кача на моя хеликоптер, за да видите отвисоко какви са проблемите на колоните, които са се проточили от наша страна", а гърците отвръщат: "Знаем за тези проблеми, но с това писмо, което ще ви дадем, искаме да ви запознаем с нашите проблеми, както и защо сме предприели тези стачни действия. Извиняваме се, че сме създали неудобство не само на България, но и на румънците и унгарците. Но ние сме едно европейско семейство и ако ние имаме проблеми, то утре вашите земеделци могат да имат същите гайлета. Смятаме ви за приятелска съседна страна и затова ви даваме и на вас това писмо, за да ни разберете."
Борисов категорично отговори на гръцките стачници: "Искам ясно да кажа, че приех тази среща. Но тя не е срещу вашето правителство, тъй като предварително и около 30 минути преди тази среща водих разговори с моя колега Папандреу. И с негово съгласие сега аз съм тук, при вас. А земеделските ни министри в момента разговарят по телефона. Искам да ви помоля да вдигнете тази блокада, защото търпим много загуби, а шофьорите са в нечовешки условия. Тази нощ се очаква температурата да стане минус 20 градуса. Принудени бяхме и да пуснем иск срещу Гърция и затова ви предлагам, след като ние сме братски народи, да имаме добри отношения. Защото и аз искам, и българските, и гръцките земеделци - също, да получават повече пари. Колегата ми Папандреу е много авторитетен човек в Брюксел и заедно ще се опитаме да ви помогнем в тази ситуация", обясни Борисов съпричастността си.
" Молбата ми е да освободите пунктовете и да тръгнат тировете, защото това създава настроение в България срещу вас", каза премиерът накрая на кратката среща.
Първоначално стачниците казаха, че ще уведомят нашия премиер за своето становище, след съвещание с останалите фермери. Но изведнъж казаха: "Вдигаме бариерата".
Това предизвика истинска еуфория. Премиерът доволен се качи в хеликоптера и отлетя за столицата, а колоните с тирове наистина потеглиха.
Докато премиерът разговаряше със стачниците, министър Мирослав Найденов проведе около 30-минутен разговор със своя гръцки колега.
Срещата на границата бе отразена и от гръцки медии, които бяха направо изумени от бързата реакция на Бойко Борисов, отзовал се незабавно на поканата на стачкуващите фермери да се срещнат очи в очи с него.