ИНТЕРВЮ С ЖЕАН КАРЛОШ source:
http://www.7sport.net/7sport/footbg/d4919_9.htmЦитат:
Жеан, какви са първите ви впечатления от Левски?
- Очарован съм. Всички в отбора ме приеха много добре. Още в началото забелязах, че става дума за доста добър колектив. Това е много важно, за да се постигат големи резултати. Дошъл съм тук да спечеля място в отбора веднага. Титулярно място.
- Как понасяте натоварванията в началото на подготовката?
- Определено тренировките са сериозни, но аз съм подготвен за подобно нещо. Знам, че в Европа се работи по-сериозно както върху физическата подготовка на играчите, така и върху тактиката. Треньорът ни събра още в началото нас, новите футболисти. Обясни ни доста ясно какво ни предстои оттук нататък. Първо да натрупаме повече въздух. След това идва по-трудното, това, което сега правим. Да се сработим тактически помежду си. През изминалата седмица и тази, която предстои, ще тренираме на сухо. След това идват контролите, където наистина трябва да се настроим един към друг и да станем добър колектив.
- По какво се различават тренировките в Левски от тези в Бразилия?
- Играех във Фигерензе. Той не е сред грандовете в Бразилия, както Сао Пауло, Коринтианс и Флуминензе например. Но определено е отбор с традиции и доста добре организиран. По начина, по който се готви Левски, личи, че става дума за наистина голям клуб. Мога да го сложа на едно ниво и да го сравня като отношение, поведение и уважение, което виждам, с големите отбори в Бразилия. Като цяло няма много голяма разлика. Навсякъде по света се работи в една насока - физика, тактика, техника. Разликата е, че тук има едно степенуване, което според мен е по-добрият вариант. В Бразилия се почва доста тежко като натоварвания и така продължава до края.
- С кои от играчите на Левски, освен другите бразилци, се сближихте?
- Все още има езикова бариера. Въпреки това сме доста добре приети.
Най-близко до нас са Ники Димитров и Ели Зизов
Майтапят ни, разбираме се, по някакъв начим. С тях мога да кажа, че съм по-близък. Иначе не съм видял някой да страни от нас или да не се държи добре. На този етап единственият проблем остава езиковата бариера.
- Разкажете нещо повече за себе си?
- От пет години живея заедно с моята съпруга Даниела
Оженихме се преди четири месеца. Тя вече пристигна в България. В момента е сама в апартамента и е доста студено. Това я притеснява.
- Не се ли безпокоите да я оставяте сама?
- Не, защото има един служител на клуба, който се грижи доста за нас. От каквото тя има нужда, се осигурява. Това допълнително ме кара да се чувствам като у дома си.
- Имате ли братя и сестри?
- Да, две сестри и трима братя.
- С какво се занимават?
- Всичките си имат вече семейства. Единият ми брат се занимава с футбол, но прекъсна на 18 години. Работят. Нямам много време да се виждам с тях.
- Кога започнахте да се занимавате с футбол?
- От много малък, сигурно седем-осем годишен съм бил. Не съм бил в школите на големи клубове. Смятам, че начинът, по който се развива кариерата ми, е доста впечатляващ, предвид големите крачки, които правя. От 18-годишен съм професионалист. Не успях да изпълня договора си с Фигерензе, отидох в Левски.
С предишния си отбор станах шампион на долните дивизии. Доста бързо с развиха нещата за мен.
- Играли ли сте с някои от известните бразилски футболисти?
- Не.
- Как разбрахте за интерес от Левски?
- Като преминах във Фигерензе, отбелязах няколко гола, почна да се шуми около мен. Мениджърът Джери Перейра се свърза с мен. Даде ми мачове на Левски на DVD да се запозная с отбора.
- Разкажете повече за живота в Бразилия?
- Аз съм от Салвадор, щат Байа. Намира се в североизточната част на Бразилия. Пернамбуко и Ресиве също са близо. Наистина не е като в Сао Пауло и като големите градове. Но Салвадор се води столица на щата Байа, имаме огромни плажове. Карнавалът ни също е много известен. Има милиони туристи, които се изсипват през цялата година в града.
- Истина ли е, че в Бразилия има много насилие и полицейски произвол?
- Наистина имаме много проблеми. Това, което сте чули, не е лъжа. Палят се, вътре на трибуните също са много буйни. Това, което се случи в моя град преди време, беше много неприятно. Тогава трибуната пропадна и имаше 10-12 жертви. Имаме проблеми с насилието.
- Какъв е стандартът на живот?
- Още не мога да направя разликата между България и Бразилия. Личи си, че тук се живее доста по-добре. В Салвадор имаме квартал с подобни постройки като в София. Исторически, малко по-стари, отколкото жилищните ни постройки. Интересно е, че този район си прилича много с центъра на София като архитектура.
- Голяма ли е разликата между заплатата ти в Левски и тази в Бразилия?
- Не, няма голяма разлика. Има такава, все пак говорим за Европа. Но аз се повлиях повече от желанието да дойда тук, отколкото от парите. Всички мои сънародници мечтаят да заиграят в Европа, където има по-силен футбол, повече пари. Примами ме това, че Левски е доста уважаван отбор. Участвал е в Шампионската лига, преди това е имал пробив в УЕФА. Гледам на Левски като стъпало, с което да отида да играя в Испания или друго от големите първенства. Разликата като заплащане между Испания и Бразилия е наистина голяма. Но не съм дошъл в Левски, за да печеля пари.
- Как са спортните бази в Бразилия?
- Там терените са с доста висока трева, мека и висока. Забелязах, че в България доста ниско се коси. Топката ми е все още различна, по-различно я усещам, но ще се свикне.
- Знаете ли, че повечето терени в България са лоши и това ще ви затрудни ли?
- На мен ми се е случвало да играя на много лоши терени, не всички са толкова добре подготвени. Това ще е проблем не само за мен и за Левски, а и за другите отбори. Всички опитваме и се готвим по някакви схеми, налагаме бърз футбол. Накрая се оказва, че просто се борим с топката. Като е лош теренът, нивото на футбола няма как да е високо.
- Ще успеете ли да замените играчите, които си тръгнаха от Левски?
- Знам, че доста от опитните футболисти са си тръгнали. Разбрах, че в момента се гради един напълно нов отбор. Важното е, че става дума за Левски. Големи клубове не могат да изживяват дълго време проблемни периоди. Надявам се културата и традициите на отбора да ни завладеят. Хората, които са си тръгнали, са постигнали големи успехи, но ние нямаме друг избор, освен да ги повторим и подобрим.
Тоз пич, като за футболист не е никак тъп, от това което прочетох...