Рабех пред "Тема спорт": Рафа ме искаше в Ливърпул
Новото попълнение на Левски Юсеф Рабех разкри детайли от трансфера си в шампиона на България и всички перипетии, които съпътстваха сделката. Специално за “Тема Спорт” мароканецът разказа за проблемите с ръководството на предишния си клуб – ФАР, както и мотивите да приеме предложението на Станимир Стоилов вместо това на Бешикташ.
Левски
Впечатли ме настойчивостта на ръководството, която ми вдъхна по-голямо доверие при преговорите. Все пак съм млад футболист и едно грешно решение можеше да съсипе цялата ми кариера. Разговарях дълго и с Шакиб Бензукан. С него сме много близки приятели и предпочитам да играем в един отбор. Той ми разказа за София и за Станимир Стоилов. Останах очарован от всичко, което чух. Знам, че Левски е голям отбор и е настоящият шампион на България. В интернет проверих представянето на тима в европейските турнири и бях впечатлен от успехите в последните две години. Явно ръководството гради нещо сериозно и съм щастлив, че ще бъда част от него.
Трансферът
Имах доста разногласия с ръководството на ФАР Рабат. Бешикташ изпрати далеч по-добра финансова оферта и шефовете ми я приеха веднага. Турците предложиха 1,2 милиона евро и ръководството започна да ме натиска да отида в Истанбул. Аз обаче исках в Левски заради Шакиб. Накрая нещата вървяха към провал, защото категорично отказах да ходя в Турция. Пратениците на Бешикташ останаха три дни в Рабат и ме убеждаваха да приема, но бях непреклонен. Президентът на ФАР разбра, че няма да променя решението си, и проведе откровен разговор с мен. Той ми каза, че все пак аз трябва да избера бъдещето си и преговорите с Левски се развиха за един ден.
Франция
След световното първенство за младежи през 2005 доста европейски клубове проявиха интерес към мен. Първият бе Бордо, но там по-скоро проучваха възможността да ме вземат под наем. Миналото лято от Ланс ме поканиха на проби; аз обаче не съм такъв футболист. Беше смешно, защото в този момент главният скаут на Олимпик Марсилия преговаряше за директен трансфер. Не искам да звуча арогантно, но се уважавам достатъчно, за да не ходя на проби. Смятам, че вече съм натрупал достатъчно опит. Марсилия искаше да ме вземе под наем с фиксирана трансферна сума. Обсъдих възможността с най-близките си и предпочетох да сменя клуба, но да остана в Мароко. Така преминах от ФЮС във ФАР.
Ливърпул
Това е едно от нещата, за които най-много съм съжалявал през живота си. Точно подписвах с ФАР, когато Рафаел Бенитес прояви официално интерес към мен. Мениджърът на Ливърпул ми се обади, но новият ми отбор не искаше да ме продава, защото трябваше да заместя капитана, който напусна същата седмица. Все пак животът е пред мен, възможно е един ден Ливърпул отново да прояви интерес.
Найбет
В Мароко приятелите ми ме наричат Малкия Нури, защото Нуредин Найбет е моят идол. Той направи впечатляваща кариера и ми харесва начина, по който я разви. Първо отиде в Нант, адаптира се и се наложи, след това стана звезда в Депортиво ла Коруня и се превърна в един от най-добрите защитници в света. Накрая успя дори да играе в английската Висша лига. Аз също върша нещата стъпка по стъпка. Знам, че Левски не е Ливърпул, но клубът е идеален за моето развитие. Ръководството ме приема добре, ще играя, а няма да тренирам с резервите например.
Хидиуед и Киси
Мурат е мой близък приятел. Чух се с него тази седмица. Той ми разказа, че българското първенство е доста оспорвано, хората са топли като мароканците, а Левски е голям отбор. Хидиуед игра за два ваши клуба, доколкото си спомням, а освен това научи и езика. Мисля, че той е уважаван в България, надявам се аз също да си изградя положителна репутация. С Киси бяхме съседи, но не сме толкова близки. Той напусна Мароко твърде млад и изгубихме контакт. Но ако имам възможност, с удоволствие бих се срещнал с него в България.
Националният отбор
В момента съм футболист на европейски клуб и имам право да пропускам приятелските срещи на олимпийския състав, на който съм капитан. На 9 август има контрола с Мали, но оставам в София. Това е договорено с федерацията. Бензукан също няма да получи повиквателна. Освен това най-вероятно от новия сезон ще играя главно за мъжката формация, но времето ще покаже.
Бензукан
Шакиб ми е като брат и съм ужасно щастлив, че отново ще бъдем заедно. Така и двамата ще се адаптираме по-бързо. Говоря с него всеки ден по телефона и основната ни тема е Шампионската лига. В Мароко турнирът е много популярен и се надявам Левски да влезе в групите. Миналата година отборът е успял да се класира, така че този сезон трябва да го направим отново.
Визата
Нямам представа защо се получиха тези проблеми с документите. Днес (вчера – бел. ред.) за втори път ми отказаха виза. Но тези неща не зависят от мен. Предполагам, че до петък всичко ще е наред и ще съм на българска територия.
_________________ Веднъж усетиш ли тръпката, то тя ще те следва завинаги и навсякъде! 1914!
|