Boyo написа:
SZ_FEN написа:
Така ли мислиш? Ами като върви, тогава защо са тия протести? По твоя критерий, тя и в Сомалия върви икономиката. Малко мизерия ама всеки ден стават икономически транзакции, не като да е спряла икономиката, нали така?
Ами върви, от 1997 до сега е все нагоре, с изключение на една година. Кое не върви?
Като ти чета "икономическите" коментари, някой път имам чувството, че си докторант в някой университет и нарочно ме провокираш с такива "мъдрости", за да ти пиша глави от дисертацията и то безплатно. Мисля, че ми гледаш сеира, за да видиш колко от дисертацията ти мога да напиша преди да се усетя.
Да ама следващия път, когато това се случи, ще ти изпратя сметката си, защото времето ми не е безплатно, а всяко едно от нещата, които ми предстои да ти напиша можеш и сам да си го намериш и научиш.
Всъщност, това е малка лекця за "Небойовците" в този форум, които искат да научат нещо.
Boyo, цитираш ми БВП на България преди 1944, на базата на което заключваш, че България е била изостанала преди, също като сега. Нали ако БВП беше валиден индикатор за състоянието на една икономика, икономист щеше да се става за 1 седмица. Трябва само да се научиш да изчисляваш тази форума GDP=C+I+G+(X-M) и си готов.
1. Нека кажем, че ти си отворен западноевропеец и страната ти има БВП на глава от населението = $10 на ден, а аз съм наведен българин от царско време и правя само по $2 на ден.
А какво ако един хляб в страната "Ненаведения" струва $5, а в наведена царска България е по 50 цента? Значи хем БВП-то ти е 5 пъти по-голямо от моето, хем можеш в страната си да си купиш 2 пъти по-малко неща от колкото аз в моята. А сега де?
Индикатора, който ти трябва не е GDP(БВП), а GDP PPP (Purchasing Power Parity).
2. Представи си следното.
Страната "Ненаведения" има 3 жители. Един от тях прави 11 000 долара на година, а другите двама по $500. Значи годишното БВП на глава от населението на "Ненаведения" е $4000.
Наведена царска България също има 3 жители. Всеки един от тях прави по $2000 на година и съответно годишното БВП на глава от населението е само $2000.
Значи според теб в страната "Ненаведения" хората живеят по-богато от наведена царска България защото в нея БВП на глава от населението е 2 пъти по-голямо.
Индикаторите, който ти трябват са Gini Coefficient и Lorenz Curve. Те грубо казано показват какъв процент от икономическото благосъстояние на една страна се държи от какъв процент от хората и. Да не се окаже, че в "Ненанведения" 5% от хората едно време държалуи 50% от богатсвото на страна, а в наведена царска България не било така.
3. Представи си сега, че страната "Ненаведения" е бомбардирана от лошите и три от най-големите и градове са били сринати до земята, а в наведена царска България това не се е случвало (от къде ти големи градове, 80% от хората живеят в села и малки градчета).
Ненаведения ще трябва да си използва националните спестявания за да препострои тези 3 града. В резултат от това БВП-то и ще нарстне с такива пропорции, че е много вероятно да надвишава това на повечето останали страни, въпреки, че в реалност не е получила нищо ново (възстановила е това което е имала и преди), само че сега има по-малко спестявания (и съответно по-малко потенциал за икономически растеж от преди).
Значи източника на растежа на БВП също е важен.
4. Казваш от 1997 икономиката в България си расте, значи всичко е ОК.
Виж каква е началната база и тогава прецени дали този растеж ти казва нещо за състоянието на икономиката.
Ти кое предпочиташ. Месечна заплата от 500 евро и 5% растеж (не че БГ икономика от 1997 е имала "реален" растеж от 5% на година) или заплата от 1000 евро и 2% растеж?
А да видим сега.
Също така всички икономически индикатори измервани във валута се делят на номинални и реални. Същото важи и за растежа на икономиката. Ако държавата напечата пари без покритие и ги пусне в обръщение и това генерира 5% инфлация, тогава ако нивото на растеж на икономиката ти е 7% в реалност икономиката ти е нарастнала само с 2% (Реален Растеж на БВП = Ниво на Номиналния Растеж - Ниво на Инфлацията).
Има сума ти други икономически индикатори, които биха дали смисъл на този разговор, но не мисля, че си подготвен за тях.