basma написа:
е уилдкид, тази нещо като смесена избирателна система с еди колко си на пропорционален и еди колко си на мажоритарен принцип теб кефи ли те? щото хората продължават да гласуват за партии, не за хора. там е проблема. то се видя и на референдума - аз не бях чувал да има партийно гласуване на референдум организиран от партия, ебати. и искам да гласуват само завършилите средно. а не хора, които не могат да прочетат бюлетината. отделно съм работил в държавна администрация - е брат, там работят все едно са 80те години. с такива методи и темпове. е там имам искания. освободиш ли народа от тая бюрократична идиотия немалко неща ще се отпушат.
и да кажа кур за дянков, заради чието неплащане на ония пари за бизнеса дръпна цялата икономика назад. май в началото на мандата им беше някъде, не помня.
Нещо си се объркал, системата е единствено пропорционална, с възможност за преференциално гласуване (т.е. да "разместиш" листата), това с мажоритарните кандидати отпадна. Пропорционалната система е най-добрата и най-демократичната система за избор на Парламент от вида на нашия. Неслучайно е и най-разпространена. Винаги, абсолютно винаги ще се гласува за партии - за партии се гласува и на Президентски избори, които са чисто мажоритарни, и на кметски (пак мажоритарни), както сам каза - и на референдуми (защото там "въпросите" са издигнати от партии). Системата е партийна и няма как да се избяга от нея. Независимите кандидати (в момента също ги има) са почти обречени, а ако някой е достатъчно силна фигура, за да е фактор, то около него някак си "естествено" пак се образува партия. Така че бягане от "партиите" няма. Спасението е - читави хора в партиите, членство в партиите и действия още на партийно ниво (т.е. гражданите да участват в управлението, респективно състава на самите партии, още преди да се стигне до властта и управлението - да си контролираш и чистиш партията отвътре - за съжаление в нашата действителност е невъзможно, материала е изключително неподходящ), а оттам и като цяло - повишаване качеството във властта и управлението.
Седем:Едно написа:
Ами аз не виждам нищо лошо главния прокурор и ВСС да се избират пряко от народа? Или поне шефовете на различните съдилища. Сега са абсолютно недосегаема каста, което няма нищо общо с идеята за независимост на системата.
Аз, обаче, виждам - смяташ ли, че тия същите хора, които гласуваха на последните избори, на референдума, на кметските, на президентските - могат да изберат главен прокурор? Че то 90% от народа изобщо не знае какво е то "главен прокурор" и си мислят, че той бил "баш-прокурора", който вкарва престъпници в пандиза (даже се чудят що процесите срещу разни мафиоти не ги водел той....

) Още по-малко пък могат да избират председатели на съдилища, ако ще и селския съд в Сусурлево да е - просто хората нямат абсолютно никаква представа какво трябва да прави един председател на съд, да не говорим пък да имат капацитет и дори нужната информация, за да преценят дали за тая позиция става един или друг човек (съдия). Просто няма как да се получи нещо читаво, даже напротив - тогава би се стигнало до това на такива постове да се намърдват хора "издигнати" от един или друг кръг заинтересовани (както всички избори, и на подобни ще зависи кой те лансира и с колко кинти те бута....). По тая причина за мен е неудачно.
Виж, за ВСС е по-различно, там в момента нещата са адски осрани. Не съм убеден, обаче, че избор пряко от народа е решението, донякъде по горните причини. Но промяна там трябва, трябва по-голяма възможност за контрол и на тия конкретно да им се търси зверска отговорност при установени осирания от типа на последните им такива. И трябва състава да е по-широк, и да влизат в него и неюристи....