Killmister написа:
До сега всичко, което съм изчел, слушал и гледал, АЕЦ Белене за бсп означава:
- намаляване цената на тока
- повече износ на ток
- работни места хората в Белене
Като имаше някакъв дебат организиран във ФБ, от очилатия смешник и свитата му от русофилски лизачи (нищо против нямам хора като Търговище - едно е да уважаваш един народ, по някакви си свои причини, друго е да поставяш интересите на руска държавна компания, пред тези на България

) се включих с двата крака напред и мога да ти кажа, че нито един човек, нямаше на представа какво означава АЕЦ. То не бяха дрънканици за работни места, заплати, бойко не искал щото не искал пенсионерките да плащат евтин ток, имали сме били хиляди енергетици, които чакали да ги назначат на работа и т.н. глупости от тия заучените думички, дето баба Пенка, от село Врабча примерно ще чуе и ще си каже "Ей това умно момче сергейчо, виж мисли за нас."
Нещата са много прости - който и да го строи АЕЦ-а, ще си дойде със специалисти-инженери и бачкатори, оттук ще се наеме само и единствено обслужващ персонал, дето да минава с метлата и лопатата - с две думи с основно и средно образование. Всички енергийни проекти в България е така, казвам го от опит, не от четене на уикипедия примерно. Тока няма как да се каже дали ще се намали щото факторите при АЕЦ са МНОГО - доставка на суровини, извозване на боклуци, съхранение, транспортиране, договори и т.н. Износа въпреки че не разбирам нищо от търговия, при положение, че наличните фактори, които съм изброил, увеличаването на износа ми се струва много условно.
Регистрирам второ мое мнение по темата за АЕЦ Белене 
.
Това което описваш за Фейсбук дебата на небългарския бивш премиер на България е нормална политическа практика. Допреди изборите в щатите, Ръмни обясняваше наляво и надясно по медиите, как Обама пречел за построяването на тръбопровод за природен газ ли беше, за петрол ли, който щял да осигури достъп до евтин петрол (да речем) от Канада и да създаде много работни места в по-бедните райони. Фактите бяха малко по-различни от приказките му.
Иначе, това което казваш за фирмата, които ще строи АЕЦ Белене, важи за абсолютно всеки един подобен проект в България без изключение (можеш сам да провериш фактите). Единствено обслужващия персонал и най-евтините бачкатори са българи. От хората от високия мениджмент и експертите дето правят големите кинти, много малка пропорция са българи.
Прав си на 100%, че човек трябва да прави разлика между народ, частни бизнес интереси и политици, но това важи не само за руснаците, руските фирми и Русия, а за всяка една държава, нейните частни фирми и хората и. Знам, че тук има хора дето като кажат Западна Европа или НАТО се насират прави, но чуждите държави си гледат техните интереси (както би трябвало да бъде), защитаването на българските такива би трябвало да приоритет на така наречените български политици.