Относителна работа - и баща ми, като е бил танкист 69 - 71 - а нафта е имало колкото душа ти сака, скъсвали са ги от каране. А по мое време с капкомер го сипваха. Казах, че от стрелби ни скъсваха но техниката я са я извадили два пъти, я не. Пак с бутане
По негови спомени (на баща ми) за Т - 55 - та не съм съгласен с адаша: изключително надеждна, лесна за поддръжка и експлоатация машина. 54 - та е горе - долу същата, но с недостатъка че не е имала стабилизатор на оръдието за прицел в движение (което, за времето си е било новост).
Е, ама мръсно и шумно било...ми танк, как да е тих и чист

..ела па съветски.
Танковете не губят ролата си след ВСВ - просто нараства ролята на авиацията. За подобно субективно мнение може би допринасят и арабско - израелските войни, най - вече Шестдневната.
Да не забравяме, че не танковете убиват - убиват хората. Умните и трудолюбиви араби криво - ляво се справяха с поддръжката на подарените им съветски танкове, но на бойното поле представата им за приложението на това чудо се свеждаше до движение и гърмене напосоки

Като добавим и това, че евреите неизменно им ебаваха мамицата на всичкото авиация още в първите минути те оставаха абсолютно беззащитни от въздуха. Което и през ВСВ е водело до съответните последствия.
А както казах, не е било да сме били и ние хептен без авиация. Плюс това не се е предвиждало да се впуснем в плътни танкови колони право напред срещу коварния враг, за радост на неговите изтребители и щурмови хеликоптери. Уязвимостта на танковете много зависи от начина им на приложение - този, който се отбранява (което неминуемо бихме били ние) не съсредоточава танковете си, а ги окопава, крие из горите, разпръсва ги измежду пехотата. Това пък ги прави по - защитени - вместо много скупчени цели противника има пред себе си пак много, но разпръснати и по -добре защитени всяка една поотделно от собствените си авиация и ПВО.
Значи да уточня изрично - не считам наличието на боеспособна и силна армия по онова време като причина и повод да се въздиша от носталгия по онзи режим. Такава армия (е, не чак 120 000 в мирно време) трябва да имаме и СЕГА. Друг е въпросът защо нямаме.
В този смисъл 7 - 1 е абсолютно прав: след като сме я докарали направо до нулата, с или без 5 - 6 изтребителя е все тая. Ако ще се дават пари, нека е за техника която може да се използва при бедствия и аварии. А не като сега да юрим ДВАТА хеликоптера трети ден , че чак да опираме и до това да наемаме частен (?!)