Noctis написа:
EDR написа:
...
Извинявам се, но сте си заврели главата в пясъка.
Пеле единствен нормален футболист в Бразилия ли е ? Сам ли ги направи Световни Шампиони ? Да, Неймар никога няма да се доближи до неговата класа и присъствие, но Меси и Роналдо (дори и дебелия) според мен са го задминали, не толкова с успехи и статистики, колкото с класа. Меси докара Аржентина до няколко финала, вярно загуби ги, но без него нямаше дори да се класират за въпросните първенства, какво остава да стигнат толкова напред. Гейчето от Португалия е Европейски Шампион, вярно, контузи се рано на финала, но ги добута до там. И това е отбор, в който половината отбор не може да си спре топката. Спечели с Реал 3 поредни титли в ШЛ, без да има отбор, който да спечели 2 поред, нещо, което мисля, че в следващите 50 години няма да се повтори. Колко години бяха на абсолютния връх Пеле и Марадона ? Съперчничеството между Меси и Роналдо вече продължава над 10 години и то при днешното равнище на играта, което е на топ ниво излиза над предела на обикновените човешки възможности. Не знам дали ще излезнат подобни фигури в бъдеще, които дори да ги доближат, но да видим.
Само за сравнение, пуснете си мач от от 70те години и си пуснете мач след 2010г... Темпото, скоростта и тактическата грамотност на терена са ТОТАЛНО различни. Моите уважения към гениите от миналото, но в днешно време, поне според мен биха изглеждали нелепо. За 40 години тази игра вече се е променила изцяло - Изкуствена засада, фалшива 9ка, уингбекове, позицията на либеро е заменена от тази на дефанзивния халф. Ежедневно гледаме анализи как даден отбор прави отработено разиграване за да предвижи определен играч на противника с 5 метра напред от неговата позиция, за да остави пространство зад себе си, което да се използва от далечния вътрешен халф на отбора и да се създаде числено преимущество при контраатаката. Гарантирам, че концепцията за създаване на пространство не е била измислена преди 90те години, просто защото играчите не са имали физическата подготовка, за да покриват всяко едно кътче на терена във всеки един момент.
Ноктис, не важно времето в случая, а класата на играчите!
Пеле и до ден днешен държи рекорда за най-много отбелязани голове, ако не бъркам. Един ден със сигурност някой ще го надмине, особено ако така продължи да се развива футбола и се играят все повече и повече мачове, но говорим за играч, който е играл тази игра и бил в силата си преди 50-60 години. Тогава някои мачове са се играели едва ли не на картофени ниви, топките са описвали странни траектории, бутонките са били като галоши в сравнение с днешните, изобщо екипировката е била на доста по-ниско ниво, базите за подготовка също, медицинските щабове, лекарствата - нищо няма база за сравнение със сегашните нива. Кое те кара да мислиш, че ако сега Пеле се беше родил и израстнал, заедно с Меси, К. Роналдо и Неймар нямаше да е по-добър от тях? Той таланта си го има в изобилие. Щеше да тренира по днешните методики и не 1200, а 1500, дори 2000 гола можеше да отбележи при това количество мачове!?
Изгледай му клипове и виж колко напред за времето си е бил. Навремето, когато Л. Фиго изгря като звезда, всички коментатори с право му се възхищаваха на умението да финтира противниковите играчи само с тялото си. Е, Пеле го е правил доста по-рано същото. Виждал ли си какви тупалки е праскал от фаул? Какви голове е заковавал със задна ножица?
И като се изтъкват толкова статистиките, сигурно тези, които го правите сте чували и чели за Ж. Фонтен. Този човек и до ден днешен държи рекорда за най-много отбелязани голове в един шампионат на СП - 13. Дори все още сред първите 5 в историята по отбелязани голове на СП. А абсолютният рекордьор е с 16 гола, но от 4 шампионата, ако не бъркам. Виж му показателите и ми кажи как ти се струва статистиката му по отношение на изиграни мачове и отбелязани голове, ако тя е най-важна в случая! Ако искаш виж и тази на Ф. Пушкаш(голове/изиграни мачове) и я сравни с тази на Меси, Роналдо и Неймар.
Европейската титла на Португалия беше Copy-Paste на Гърция от 2004.
Ди Стефано има 5 поредни КЕШ с Реал М, а Хенто има 6 КЕШ(не знам дали все още не е единствен с толкова в историята) и 12 пъти е шампион на Испания. Ди Стефано има двуцифрен брой титли с клубните си отбори в отделните шампионати, където е играл. Не отричам, че ШЛ и КЕШ са несравними по класа и трудност в полза на ШЛ, но и по времето, когато са играели Ди Стефано, Кройф, Пушкаш, е имало доста по-малко чужденци в отборите. Единствено Реал М е имал повечко в състава си и затова са тези 5 поредни титли тогава. А сега в грандовете често има по-малко местни футболисти отколкото чужденци.
Меси ги закарал на много финали, ама не е спечелил нито един, нали?! Той и затова никога няма да задмине Марадона и ще си остане малкото кутренце на фона на великия Диего. Пък и аз освен 2014 не се сещам за друг шампионат, дето Меси да е играл по-силно. Даже на последното СП беше доста тих. Марадона на 3 СП съм го гледал и в мачовете, който играеше почти винаги има беше сред най-добрите на терена.
пп: Роналдо(Феномена, Легендата или дебелия, ако предпочиташ) е по-добър от гейчето от Португалия, а и от Меси.
Пеле, Марадона, Зидан са били на абсолютният футболен връх 5 пъти общо

Меси, К. Роналдо и Неймар нито веднъж

С това темата се изчерпва.
Само за сведение, едно голобрадо момче (Мбапе) вече е бил на абсолютният футболен връх, при това с немалък принос Франция да е там! Дали ще стане отличен маркетингов продукт, каквито са Меси, К. Роналдо и Неймар - това само времето ще покаже!?