tprodanov написа:
Всъщност, тук изобщо не би следвало да се говори за договорки, нито пък има някакво значение дали са подавали оставки, защото ангажиментите и правомощията са формулирани на ниво Устав на дружеството. Там ясно е записано, че то се представлява от Управителен съвет, а УС от своя страна трябва да одобрява договори от такъв тип с мнозинство 6/7. Сега, дали това прави подписа на Представляващия аз нямам идея, това си е чисто юридическа тема.
Колкото до Тонев, аз не виждам той да има право да подписва каквото и да е - в Търговския регистър е записано, че Баждека е представляващ дружеството.
Във всички случаи обаче, и НКП и Тръста влязоха в УС, за да могат точно в такива случаи да правят информацията публична. Ако те нямат достъп до нея, няма смисъл от тяхното членство вътре.
Така, първо - в момента представляващ Левски е Баждека. Т.е. само той може да подписва договори. Естествено, не виждам никакъв проблем Тонев да е договорил каквото трябва, а Баждека да е подписал. Толкова по въпроса за подписите.
По-нататък - действително, в Устава на Левски са описани някои ограничения в УС, т.е. че някои договори трябва да са подписани с мнозинство 6/7-ми от УС. Прекрасно знаем, че УС в момента има 4 члена (то изобщо да има решение на УС трябва да присъстват всички, включително и НКП и Тръста, щото с по-малко от 4 човека не могат да вземат каквото и да е решение). Тук възниква големия въпрос - нищожно ли е решение на УС, взето в разрез с Устава. Веднага казвам, че по мое собствено мнение такова решение НЕ Е нищожно по отношение на третите лица. И веднага ще се обоснова защо:
Цитат:
ПРЕДСТАВИТЕЛНА ВЛАСТ
Чл. 235. (1) Членовете на съвета на директорите, съответно на управителния съвет, представляват дружеството колективно освен ако уставът предвижда друго.
(2) Съветът на директорите, съответно управителният съвет с одобрение на надзорния съвет, може да овласти едно или няколко лица от съставите им да представляват дружеството. Овластяването може да бъде оттеглено по всяко време.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) Имената на лицата, овластени да представляват дружеството, се вписват в търговския регистър. При вписването те представят нотариално заверени подписи.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) Ограничения на представителната власт на съвета на директорите, на управителния съвет и на овластените от тях лица по ал. 2 нямат действие по отношение на трети лица и не подлежат на вписване в търговския регистър.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) Овластяването и неговото оттегляне има действие срещу трети добросъвестни лица след вписването им.
Това е член от ТЗ. Същата разпоредба, едно към едно, я има и в Устава. Т.е., ако аз съм трето лице (примерно Виваком), когато подписвам договор с Левски, ме интересува той да е подписан от Баждека. Ама Баждека нЕмал право сам да подписва, трябвало одобрение на тоя, на оня...мен това не бе интересува, това си е проблем на дружеството! То си има механизъм да си иска отговорност от съответните лица, които са му нарушили устава. Но третите лица не ги ебе. Точно по същата причина, впрочем, изобщо е вписан УС само с 4 члена....реално по Устав тоя УС не може да взима дадени решения. Обаче е вписан в ТР, защото това няма значение за функционирането на дружеството.