Може и да прозвуча "хейтърски", но от коментарите които прочетох оставам силно разочарован. Преобладават негативни и крайни мнения, без да са подплатени с никакви факти и тези. Този бил трагичен, оня неадекватен, третия не ставал за нищо, четвъртия тъпа маймуна и т.н. За добро или лошо футболистите, с които разполагаме са на сходно ниво с организацията и професионализма, който цари в клуба. По мое мнение няма как да искаме да пристигнат качествени попълнения, при положение че Левски в момента не е атрактивен с почти нищо за чуждестранни класни футболисти. Нивото на българското първенство е слабо, не играем в европейските турнири, както вече споменах организацията е на ниско ниво, има слухове за финансови проблеми (това няма как да знам дали е така), треньорите се сменят през 4-5 месеца, дават се пари за футболисти, който играят по 2-3 мача и след това се гонят с огромни (за нашите възможности) неустойки. Ако си професионален футболист(чужденец) и разбереш че има интерес към теб, от съответния отбор имаш две опции: да събереш информация за клуба от приятели и познати и да прегледаш в интернет за какво иде реч. Тогава се сблъскваш с всичките тези проблеми, плюс помията която се излива постоянно от родните ни медии и ще си кажеш: Защо трябва да отида да играя там? Нима всеки един от нас, когато има предложение за нова работа не проучва внимателно къде отива и в каква среда ще попадне? За мен по-болно и притеснително е положението с българските футболисти. Наскоро попаднах на статия, която гласеше нещо от сорта на "Левски набира деца за школата" или "Левски обявява кастинг за подсилване на школата". Когато аз бях малък, всяко едно дете, което се интересуваше от футбол, си мечтаеше да играе за Левски или лит(*кс-етрополе. Нямаше нужда да се набират деца, всички се мъчеха да отидат там и се отсяваха само най-качествените. Сега децата играят в ДИТ, слънчице, тигърчета, лъвчета и Бог знае какви още частни школи. За да ходят там обаче и за да са равностойни на "грандовете", явно се работи по-правилно, по-качествено, условията са по-добри и специалистите са по-кадърни. Ако си родител и не си болен мозък (какъвто съм аз, а предполагам че и повечето от вас), винаги ще предпочетеш да запишеш синът си в някоя от тези школи, защото искаш най-доброто за детето си. Закърмените от малки със синята идея деца, стават все по-малко и в момента няма много български футболисти, които копнеят да играят за Левски. Повечето идват с мисълта да направят силен сезон и да избягат нанякъде (Турция, Русия, Кипър). Дори и за тях не сме сред топ приоритетните отбори в нашия "елит".
Относно спортно-техническата част, аз съм ЗА това да се даде шанс на млад треньор, какъвто е Топузаков, какъвто беше и Мъри когато започна в Левски. Ще започна от там, че успях да гледам едва около 60-70% от вчерашната ни контрола и напълно подкрепям идеята да се опита смяна на постройката. От както се помня Левски никога не играл дори с близка на тази(3-5-2) схема и взимайки в предвид наличните футболисти, липсата на качествени крила, равностойните централни защитници и акцентирайки върну най-силното ни звено в момента: халфовата линия. На вратата може да се окаже голям проблем, че нямаме 2-ри вратар, който да е готов да застане, ако нещо се случи с Йоргачевич. Това, което ме притеснява в централните ни защитници е, че нямат особенни технически качества, а тази схема изисква в голяма степен хладнокръвно изнасяне на топката. Пиргов е като с бомба в краката, над Сандберг и Яблонски нямам кой знае какво наблюдение, поради малкото мачове, в които съм ги гледал, Александров и Лукин, като че ли са най-добре с топка в краката. При румънецът обаче има проблеми с характера и дисциплината, поне каквото отразяват медиите. Мисля че се нуждаем от енергични халф-бегове, каквито според мен са налични в момента. Ще оспоря напълно един от коментарите преди мен, като кажа че за мен това е най-точната позиция на Сашо Александров. Има много повече свобода да се включва в предни позиции и при евентуална грешка има предостатъчно хора, който да го покрият (3-ма централни защитници, опорен халф и вътрешен халф от съответната страна). Разбира се на всички е ясно, че му е в пъти по-удобно от дясно. Прохазка не вежнъж е доказал, че се справя добре на доста позиции и мисля, че ако се наложи спокойно може да играе като халф-бек. За мен интересно е хрумването с Нар. Той може да преодолее човек, в същото време в миналите мачове показваше доста активна игра във фаза защита. Проблем определено е това, че разполагаме само с Минев от ляво и имайки в предвид че е на 36 години и контузиите започват да му се обаждат все по често, ако ще играем с тази схема е задължително да вземем човек за там. За футболистите в средата на терена съм най-спокоен и най-уверен. Де Нойер е перфектен опорен халф, играе опростено и интелигентно. Костадинов и Бурабия пред него имат повече свобода и това според мен ще се отрази най-добре на французина, тъй като той задържа повече от необходимото топката. Костадинов без проблеми може да заеме мястото на Де Нойер, когато той не е на разположение и да играе по-назад. Невероятна глупост и аматьорско управление (разбира се ако не се окаже, че футболистите не са искали да преподпишат до сега) за мен е това, че на двама от най-добрите ни и в същото време в перфектна футболна възраст футболисти им изтичат договорите и от лятото може да си тръгнат без да можем да направим каквото и да било. Краев може да се включи равностойно в средата на терена, както и Прохазка, където му е истинската позиция. За нападението имам въпростителни. Адениджи е недодялан и технически слаб, макар че виждам израстване спрямо това, което представляваше когато дойде. Физиката и завършващият удар са му много добри и мисля че трябва да играе в комбинация с раздвижен, бърз и техничен нападател, където е втората позиция на която мисля че трябва да се подсилим. Като изключим бързината, Аниете отговаря перфектно на опцията за втория нападател, но и годините според мен му натежават. Със сигурност в пъти по-удачно от мъчението, което му се причиняваше по лявото крило. Над Сукуна нямам наблюдение и ще се въздържа от коментар. Опция за нападател е и Франсис Нар. Над юношите нямам задълбочени наблюдения, но мисля че към настоящия момент, нямаме някой готов да заиграе (изключвам Краев поради солидния брой мачове, който изигра) и е най-правилно да бъдат преотстъпени да се обиграват. Много далеч съм от мисълта, че в тази схема ще изглеждаме невероятно, или че ще нижем победа след победа. Преходът от старата в новата схема е много труден, поради коренната разлика във философийте им, начинът на структуриране на атаките и покриването на пространства в защита. С риск да се повторя, от моя страна давам пълен карт-бланш на Топузаков, ако реши да налага 3-5-2.
Някой от вас ще кажат "дълги постове не чета", нямам намерение нито да влизам в спор с някой, нито претендирам че съм футболен капацитет, нито искам да си натрапвам мнението.
едит: Съвсем забравих за Антон Огнянов. Може би с неговото идване имаме алтернатива на Минев, но преди да дам мнение имам нужда да изгледам няколко негови мача като халф-бек.
едит 2: Не знам защо някой си позволява да ми едиства поста, жив и здрав да е.