Христо Йовов бе от малкото играчи на Левски, които след позора срещу Тампере все пак намериха сили да говорят пред медиите. В интервю за Меридиан мач национала тръгва да търси вина във вестниците и журналистите за това какво са писали и ще пишат.
Христо, каква е равносметката ти след мача?
- Бяхме в подножието. Не успяхме да направим нищо, с което да се запомним тази година. Най-лошото е, че пропиляхме цяла година, имам предвид миналата в първенството. С толкова усилия стигнахме до шампионската титла, която сега пропиляхме само в два мача. Според мен грешката беше в първия мач, а не сега в реванша. В Тампере не играхме така, както днес. Днес Левски нямаше шанс, но показа малко от лицето, което трябваше да има още в първия мач.
Как си обясняваш рязкото падане на играта си. Имаше много големи очаквания...
- Може би всички, включително и вие, се заблудихме, че Левски едва ли не вече не може да загуби нито един мач, но виждате, че бързо може да се види реалността и бързо ни свалиха на земята. Какво може да се каже оттук насетне. Съжаляваме, но вече е късно. Казвам, че лошото е, че сега ни предстои една година, през която единствено трябва да се концентрираме върху първенството.
Изчерпан ли е съставът, в който играхте сега?
- Това не зная. Ще преценим, ще видим, смятам, че не може един състав да е изчерпан, след като показа толкова добри игри в годините. Не е реално от един мач да зачеркнем всичко, което направихме толкова много пъти, но обикновено вие (б. р. - журналистите) сте способни на това.
Очаквахте ли да отпаднете още във втори предварителен кръг?
- Както вие, така и ние не очаквахме, но казвам още един път - отборите вече са доста равностойни и така, както ние бяхме на мястото на Тампере миналата година, така сега усетихме как са се чувствали Киево. За съжаление това не може да се върне и е много лошо.
Отпаднахте, след като за 180 минути не успяхте да отбележите гол на Тампере...
- Мисля, че имахме положения, но виждате, че когато в първия мач се подходи с нотка на недоверие, след това, когато искаш да се получи - не се получава.
И все пак чисто игрово какво ви попречи толкова минути да не вкарате гол, след като имахте няколко добри положения?
- Нямам представа. Явно е въпрос на шанс. След като сме създали достатъчно положения и имахме абсолютно всички шансове да отбележим гол, просто не се получи. А и гола, който получихме оказа доста голямо влияние.
Ще успеете ли да преодолеете тази загуба, тъй като тя неминуемо ще ви развали настроението, а сезона започва след броени дни и колко време ще ви е нужно?
- Тонусът се връща с победи. Разбира се, че ще падне настроението в отбора, но както казах, ако има победи, ще се успокоим. това е и единственият шанс отборът да излезе от тази дупка, в която е попаднал в момента. Една година ще трябва на Левски, за да се отърси и за жалост това ще е доста дълга година. Надявам се да е без доста катаклизми, макар, че много хора чакаха това да се случи. Две години едва ли не ги изяждаше отвътре начина, по който играеше Левски и мачовете, които печелеше и мисля, че може да очакваме много неща във вестниците.
А да очакваме ли Левски да започне да играе по същия начин, както миналата година?
- Левски, ако не върне играта си, която показваше до преди няколко месеца е обречен и е за бракуване според мен. Трябва да се направят жестоко много промени. Аз все пак мисля, че в този мач Левски се доближи до това, което показваше като игра преди няколко месеца. Просто още веднъж казвам, че изпуснахме шанса си в първия мач.
Има ли нещо, което ви пречи да се изявите на сто процента, нещо не футболно, каквото и да е?
- Нямам представа, сигурно вие ще намерите хиляди оправдания за това, че Левски не играе добре и че футболистите не са вече достатъчно добри, но времето ще покаже. Ако има по-добри, разбира се, те ще заместят всеки един. Ние знаем, че без всеки може.
Става въпрос като атмосфера дали има нещо, което да ви пречи да се изявите на терена?
- Не, не е само до атмосфера. То е до много неща. Много са компонентите, които помагат да се стигне до една победа и атмосферата със сигурност не е причината, поради която Левски отпадна.
Коментирате ли помежду си липсата на Наско Сираков и това, че го няма пречи ли ви по някакъв начин?
- Не, защо да ни пречи или да ни помага? Наско Сираков не играе в даден мач. Ние играем, ние сме виновни и най-бързо трябва да намерим вината в нас, вътре в клуба.
Какво ще кажеш на представилата се брилянтно публика, която не спря да ви подкрепя дори и след края на мача?
- Още в съблекалнята коментирахме феновете. Аз от доста години съм в Левски, преди това също съм играл в този отбор и просто може да направим един дълбок поклон към тази публика, защото много отдавна, когато Левски е губел не е имал такава публика. Това говори, че не само отборът през тези две години се е изградил по европейски, но публиката също е на много високо ниво вече.
Имате ли сили да зарадвате феновете си с нова титла, която може би ще покрие този провал?
- Не зная дали ще покрие провалът, но със сигурност Левски ще е бори за титлата. Ако обаче не успеем да я спечелим, ще трябва да се замислим много по въпроса.
Станимир Стоилов каза ли ви нещо в съблекалнята след мача?
- Коментирахме го, но това ще си остане между нас.