forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Нед Авг 17, 2025 1:35 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 4703 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 157  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сектор Б
МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 10:43 am 
Vlado1914 написа:
ivayllo написа:
Г-н Владимиров .... явно среща НЯМА ДА ИМА !

Исках да се зададат въпросите очи в очи, защото така правят истинските Левскари. 200 пъти съм ходил на мач във Варна, аз не съм сигурен че ти реално съществуваш и си Левскар. Защо един път не ми зададе въпрос на стадиона? Или не си ходил на мач... Това е за тебе. Кой си ти, че да казваш че няма да има среща?

Исках да се срещнем, за да си изясним въпросите, казах ви да ми се обаждате по телефона, но явно сте силни само пред компютър и когато Левски е зле.

:ohmygod :smt005 :ohmygod2 :loser2
аз не съм левскар бе ..... никога не съм ходил на мач и реално не съществувам

п.с. : аз съм никой че да казвам дали ще има среща ... просто чисто и ясно го казах предвид мненията написани от всички хора до момента на моето мнение .

п.с. : къде е твоето достойнство бе ?! защо не признаеш че в момента това което се случва в сектор Б е пълна боза ?!
п.с. това с факлите и димките няма да го коментирам защото с това си мнение ти разцепи мрака :loser2

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 11:02 am 
Аватар

Ше се оправят когато Ганя спре парите, умре или се махне. Ако е на 100 годишнината екстра :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 11:14 am 
Аватар

ДипломатО написа:
Ше се оправят когато Ганя спре парите, умре или се махне. Ако е на 100 годишнината екстра :)

Ще дойде друг, който да изнудват. Трудно си представям някой предпочете да плаща десетки хиляди глоба, пред това да плаща в пъти по-малко на някакви псевдо фенове. Нещата ще се оправят когато други се махнат, не Ганя, в този конкретен случай той е най-малко виновен ... :?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 11:45 am 

чак пък тъй..
трябва да дойде някой, на който му пука за Левски и съответно да предприеме нужните мерки - слагат се камери, следи се, кои са хората, които "правят проблеми за десетки хиляди глоба", арестуват се, съдят се, забранява им се да стъпват на стадиона и готово.. ако това означава, че трябва да се мине през фаза с ушев в сектора - so be it. предпочитам го пред това, което е в момента.
алтернативата е да се върне в редиците им човекът, който има нещо в главата и който може да ги контролира, но пък той трябва да мине по обратния път на описаното токущо, което е малко вероятно към момента, или да се пръкне нов такъв, но за сега нямам такива надежди ;/

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 11:48 am 

Голям проблем е наличието на твърде много нискоинтелегентни хора, но това е в цялата държава, не само на трибуните на мачовете на Левски.
Ако един човек е малоумник, когато е заобиколен от глутница себеподобни става в пъти по-малоумен. Както е казал Тери Пратчет: "Коефицентът на интелигентност на една тълпа е равен на коефицента на интелигентност на най-тъпия в нея разделен на броя на членовете в тълпата". Това не бива да се подценява.
Иначе аз вече имам общо със Сектор Б единствено при гостуванията. Нямам работа там, няма закога да се връщам, а и за момента не го искам.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 11:50 am 
Аватар

Tech0 написа:
ДипломатО написа:

Ще дойде друг, който да изнудват. Трудно си представям някой предпочете да плаща десетки хиляди глоба, пред това да плаща в пъти по-малко на някакви псевдо фенове. Нещата ще се оправят когато други се махнат, не Ганя, в този конкретен случай той е най-малко виновен ... :?

за всичко е виновен Грашнов... и после умните политици... и после наркодилърите и после....
той въведе платените фенове - тази гениална иновация в световен мащаб, която я има само в България :idea:

навремето Лафчис, като на 5 гостувания 1 път отпуснеше пари за нафта за 1 рейс го гледаха в очите, сега 2-3 бона на мач и са недоволни ....
ебати ЛЕВСКАРИТЕ, ебати чудото - има хора, които бачкаха и бачкат без пара за ЛЕВСКИ над 10 години и не мрънкат, защото ТЕ ПОМАГАТ НА ЛЮБИМИЯ ОТБОР!

p.s. какво работиш - футболен фен :ohmygod (би звучало като виц по света)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 12:05 pm 
Аватар

Разбира се, че Ганьо е виновен. Който плаща, той поръчва музиката. Ганьо спокойно може да им каже, че има ли бити привърженици в Сектора, няма да им плати парсата. Тогава юнаци като Стоев ще мислят доста повече с главата си, а не с юмруците. За съжаление Ганьо има по-голям интерес от наплашен и покорен Сектор. Що не дойдат в А да се правят на бабаити жилетките?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 12:44 pm 

Редно е ако има някаква дискусионна среща на нея да присъстват и Гонзо и Баждеков. И може би представители на полицията. Политиката на един клуб спрямо привържениците му трябва да е много по-сериозна от това, което се случва в момента. Нормалните хора поставяме въпросите си и при несъгласие от другите страни се казва, че оттегляме подкрепата си докато нещата не се нормализират. Ще гледам Левски по телевизията докато не оправят сектора, който не прилича на нищо и докато не се оправят отношенията със стюарди и други търсещи проблем (или поне докато ушев не гарантира, че ще бъдат наказвани такива физически саморазправи). За мен животът и здравето на всеки е по-важно от който и да е мач. Просто наистина не може така да продължаваме, щото утре и Берое вече ще са пред нас като агитка.

Слагайте ключ на тая тема, ДЕЙСТВИЯ ТРЯБВАТ!!!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:10 pm 
Аватар

basma написа:
Редно е ако има някаква дискусионна среща на нея да присъстват и Гонзо и Баждеков. И може би представители на полицията. Политиката на един клуб спрямо привържениците му трябва да е много по-сериозна от това, което се случва в момента. Нормалните хора поставяме въпросите си и при несъгласие от другите страни се казва, че оттегляме подкрепата си докато нещата не се нормализират. Ще гледам Левски по телевизията докато не оправят сектора, който не прилича на нищо и докато не се оправят отношенията със стюарди и други търсещи проблем (или поне докато ушев не гарантира, че ще бъдат наказвани такива физически саморазправи). За мен животът и здравето на всеки е по-важно от който и да е мач. Просто наистина не може така да продължаваме, щото утре и Берое вече ще са пред нас като агитка.

Слагайте ключ на тая тема, ДЕЙСТВИЯ ТРЯБВАТ!!!

а чистачката на стадиона да викнем ? пожарна ? линейка ?

ако сме нормални хора ще се разберем, ако не - скеторО сте си остане:
1. място за пубертети, които се хвалят, че са били при престъпниците
2. място за дребни престъпници и дилъри, които се чувстват велики - босове на мафията
3. място за платените фенове, които с радост заработват 30 кинта, докато си гледат мач

p.s. не е далеч времето, когато на всички с мозък в тиквата ще им писне от тея простотии в Б и ЩЕ СЕ ПРЕМЕТЯТ ! не случайно има бум на продажба на карти именно в А и В (разбирай в най-евтините им части)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:10 pm 

Прочетох мненията ви и разбрах едно , че някои от вас са хора с комплекси , които искат нещо да зависи от тях , но само с писане във форума няма как да стане.Искате в сектор Б да има полиция , като в агитката на Локо Пд...Докато аз съм председател това няма как да стане.Разбирам че не искате да се видиме , защото искате да сте си 'анонимници'.Не искате да знаете много истини , защото после няма как да пишете по форумите.Разберете че повечето Левскари не мислят като форумния хулиган Ивайло.Преди време искахте Левски да играе във В група , да започне на чисто и тн. и тн.Но благодаря на себе си , че не послушах шайката лумпени , пишещи предимно по форуми.Преди време споделих с Иван за срещата и той ми каза , че няма смисъл , защото тези които пишат глупостите няма да дойдат на срещата.Имаше да Ви казвам много неща , но явно няма смисъл.Не ми задавайте повече въпроси по форуми, няма да ви отговоря.Обадете ми се по телефона.
И за последно искате ли да пробваме нещо : Да спазваме едни малки правила и да се обзаложим, че няма да има абсолютно никакви проблеми.Не хвърляме предмети по пистата , не палим факли и димки на евромачовете и не развяваме свастики.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:13 pm 
Аватар

Свастиките да не би ние да ги развяваме? :ohmygod

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:15 pm 
Аватар

Vlado1914 написа:
..
И за последно искате ли да пробваме нещо : Да спазваме едни малки правила и да се обзаложим, че няма да има абсолютно никакви проблеми.Не хвърляме предмети по пистата , не палим факли и димки на евромачовете и не развяваме свастики.

а защо не към правилата да добавим и
да не бием нашите фенове
да не им правим проблеми за това как са облечени, имат ли дълга коса и т.н.
да не справи проблем ако някой не иска да седи с гръб (или гол) или просто си блее в мача
и т.н.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:19 pm 

ЛС4евер Да, наистина смятам, че е редно да има хора от ръководството на една такава среща, защото те дават парите за това "самоохраняване" и трябва да са наясно, че плащат всъщност за побой над левскари. Трябва да им се зададе въпроса ДОКОГА ТАКА? А куките трябва да кажат защо снимат с камера, като няма последствия за никой след това и докога ще има издевателства, толерирани от тях. В противен случай продължаваме с безсмислените писания и съобщения с черен шрифт като по-горното, които са унизителни за всички ни.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:24 pm 
Аватар

Vlado1914 написа:
Прочетох мненията ви и разбрах едно , че някои от вас са хора с комплекси , които искат нещо да зависи от тях , но само с писане във форума няма как да стане.Искате в сектор Б да има полиция , като в агитката на Локо Пд...Докато аз съм председател това няма как да стане.Разбирам че не искате да се видиме , защото искате да сте си 'анонимници'.Не искате да знаете много истини , защото после няма как да пишете по форумите.Разберете че повечето Левскари не мислят като форумния хулиган Ивайло.Преди време искахте Левски да играе във В група , да започне на чисто и тн. и тн.Но благодаря на себе си , че не послушах шайката лумпени , пишещи предимно по форуми.Преди време споделих с Иван за срещата и той ми каза , че няма смисъл , защото тези които пишат глупостите няма да дойдат на срещата.Имаше да Ви казвам много неща , но явно няма смисъл.Не ми задавайте повече въпроси по форуми, няма да ви отговоря.Обадете ми се по телефона.

Браво шефе..
Искам само едно нещо да те питам, ако искаш ми отговори.. Сложи се на мястото на който и да е от битите в сектора, независимо какво е направено и към теб да идват група нашмъркани келеши с думите "убийте го", , след това ще повярваш ли на думи като стюярдите се подбират, повече няма да има боища и още много обещания...

Последна промяна Lek на Сря Ное 10, 2010 2:31 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:29 pm 
Аватар

Vlado1914 написа:
Разбирам че не искате да се видиме , защото искате да сте си 'анонимници'.

Някои може би, да, но повечето просто се страхуват за собствената си безопасност и неприкосновеност, която не е гарантирана от обкръжението на НКП. Сигурен съм, че почти никой тук няма нищо против теб лично, но за съжаление живеем в Булгаристан на беззаконието и някои поставят собственото си здраве и сигурност на първо място, което е съвсем нормално си мисля.
Ако имаше демократичност много хора от този форум (сигурен съм) биха се записали във фенклуба и биха спомогнали да се засили влиянието му. Не не ни подценявай, тук има много полезни хора от всички сфери на живота с опит и умения, доста от тях бивши и настоящи участници в агитката. С удоволствие бихме помогнали да се издигне фенклуба на любимия отбор, но ако имаше прозрачност и независимост...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:31 pm 
Аватар

Vlado1914 написа:

Аз искам стюардите да не бият за щяло и нещяло, а когато някой сгафи (примерно с димката) да го хванат за яката и да го изведат от стадиона.
Искам адекватен човек да държи микрофона. Под адекватен разбирам да се пее ЗА ЛЕВСКИ, а не бели чаршафи, зелени възглавници и червени юргани...
Свастиките ги развяват едни момченца, които са толкова нацисти, че смятат Мусолини за нацист, не са от форума или поне не от редовните в него. Само че тях никой не ги пипа, защото са от които трябва.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:51 pm 
Аватар

rkk написа:
а когато някой сгафи (примерно с димката)

Проблемът ще е дотогава, докато тва се смята за гаф. А тва със забраните за димки, факли и трошене на стадиони като кочината например е пълен ташак. Ние сме агитка, която сама се задушава и колкото и Владо или който и да е си мислят, че с тия "простички" правила всичко ще е наред - е ми не, няма как да е. Да обясни като са толкова простички правилата защо огромна част от свестните хора вече или не ходят на мачове, или са в А сектор. Не знам толкова ли е сложно да се проумее, че докато има стюарди няма да има развитие. И тук да го поправя - Локо Пд нямат куки вътре в сектора, а пред него. - така както бяхме и ние в периода 2005-2007. И не мисля, че тва е "връщане 10 години назад", при положение, че единствените дет се развиват в момента са тези без стюарди и с куки пред сектора, защото това ги обединява, а стюардите разделят и гонят хората.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 2:53 pm 
Аватар

vlado1914 написа:
Разберете че повечето Левскари не мислят като форумния хулиган Ивайло.

Владо обаче като дойде време да се реди хореография Ивайло ще е първи там, а тези "повечето Левскари" само ще цъкат с езици след това(повечето от тях по телевизията) ...

Пък и няма нужда от срещи, защото такива вече имаше и 100 пъти се обещават разни неща ... Значи на мача с ЛИЛ, преди началото, аз самия чух следната реплика от един стюард(няма да споменавам имена, беше сред най-активните в боя в последствие): "Айде бе, няма ли да пребием някой вече, стига сте ме спирали. Аз онези глупаци по-нагоре вече ги предупредих, че нещо много ме дразнат, така че скоро ще ги смажем." ... цитата е по памет ... също спомена нещо, че тръгнал да бие някакъв циганин, а някой го бил спрял и т.н. ...
И после ми идва Стоев или някой друг и казва: Правим инструктаж преди всеки мач, стюардите не бият и т.н. :ohmygod2 :ohmygod2 :ohmygod2 :ohmygod2 :ohmygod2

Някой мисли хората за по-тъпи отколкото са ... Също така, явно има нова мода и някой вече се правят на тарикати и си свалят жилетките преди да отидат и набият поредния Левскар и след това пак си я слагат. Ако под това разбираш "стюардите не бият" (защото не са със жилетка докато го бият, а после пак си я слагат) добре. :D

Всичко останало е дъвкано ... парите, които се взимат от Батков, показния рекет, който му беше направен със Сиони и Барселона и т.н. и т.н. ... това са факти, така, че няма нужда да бъдат дъвкани, те се знаят.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 3:21 pm 

след това мнение на В.Владимиров повече нема стъпим у сектора

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 3:30 pm 

Преди всеки мач всички стюарди получават инструктаж, на който се начертава линията им на поведение. Ето я и нея :blass
Изображение

Е след това мнение не виждам да има смисъл от среща, което всъщност се знаеше от преди. Ние(или по-скоро аз) виждам(е) проблем там където вие не. Да се видим да ни обясните как лично Гонзо ви е помолил без глоби този мач? И как човека, на който му беше скачано на главата (който е бил един от вас доколкото разбрах - ебати кучетата сте :ohmygod2) с тази димка е откраднал от бъдещето на децата в ДЮШ-а?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 3:42 pm 
Аватар

Tech0 написа:
Някой мисли хората за по-тъпи отколкото са ... Също така, явно има нова мода и някой вече се правят на тарикати и си свалят жилетките преди да отидат и набият поредния Левскар и след това пак си я слагат.

Дали аналогията е уместна или не, сами преценете :smt031 И тия щели да свалят жилетките с номера им, коагто почиват...
http://www.btv.bg/news/bulgaria/institu ... etost.html

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 3:46 pm 
Аватар

Към момента усещането в тоя сектор е малко като в селска дискотека - озлобени погледи, малолетни курви и т.н. Общо взето е ясно че ше има бой и само се чака да се почне. Г-н Владимиров може би не го разбира защото на него или на близките му нема как да им се случи. :smt115

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 3:58 pm 
Аватар

Контрааргументите в тази тема са безумни

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 4:09 pm 
Vlado1914 написа:

разкри ме :smt005 :ohmygod2 :loser2 :ohmygod

п.с. : ти верно ли си толкова простоват или само се правиш на такъв ? г-н ГУГУТКА !?

Върнете се в началото

Заглавие: Re: Важно!
МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 4:09 pm 
Аватар

Vlado1914 написа:
Здравейте, аз съм В. Владимиров, председател на НКП, и този профил е мой, ще пиша само аз от него.
Прочетох цялата тема и съм супер озадачен от вашите реакции. Помолих ви да ми се обаждате по телефона, а не да пишете откровени глупости, с които да храните жълтата преса. Битият в сектора на мача с Лил го изкарахте супер Левскар. Но тези които го познават знаят за какво идва на стадиона. Не че одобрявам тези неща, но когато му беше казано да сложи димката в кофата с вода, той удари няколко пъти стюарда. За да не стават най-различни недоразумения Ви каня на среща в удобно за вас време и където поискате. Ако не искате да е в кафето, което е направено само за Левскари, но след вашата откровена антиреклама, вие го нарочихте за нещо много много лошо. Може срещата да я направим на Герена, в залата за пресконференции. Ако желаете ще присъствам само аз. Ако желаете може да поканим и други хора, но държа да дойдат най-големите критици на положението в Сектор Б, ако нямат възможност, понеже знам че много хора са от провинцията, аз ще им платя разходите, но трябва да се изясним един път завинаги, иначе просто няма смисъл от тези срещи. И за неразбралите - на евротурнирите е абсолютно забранено паленето на факли и димки.
С уважение: В. Владимиров.

евала :levski :levski :levski :levski

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 4:34 pm 
Аватар

ivayllo написа:
п.с. : ти верно ли си толкова простоват или само се правиш на такъв ? г-н ГУГУТКА !?

Човека просто не може да проумее, че зад това нещо "Форум", се крият стотици и хиляди хора, дето са израснали на стадиона, дали са активни или не в момента няма значение. И въпреки, че наглед изглежда нормален човек, обкръжението около него му налива едно и също... Ония не съществуват, ония са лапета с клавиатури, ония не ходят по мачове, ония са мишки и т.н. Човека няма интерес да не им вярва, все пак интереса клати феса и най-лесно е да кажеш ти си измислен, чао.
Г-н Владимиров, аз съм човек регистриран в този форум, но не съм от фракция форум-Левски. Тук съм да се информирам, да си губя свободното време и прочие. Никога не съм се занимавал с каквито и да е организации, просто си ходя в Б сектор, милея за отбора, милея за името Левски, милея за песните, които като пея настръхвам. Винаги е имало в сектора хора, които са искали да участват по някакъв начин в "управлението", аз не съм такъв. Не искам да се срещаме, не искам да преговаряме. Искам просто като отида на мач, не ме е страх да скоча на седалката, щото съм дебел и в 90 % от случаите я чупя, да не ме бият, защото нося адидас, мат стар или съм с дълга коса, искам хората около мен да пеят с цял глас, а не да чупят селски стойки. Огледайте се около вас, ако наистина сте интелигентен човек, ще забележите 14-15-16 годишните келеши, които не могат да си напишат името правилно на кирилица и се замислете това ли е ядрото на сектор Б???

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 5:21 pm 
Аватар

EMI4KU написа:
ivayllo написа:

Човека просто не може да проумее, че зад това нещо "Форум", се крият стотици и хиляди хора, дето са израснали на стадиона, дали са активни или не в момента няма значение. И въпреки, че наглед изглежда нормален човек, обкръжението около него му налива едно и също... Ония не съществуват, ония са лапета с клавиатури, ония не ходят по мачове, ония са мишки и т.н. Човека няма интерес да не им вярва, все пак интереса клати феса и най-лесно е да кажеш ти си измислен, чао.
Г-н Владимиров, аз съм човек регистриран в този форум, но не съм от фракция форум-Левски. Тук съм да се информирам, да си губя свободното време и прочие. Никога не съм се занимавал с каквито и да е организации, просто си ходя в Б сектор, милея за отбора, милея за името Левски, милея за песните, които като пея настръхвам. Винаги е имало в сектора хора, които са искали да участват по някакъв начин в "управлението", аз не съм такъв. Не искам да се срещаме, не искам да преговаряме. Искам просто като отида на мач, не ме е страх да скоча на седалката, щото съм дебел и в 90 % от случаите я чупя, да не ме бият, защото нося адидас, мат стар или съм с дълга коса, искам хората около мен да пеят с цял глас, а не да чупят селски стойки. Огледайте се около вас, ако наистина сте интелигентен човек, ще забележите 14-15-16 годишните келеши, които не могат да си напишат името правилно на кирилица и се замислете това ли е ядрото на сектор Б???

едва ли има друго сборно място на фенове на ЛЕВСКИ, където над 80% от активните участници да имат абонаментни карти - по-показателно от това - здраве :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 5:27 pm 
Аватар

Е, според Владо ние сме просто клавиатурни герои. Нищо, че някои от нас ходят от 30 и кусур години на мачове, да не говорим за бай Иван, който е бил на могилката през 1914 година :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 5:30 pm 
Аватар

Много тъпо се получи :ohmygod2 диалог явно няма да има и никой не иска да се вслуша в друг !

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 10, 2010 5:34 pm 
Аватар

Ами аз му предложих на Владо да каже дата, час и място, но той предпочита да чете избирателно и да се пъчи. Няма голяма разлика със Стоев.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 4703 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 157  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]